Δ. Χαριτου: «Αμεση επιπλεον χρηματοδοτηση των Δημων της Ροδοπης»

Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης για την πρόσθετη ενίσχυση των Δήμων που δαπανούν πολλαπλάσια χρήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από την κυβέρνηση την άμεση χρηματοδότηση όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης, που κλήθηκαν από την Πολιτεία να υλοποιήσουν μέτρα προστασίας από την πανδημία, δαπανώντας πολλαπλάσια χρήματα της έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης που τους κατεβλήθη.

Επισυνάπτεται η ερώτηση του βουλευτή:

«Εν μέσω πανδημίας οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κλήθηκαν από την Πολιτεία να συμβάλουν ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η διασπορά του κορωνοϊού στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της καθαριότητας και της συνεχούς απολύμανσης όλων των δημόσιων, των κοινόχρηστων χώρων καθώς και περιοχών με σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης των στοιχειωδών υποδομών.

Για τον σκοπό αυτό οι δαπάνες που απαιτήθηκαν και συνεχίζουν να χρειάζονται για να ανταποκριθούν είναι πολλαπλάσιες της έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης που τους κατεβλήθη με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καλύπτουν τις επιπλέον δαπάνες από ίδιους πόρους, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω οικονομική ασφυξία στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.

Οι δαπάνες που προέβλεψε το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τα κριτήρια που καθόρισε προκειμένου να κάνει την κατανομή δεν έλαβε δυστυχώς υπόψη  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Δήμων, όπως η μεγάλη έκτασή τους, η πληθώρα των οικισμών τους, η πληθυσμιακή ποικιλομορφία με την ύπαρξη μειονεκτικών οικισμών στους Δημους Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου, καθώς και η διασυνοριακότητα και η γειτνίαση Δήμων με βαλκανικές χώρες.

Τέτοια χαρακτηριστικά φέρουν οι Δήμοι Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών  της ΠΕ Ροδόπης,οι οποίοι εκτείνονται  σε  (644,66), (640,11), (519,34) και (768,89) τετρ. χιλ και έχουν πληθυσμό (66.580), (14.710), (13.750) και (16.570) κατοίκων, διεσπαρμένων σε (48), (46), (42) και (57) οικισμούς αντίστοιχα.
Επειδή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο εξέλιξης της πανδημίας με απροσδιόριστο τον χρόνο εξόδου από αυτήν και την ίδια στιγμή τα μέτρα προστασίας που ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι Δήμοι επιβάλλεται να συνεχιστούν παρά την προφανή ελλειμματική οικονομική τους ενίσχυση εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Επειδή οι Δήμοι της ΠΕ  Ροδόπης καλούνται να επιλύσουν ζητήματα που ανακύπτουν όχι μόνο σε αστικά κέντρα αλλά και σε πολλούς απομακρυσμένους  και συχνά δύσκολα προσβάσιμους ορεινούς και μειονεκτικούς οικισμούς.
Επειδή οι ανάγκες που εξυπηρετούν οι Δήμοι της ΠΕ Ροδόπης υπερβαίνουν τις οικονομικές τους δυνατότητες και έχουν ήδη ξεπεράσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που τους χορηγήθηκε και που ήταν ελλιπής, 
Επειδή οι Δήμοι του Νομού Ροδόπης πρέπει να παραμείνουν οικονομικά υγιείς, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά το τέλος αυτής.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Θα προβείτε στην επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης,  πέραν της  ενίσχυσης  που ήδη χορηγήσατε;
2. Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να διασφαλίσετε ότι οι Δήμοι της ΠΕ Ροδόπης  θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά την επόμενη μέρα;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.