Χριστουγεννιατικη βραδια απο τη ΧΕΝ

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΧΕΝ ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από το Τμήμα Αλλοδαπών της ΧΕΝ, πραγματοποιείται με επιτυχία κι έχει σαν σκοπό να μοιραστούν τα μέλη τα έθιμα και τις συνήθειές τους ενόψει των γιορτών. Η ανταπόκριση στην προχθεσινή πρόσκληση ήταν ιδιαίτερα θερμή και οι παριστάμενες απόλαυσαν συνταγές ως επί το πλείστον ελληνικές. Η βραδιά είχε και ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς η πρόεδρος της ΧΕΝ μίλησε για τα ελληνικά ήθη κι έθιμα, ενώ σφραγίστηκε αναμνηστικά από το γούρι που ετοίμασαν τα μέλη του συλλόγου, φτιαγμένο από ένα νόμισμα του 1920.

Η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής Μαρία Μπατζώνια και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διοργάνωσαν μια όμορφη βραδιά στο χώρο της ΧΕΝ για να προσελκύσουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων τις φίλες της ΧΕΝ. Η θαλπωρή κυριάρχησε, όπως και η κουβέντα και η απόλαυση των εδεσμάτων που ετοίμασαν οι διοργανώτριες. «Κάθε χρόνο οι γυναίκες από το Τμήμα Αλλοδαπών κάνουν διάφορα γλυκίσματα από τον τόπο τους και τα παρουσιάζουμε στη σημερινή γιορτή. Φέτος, έχουμε περισσότερο ελληνικά εδέσματα».

Η κ. Μπατζώνια μίλησε για τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, σε διάφορες περιοχές, τις ημέρες των Χριστουγέννων. Παρουσίασε τα γλυκίσματα και τα φαγητά, αλλά και μίλησε για έθιμα, όπως: «Τι κάνουν όταν σφάζουν τα χοιρινά, πώς γίνονται τα χριστόψωμα ή τα άλλα γλυκίσματα. Κάποιοι συνηθίζουν να θυμιάζουν το σφαχτό και στη συνέχεια να δίνουν ευχές. Στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης βουτούν ένα αυγό στο αίμα, όταν σφάζουν το χοιρινό κι αυτό το κόκκινο αυγό το τοποθετούν στο εικονοστάσι, για να τους φέρνει υγεία και χαρά».

Στο Τμήμα Αλλοδαπών έχουν μείνει 10 μέλη, αλλά στο παρελθόν η δράση του τμήματος ήταν πολυποίκιλη και αφορούσε βραδιές αφιερωμένες στους ομογενείς, στην κουζίνα μιας χώρας. «Συνεχίζουμε να κάνουμε την ιταλική βραδιά, με κουζίνα ιταλική και σπεσιαλιτέ πίτσες και μακαρονάδες, την οποία διοργανώνει η ομάδα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας της ΧΕΝ».

Το μενού της φετινής χρονιάς περιελάμβανε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κουλουράκια, διάφορες νηστίσιμες πίτες, κέικ και γλυκίσματα με ευρωπαϊκές συνταγές.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.