Χρυσα Μανωλια στη Βουλη: Αντιαυτοδιοικητικο το 42%

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρύσα Μανωλιά για την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη κοινωνία.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που καθιερώνει το 42% ως ποσοστό εκλογής Δημάρχων και Νομαρχών από την πρώτη Κυριακή, η κ. Μανωλιά εξέφρασε τη ριζική αντίθεσή της για τη συγκεκριμένη ρύθμιση γιατί υποβαθμίζει το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απαξιώνει τη λειτουργία της.

Αναλυτικότερα η κ. Μανωλιά επεσήμανε κατά την ομιλία της τα εξής:

«Δεν μπορώ να μην επισημάνω κατ’ αρχάς ότι η Νέα Δημοκρατία και το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει φέρει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, και πάλι με χαρακτήρα ευκαιριακό και αποσπασματικό, κάτι που επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, σε μια εποχή μάλιστα που όλοι συμφωνούν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει έναν κυρίαρχο, έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για μια προοδευτική και σύγχρονη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως θέλει όραμα και σχέδιο. Θέλει τόλμη και αποφασιστικότητα. Θέλει γενναίες αλλαγές για αποκέντρωση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων. Θέλει εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες και στη δράση των τοπικών κοινωνιών. Θέλει αναβάθμιση και καταξίωση των διαδικασιών του δημοκρατικού προγραμματισμού. Θέλει διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και ανιδιοτελή προσφορά. Και η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες της περιφέρειας.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο η καθιέρωση του ποσοστού 42% για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή σηματοδοτεί στην κυριολεξία την πιο αντιαυτοδιοικητική επιλογή που θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση απέναντι στο θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Αλλοιώνει στην κυριολεξία τον χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού που στηρίζεται κατά βάση στην ανοικτή κοινωνική διαβούλευση, στη σύγκλιση των απόψεων και των επιλογών που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες.

Υπονομεύει τον κοινοτισμό και τη διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης και υποθάλπει ηγεμονισμούς, που θα εκδηλώνονται τοπικά με καθαρά κομματικά κριτήρια.

Αντί να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και το διάλογο, αντί να ενισχύουμε τη συλλογική δράση, αντί να διευκολύνουμε την ανάγκη της συμπόρευσης και του δημοκρατικού διαλόγου σε τοπικό επίπεδο, ανοίγουμε δρόμους σε στενά κομματικά αντιπαραθέσεις, που μόνο ζημιά θα προκαλέσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Υποκριτικά η Νέα Δημοκρατία αναζητεί άλλοθι για το 42%, λέγοντας ότι ήταν προγραμματική της θέση.

Αποτελεί αυτό στ’ αλήθεια λόγο ικανό να νομοθετεί η Νέα Δημοκρατία με αντίθετο όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, με αντίθετους όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης;

Αποτελεί αυτό δικαιολογία σοβαρή, όταν δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, όταν όλοι οι κοινωνικοί φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους;

Μπορεί, στ’ αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία να ονοματίσει έστω και έναν φορέα που να έχει θέσει ανάλογο αίτημα για μια τέτοια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης; Προφανώς όχι.

Αυτό αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται από υστεροβουλία. Πιστεύει ότι με το σύστημα αυτό μπορεί να πετύχει κομματικό έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύει ότι με το σύστημα αυτό μπορεί να χειραγωγήσει την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύει ότι έτσι μπορεί να αποτρέψει κοινωνικές συγκλίσεις που θα έθεταν σε γενικότερη αμφισβήτηση την πολιτική της. Πιστεύει επίσης ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να συγκαλύψει και να αποφύγει ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα επικύρωνε την ήδη εμφανή λαϊκή δυσαρέσκεια για τις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η πραγματική στόχευση της Ν.Δ. με τη συγκεκριμένη ρύθμιση του 42%.

Όμως η πολιτική θέλει ντομπροσύνη και η Ν.Δ., δυστυχώς, αποκαλύπτεται κατώτερη των περιστάσεων.

Παρ’ όλες τις επινοήσεις και τις μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει, στις επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές θα πάρει την απάντηση από τον ελληνικό λαό, μια απάντηση που θα αρμόζει στην αντιαυτοδιοικητική πολιτική της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.