«Χρυση» επισκεψη του Βρετανου Πρεσβευτη στη Ροδοπη

Για να προχωρήσει ουσιαστικά την επένδυση του χρυσού στην Ροδόπη και ειδικότερα στην περιοχή των Σαπών, ήρθε σήμερα στη Ροδόπη, ο Πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας, κ. David Christopher Madden, o οποίος συνοδευόταν από τον Πρόξενο της Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε διαδοχικά από το πρωί με τον Δήμαρχο Κομοτηναίων Γιώργο Παπαδριέλλη, το Νομάρχη Ροδόπης Στέργιο Σταυρόπουλο, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Άρη Παπαδόπουλο και τον Δήμαρχο Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο.

Όπως είναι γνωστό στη «Μεταλλευτική Θράκης» συμμετέχει και εταιρία αγγλικών συμφερόντων και με τον πλέον σαφή τρόπο ο Άγγλος Πρεσβευτής ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρει μεν η περιβαλλοντική προστασία, από την άλλη όμως θεωρεί ότι η νέα προτεινόμενη στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων της εταιρίας μέθοδος, είναι ασφαλής και προσφέρει τα εχέγγυα για την εξόρυξη του χρυσού στις Σάπες.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κύριο Σταυρόπουλο ο κύριος Madden δήλωσε:

«Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Κομοτηνή. Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ, δυστυχώς όμως για μόνο λίγες ώρες, αφού πρέπει να γυρίσω την περιοχή.

Γενικά το θέμα της επίσκεψής μου αφορά τις βιομηχανικές επενδύσεις. Είναι καθήκον της Πρεσβείας να ενδιαφέρεται για ευκαιρίες που θα προκύψουν για το αγγλικό εμπόριο, τις αγγλικές επενδύσεις. Η Θράκη είναι μία σημαντική περιοχή στην Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ.

Συζητήσαμε για πολλές ευκαιρίες για τις βρετανικές επενδύσεις. Υπάρχουν δύο προγράμματα , το ένα είναι η Εγνατία οδός όπου μία βρετανική εταιρεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο( πρόκειται για τον συντονιστή του έργου, που είναι Βρετανός) και το άλλο το έργο της εξόρυξης του χρυσού. Έχουμε συζητήσει και για άλλες προοπτικές όπως αυτή του εναλλακτικού τουρισμού. Είχαμε μία γενική και ευχάριστη αλλά και χρήσιμη συζήτηση»
.

Ο νομάρχης Ροδόπης από την πλευρά του τόνισε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις προθέσεις και τα επενδυτικά ενδιαφέροντα του Βρετανού Πρέσβη, έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει, ότι η επένδυση θα περάσει μόνο εφόσον τύχει της κοινωνικής αποδοχής και διαπιστωθεί ότι ούτε κατ ΄ελάχιστον δεν πρόκειται να επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Είπε συγκεκριμένα:

«Κατ’ αρχήν είναι η πρώτη φορά που ο Άγγλος πρέσβης επισκέπτεται την περιοχή μας . Νομίζω ότι όλοι οι πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών έχουν επισκεφτεί την περιοχή μας.

Η κουβέντα που κάναμε ήταν να δώσουμε μία πλήρη εικόνα του νομού και ταυτόχρονα των δυνατοτήτων που δίνονται για εγγλέζικες επενδύσεις στην περιοχή μας.

Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες μορφές τουρισμού που θέλουμε να έχουμε στην περιοχή μας. Ήταν παρών και ο πρόξενος της Αγγλίας στην Θεσσαλονίκη που ασχολείται με τα τουριστικά, ο κ. Δούκας, και βέβαια υπήρξε και η δέσμευση ότι θα ακολουθήσει και ένα κλιμάκιο Άγγλων επενδυτών την επόμενη χρονιά για να έχουν μία συνάντηση με τους δικούς μας επενδυτές για την ανάπτυξη και άλλων επενδυτικών ευκαιριών.

Ένα από τα θέματα που μπήκαν ήταν και το θέμα του χρυσού στις Σάπες. Η δική μας θέση είναι πάγια , για να έχουμε ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή απαιτούμε επενδύσεις που δεν θα βλάπτουν ούτε το περιβάλλον ούτε τον άνθρωπο. Η διαβεβαίωση του πρέσβη είναι ότι και ο ίδιος είναι υπέρ αυτού, ότι έχει μελετήσει την πρόταση η οποία έχει την στήριξη της αγγλικής κυβέρνησης και ότι δεν θα υπάρχει χρήση ούτε ενός γραμμαρίου κυανίου. Βέβαια αυτό είναι και δική μας υπόθεση, να μελετήσουμε τους φακέλους και θα κρίνουμε εκ των υστέρων. Νομίζω ότι ο πρέσβης ικανοποιήθηκε από τις θέσεις μας»
.

Ήταν μια αιχμή του κυρίου Σταυρόπουλου προς την «Μεταλλευτική Θράκης» που ακόμα δεν έχει δώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην ειδική επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί για την εξέταση αυτών των μελετών.

Βέβαια, ο νομάρχης διευκρίνισε ότι οι εκπρόσωποι των εταιριών δεσμεύθηκαν ότι οι τοπικοί φορείς θα μπορέσουν να έχουν προθεσμία μεγαλύτερη των είκοσι ημερών που προβλέπεται σήμερα, προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς τους όρους που εμπεριέχονται στη μελέτη που έχει κατατεθεί ήδη στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αμέσως μετά ο Άγγλος Πρέσβης επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Άρη Παπαδόπουλο ο οποίος δήλωσε:

«Ήταν μία πολύ καλή και χρήσιμη συνάντηση. Από την πλευρά μου έγινε μία ενημέρωση για την πορεία της περιοχής όμως κυρίως για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχει. Τόνισα ότι στο μέλλον αυτή η περιοχή θα είναι ένας κόμβος, ένα κέντρο και οικονομικής συνεργασίας αλλά και των δικτύων μεταφορών και ενέργειας, με το ενδιαφέρον που υπάρχει για το φυσικό αέριο και τον πετρελαιαγωγό.

Υπάρχουν οι υποδομές και γι’ αυτό τόνισα ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό και από επιχειρηματίες της Αμερικής αλλά και από την Γαλλία και Ολλανδία. Συμφωνήσαμε να γίνει μία κοινή συνάντηση με πρωτοβουλία της περιφέρειας και της πρεσβείας της Βρετανίας στο προσεχές εξάμηνο μεταξύ επιχειρηματιών της περιοχής μας και της Βρετανίας . Από τα λεγόμενα του πρέσβη διαπίστωσα ότι ενδιαφέρονται για την περιοχή σαν ένα σταθμό μεταβατικό, σαν μία περιοχή που θα μπορούν να έχουν μία συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των παρευξεινίων χωρών. Τους τόνισα την εκτίμησή μου για την βρετανική εταιρεία που είναι τεχνικός σύμβουλος στην Εγνατία ΑΕ η οποία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την ποιότητα αυτού του έργου.

Ο ίδιος ανέφερε το ενδιαφέρον της Βρετανίας για το χρυσό και εγώ του είπα ότι είναι θέμα της τοπικής κοινωνίας και της κεντρικής εξουσίας και όχι της περιφέρειας αυτή η υπόθεση»
.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.