Χρυσα Μαυριδου: «Προβαλαμε τη χωρα μας με τον καλυτερο τροπο»

Θερμό και γεμάτο δράση ήταν το φετινό καλοκαίρι για τον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το ΓΑΡΣ». Μετά τις επιτυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας τον Ιούλιο, ο Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου συμμετείχε στο 33ο Διεθνές Λαϊκό Φεστιβάλ που έλαβε χώρα στο Alatri της Ιταλίας από τις 11 έως και τις 17 Αυγούστου, όπου και απέσπασαν τα εύσημα για την επάξια εκπροσώπηση της χώρας μας.

Στο Διεθνές αυτό Φεστιβάλ στο Alatri συμμετείχαν χώρες, όπως: Ισπανία, Μεξικό, Κανάριοι Νήσοι, Κολομβία, Σλοβακία, Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα (με τον Όμιλο Ποντίων Θρυλορίου) κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος του Ομίλου, κα Χρύσα Μαυρίδου, μας βάζει στο κλίμα που επικρατούσε κατά την παραμονή τους στο Αλάτρι της Ιταλίας: «Είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο όλο από πέτρα πάνω σ’ έναν ψηλό λόφο, μεσαιωνικού χαρακτήρα κι έχει 27 χιλιάδες κατοίκους.

Η έναρξη ήταν καταπληκτική, πάνω στην εξέδρα βρίσκονταν δυο άτομα από κάθε αποστολή, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές κρατώντας τη σημαία κάθε κράτους που συμμετείχε.
Μπροστά στα πόδια τους είχαν από ένα κερί, κι εκεί, στα ψηλά παράθυρα των κτιρίων που περιτριγύριζαν την κεντρική πλατεία όπου γινόταν οι εκδηλώσεις, ήταν δύο άτομα από το Αλάτρι κι ο προβολέας έπεφτε στο κάθε παράθυρο, άναβε το κερί που ήταν μπροστά από τα παιδιά της κάθε αποστολής, ακουγόταν ο εθνικός ύμνος και τα άτομα από πάνω ξεδίπλωναν τις σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Με την έναρξη, δηλαδή, νιώσαμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ και την ευθύνη και τη γοητεία του να εκπροσωπείς τη χώρα σου σ’ ένα Φεστιβάλ».

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου παρουσίασε τα «αποθέρια», την ποντιακή λύρα, πλεκτά, κεντήματα, χειροποίητες κατασκευές, την ποντιακή κουζίνα καθώς και τη χορογραφία των Μωμογέρων. Εκείνο όμως που πραγματικά ξεχώρισε, ήταν το χορευτικό του συγκρότημα, τόσο για τη διαφορετικότητα των χορών σε σχέση με τις υπόλοιπες παρουσίες όσο και για την παρουσία του, την ενδυμασία του και κυρίως ο ποντιακός χορός « Σέρα» (ο πυρρίχιος) που χόρεψαν τα παιδιά και που κατά τη διάρκειά του είχαν τόσο πάθος και κυριολεκτικά σπάσανε την εξέδρα!

«Νιώθαμε την ευθύνη- και την περηφάνια παράλληλα- ότι εμείς εκπροσωπούσαμε τη χώρα μας σ’ αυτό το Φεστιβάλ. Υπήρχε διεθνής εκπροσώπηση. Μέναμε όλοι μαζί σε ξενώνες νεολαίας, σ’ έναν υπέροχο χώρο. Ανταλλάξαμε πολιτιστικά στοιχεία. Μπορεί να μη γνωρίζαμε τη γλώσσα ο ένας του άλλου, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν χρειάζεσαι τη γλώσσα, επικοινωνήσαμε με το χαμόγελο, την αγάπη. Ανοίξαμε την καρδιά μας και ήρθαμε κοντά στους άλλους», υπογράμμισε η κα Μαυρίδου.

Ο Όμιλος Ποντίων δούλεψε σκληρά- κάτι που αποδεικνύει ανελλιπώς μέσα από την ενεργό δράση του στα πολιτιστικά του τόπου, παράδειγμα αποτελεί και το φετινό καλοκαίρι με τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας- κι άφησε το στίγμα του εκεί ερχόμενος σε επαφή με τόσους πολλούς λαούς και ανταλλάσσοντας πολιτιστικά στοιχεία, ήθη κι έθιμα.

Η κα Μαυρίδου εξηγεί πως «οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ δεν καταλάβαιναν γιατί η παρουσία ήταν περίεργη, με τις στολές μας. Έμειναν όμως γοητευμένοι από την δυναμικότητα των χορών. Ήταν μια ξεχωριστή παρουσία η δική μας».

Ο Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τα υπόλοιπα συγκροτήματα που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και κατάφερε να ανακαλύψει τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών διαφορετικών λαών, να προωθήσει τη φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή.

«Ήταν ένα διεθνές πανηγύρι στο οποίο συμμετείχαν τόσο διαφορετικοί πολιτισμοί που ωστόσο βρήκαμε πολλά κοινά σημεία μεταξύ μας. Με τις Κανάριες Νήσους, τους Σικελιανούς, τους Κολομβιανούς ήρθαμε σε πολύ στενή, φιλική σχέση. Με τους τελευταίους, μάλιστα, ανταλλάξανε τα παιδιά μας στολές. Με πολλή περηφάνια οι Κολομβιανοί φόρεσαν τις δικές μας ποντιακές στολές και τα δικά μας παιδιά φόρεσαν τις κολομβιανές στολές. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε τι είναι; Μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την πατρίδα μας, στα δρομάκια που περπατούσαμε μας σταματούσαν για μας να εκφράσουν την αγάπη τους. Πήραμε πολύ σημαντικά πράγματα από την εμπειρία μας αυτή και σίγουρα γυρίσαμε σοφότεροι», σημείωσε με έμφαση η κα Μαυρίδου.

«Δουλέψαμε σκληρά, το πρόγραμμα ήταν εξαντλητικό. Κι εμείς και τ’ άλλα γκρουπ δουλέψαμε αγόγγυστα. Είναι μεγάλη υπόθεση να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Δεν είναι λίγο πράγμα να έχεις ευθύνη για την παρουσίαση και πιστεύω ότι σταθήκαμε επάξια έναντι αυτής της ευθύνης. Πήγαμε και στη Ρώμη, η οποία είναι εκπληκτική, και ήταν η μόνη ανάσα που πήραμε. Επισκεφτήκαμε επίσης το Βατικανό και το Κολοσσιαίο. Μια καταπληκτική εμπειρία ήταν ότι παρελάσαμε στα σοκάκια του Αλάτρι, με κεριά αναμμένα κατά μήκος του δρόμου, μία καταπληκτική εμπειρία», επισημαίνει η κα Μαυρίδου.

Ο Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου απέδειξε ότι δεν πήγε εκεί για ταξίδι αναψυχής, αλλά για να δουλέψει αγόγγυστα για την καλύτερη προβολή της Ελλάδας, της Θράκης, της Ροδόπης μας.

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.