Χρυσα Αναστασιου & Μαρια Μιχαηλιδου «Καθημερινα πρεπει να αγωνιζομαστε για να αποδειξουμε την αξια μας»

Οι φοιτήτριες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μια απογοήτευση περίμενε την Χρύσα Αναστασίου, όταν ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια από τα Τρίκαλα στην Κομοτηνή για να σπουδάσει στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, όταν είδε τις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται το τμήμα, όμως «έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, ότι πρέπει να συνεχίσω τις σπουδές μου, εγώ εδώ ήρθα για κάποιο λόγο και θα πετύχω να κάνω κάτι από αυτό το τμήμα». Βοήθησε βέβαια το γεγονός ότι οι καθηγητές είναι πολύ καλοί και συνεργάσιμοι, όμως απαιτείται και προσωπική δουλειά, και πλέον, παρόλο που δεν ήταν η πρώτη της επιλογή, θεωρεί πως ήταν το καλύτερο για αυτή τελικά.
 
Άλλωστε θεωρεί ότι η όλη εμπειρία τη βοήθησε να ωριμάσει, μιας και είναι δύσκολο να σταθεί οποιοσδήποτε σε μια κοινωνία που δεν γνωρίζει κανένα, πόσο μάλλον μια γυναίκα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα από την αρχή, όταν έψαχνε σπίτι μέσω μεσιτικών γραφείων, την αντιμετώπιζαν κάπως υποδεέστερα από τους άντρες. Παρόλα αυτά βρήκε και μέσα στο τμήμα διάφορα πρότυπα στις καθηγήτριές της, ενώ άλλωστε Πρόεδρος του τμήματος είναι μια γυναίκα, η κ. Ζωή Γαβριηλίδου.
 
«Η κοινωνία απαιτεί πολλά από εμάς τις γυναίκες, και καθημερινά πρέπει να αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε την  αξία μας» τόνισε, θεωρώντας πως υπάρχουν πολλοί ακόμα που θεωρούν πως είναι νοητικά κατώτερες από τους άντρες και ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες. «Προσωπικά πιστεύω το εντελώς αντίθετο, είμαστε πάρα πολύ δυνατές και αυτό φαίνεται καθημερινά, απαιτούν από εμάς πάρα πολλά πράγματα και πολλές φορές δεν μπορούμε να ανταπεξέρθουμε σε όλες τις δυσκολίες αλλά αυτό μας κάνει πιο δυνατές» παρατήρησε η ίδια
 
Βέβαια ένα σημαντικό κομμάτι της γυναικείας ζωής είναι η μητρότητα, που υποχρεώνει τις γυναίκες πολλές φορές να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν την καριέρα τους, ισορροπώντας ανάμεσα στον οικογενειακό και επαγγελματικό ρόλο, ή αν θα σταματήσουν για τα παιδιά. Η Χρύσα προς το παρόν είναι επικεντρωμένη στο τι θα κάνει μετά τις σπουδές της και την καριέρα που θα ακολουθήσει, όμως θεωρεί πως στο μέλλον, αν γίνει μητέρα, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και στους δύο ρόλους της τόσο καλά, παρόλο που έχει ως πρότυπο τη μητέρα της, που έχει καταφέρει να είναι καλή και στη δουλειά της και να φροντίζει τα παιδιά της, και είναι πολύ δυναμική.

«Αν δεν υπάρχει μια γυναίκα στο χώρο εργασίας ή οπουδήποτε, τότε τα πράγματα δεν παν καλά» 

Δυσκολίες φοβόταν ότι θα αντιμετωπίσει η Μαρία Μιχαηλίδου, όταν έφυγε από το Κιλκίς «μια μικρή πόλη που γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας» και ήρθε στην Κομοτηνή μεταξύ αγνώστων.
 
Όμως τελικά δεν είχε πρόβλημα, αν και βλέπει και αυτή ότι οι απαιτήσεις από τις γυναίκες είναι πολλές. «Παρόλο που για τους άνδρες δεν ισχύει το ίδιο, εμείς πρέπει πάντα να αποδείξουμε και την αξία μας» μας είπε η ίδια. Παρόλα αυτά τόνισε ότι «αν δεν υπάρχει μια γυναίκα στο χώρο εργασίας ή οπουδήποτε, τότε τα πράγματα δεν παν καλά» ανέφερε, τονίζοντας πως πλέον υπάρχουν πολύ δυναμικές γυναίκες που σε μερικούς τομείς μπορεί να αποδειχθούν πολύ καλύτερες από τους άντρες.
 
Όσο για το δίπολο καριέρα-παιδιά, θα ήθελε, όταν αυτό γίνει, να είναι καλή και στα δύο, κάνοντας μια επιτυχημένη καριέρα αλλά και να μπορεί να ανταπεξέρθει στα καθήκοντα της μητέρας. Άλλωστε πρότυπό της αποτελεί η μητέρα της, η οποία κατάφερε να συνδυάσει και την εργασία της ως νοσοκόμα με την ανατροφή δύο παιδιών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.