Χρυσα Μανωλια: Ο Γιωργος Παπανδρεου δινει «αερα νεας νικης» στο ΠΑΣΟΚ

Μια συζήτηση με την κ.Χρύσα Μανωλιά είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα. Ζεστή και άμεση στη συμπεριφορά της, ευαίσθητη μα και δυναμική, με καθάριο και ουσιαστικό λόγο, μπορεί και κερδίζει εύκολα το συνομιλητή της, καθώς έχει πάντοτε τη δυνατότητα να αναλύει και να αποδίδει παραστατικά και με σαφήνεια τα διάφορα γεγονότα.

Είχαμε την ευκαιρία να τη συναντήσουμε στην εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να έχουμε μαζί της μια συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Στόχος να καταγράψουμε τις δικές της εκτιμήσεις που τις θεωρούμε σημαντικές στα πλαίσια των εξελίξεων που διαμορφώνονται ενόψει των εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.

ΠτΘ: Γιώργος Παπανδρέου: Μια νέα πρόταση – επιλογή για το ΠΑΣΟΚ που αναδιατάσσει ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Κίνηση εκλογικής σκοπιμότητας και αιφνιδιασμού ή μια νέα δυναμική πρόταση ελπίδας για το αύριο του Κινήματος και της χώρας γενικότερα; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση κ. Μανωλιά;

Χ.Μ.: Όσοι προσεγγίζουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις με συντηρητικό τρόπο και με λογικές «ώριμου φρούτου», όσοι αδυνατούν να αρθρώσουν σύγχρονο πολιτικό λόγο απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας, όσοι επιλέγουν την απαξίωση των επιτευγμάτων της σύγχρονης Ελλάδας με στόχο και μόνο να καταλάβουν τη εξουσία, όσοι αντιτάσσουν στην πολιτική το παρασκήνιο και την παραπολιτική μέσα από την σπίλωση των αντιπάλων, ασφαλώς και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις εξελίξεις που σημειώνονται στο ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και για την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές στις 7-3-2004.

Για μας όμως, για το ΠΑΣΟΚ, για τον κόσμο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, η πρόταση «Γ. Παπανδρέου» αποτελεί τη νέα μεγάλη Αλλαγή στο πολιτικό μας σύστημα. Αποτελεί την καινούργια απάντηση – πρόκληση του ΠΑΣΟΚ στις ανάγκες της νέας εποχής.

Έχοντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα επιτεύγματα της τελευταίας 8ετίας με τον Κώστα Σημίτη, την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα των μεγάλων έργων υποδομής, την Ελλάδα με την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα με αναγνωρισμένο διεθνώς το κύρος της χαράζουμε ένα νέο ξεκίνημα και διαμορφώνουμε μια νέα δυναμική για το μέλλον του τόπου μας.

ΠτΘ: Είναι αρκετή, κατά την άποψή σας κ.Μανωλιά, η εναλλαγή προσώπων στην αρχηγία του κόμματός σας για να πιστέψει κανείς ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή τη διαδικασία να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που προδιαγράφονται για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας;

Χ.Μ.: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή διαδοχή στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα μάλιστα. Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι η παράταξη της συνεχούς ανατροπής. Η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί στον πυρήνα της τη διαδικασία της συνεχούς αυτοανανέωσης και της αναδιάταξης των δυνάμεων του Κινήματος. Συνεγείρει και καθοδηγεί τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη στον αγώνα για μια πιο ανοιχτή, πιο ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες για τον πολίτη, για μια Ελλάδα πιο ισχυρή και ευημερούσα.

Τη μεγάλη αυτή αλλαγή την εμπνέει και της δίνει περιεχόμενο οράματος και ελπίδας η ίδια η πολιτική φυσιογνωμία του Γιώργου Παπανδρέου. Την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει ένας μεγάλος ηγέτης, ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης. Την ενστερνίζεται σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και την αποδέχεται καθολικά ολόκληρος ο διαρθρωτικός σχηματισμός του ΠΑΣΟΚ. Την ασπάζεται σε ευρεία κλίμακα η μεγάλη πλειοψηφία του σύγχρονου δημοκρατικού χώρου, της σύγχρονης και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Γι’ αυτό και επιμένω να υποστηρίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει αέρα νέας νίκης στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και θα κυβερνήσει και πάλι τη χώρα η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

ΠτΘ: Κυρία Μανωλιά, επιτρέψτε μου τώρα μια πιο προσωπική ερώτηση. Είχατε την τύχη να γνωρίζετε το Γιώργο Παπανδρέου από την εποχή της συνδικαλιστικής σας δράσης, τότε που ο ίδιος ήταν υπουργός Παιδείας. Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ;

Χ.Μ.: Μέχρι στιγμής απέφυγα να τοποθετηθώ στο θέμα αυτό διότι συνηθίζεται να γίνεται εκμετάλλευση της υποτιθέμενης ή μη σχέσης κάποιου στελέχους ενός κόμματος με τον Αρχηγό του. Αναπτύσσονται διάφορα σενάρια τα οποία έχουν σχέση περισσότερο με τις παραπολιτικές στήλες παρά με την ουσία της πολιτικής. Επειδή όμως με ερωτάτε, σας απαντώ ότι οι θέσεις που εκφράζει και εξέφραζε ο Γιώργος Παπανδρέου για ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό στην κοινωνία ακόμα και για τα κομματικά δρώμενα, η επιθυμία για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης της πολιτικής με τον πολίτη που θα στηρίζεται στη συμμετοχή του για τη διαμόρφωση του μέλλοντος, η αδιαφορία του για πρόσωπα και πράγματα που στηρίζονται σε μηχανισμούς εξουσίας και συσχετισμούς δυνάμεων, γενικά η όλη του πολιτική συμπεριφορά που δείχνει την σιγουριά του πολιτικού που στηρίζεται στις λαϊκές δυνάμεις και στον απλό πολίτη, σας απαντώ ότι με εξέφραζαν και με εκφράζουν. Και αποτελούν και δικές μου θέσεις στην καθημερινή μου πολιτική ζωή. Αυτή η ιδεολογική προσέγγιση και οι συναντήσεις μας είτε όταν ήμουν βουλευτής είτε μέσα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μεταξύ μας μια σχέση αλληλοεκτίμησης και συμπόρευσης. Η σχέση μας αυτή ενισχύθηκε όταν ήμουν Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με Υπουργό το Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

ΠτΘ: Μήπως αυτό προοιωνίζει κάτι για το μέλλον εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Χ.Μ.: Δεν θεωρώ θεμιτό και είναι έξω από τις αρχές μου να διατυπώνω εκτιμήσεις και προβλέψεις, οι οποίες απλά δημιουργούν εντυπώσεις για την εξυπηρέτηση εκλογικών και μόνο σκοπιμοτήτων. Θέλω πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ξέρει να αξιολογεί σωστά και ειδικά τα πρόσωπα που εκφράζουν την πολιτική που αυτός οραματίζεται.

Άλλωστε εκείνο που προέχει σήμερα είναι ο αγώνας μας για μια νέα μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του δημοκρατικού χώρου της κοινωνίας μας. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου στρατεύτηκα, και στρατεύομαι και σήμερα στη μεγάλη μάχη των εκλογών ως υποψήφια βουλευτής του κινήματος στο νομό μας.

Με τη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων που ο ίδιος σηματοδοτεί, είμαι απόλυτα αισιόδοξη για ένα θετικό και νικηφόρο, για την παράταξή μας, αποτέλεσμα.

Κλείνοντας αυτή μας τη συνέντευξη με την κ. Μανωλιά, αφού την ευχαριστήσαμε, φύγαμε με την αίσθηση της σιγουριάς και της αισιοδοξίας, στο πρόσωπο μιας γυναικείας παρουσίας που κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και μαχητικότητα στην υποστήριξη των ιδεών της αλλά και στην προώθηση των συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Ροδόπης.

Ο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.