«Χριστουγεννα με τον Παπαδιαμαντη»

Τέσσερα χριστουγεννιάτικα διηγήματα από τον «άγιο» των ελληνικών γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη επέλεξε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για να διοργανώσει μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Το βράδυ της Παρασκευής, στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης τέσσερις ηθοποιοί, δύο μουσικοί και η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής δημιούργησαν μια διαφορετική ατμόσφαιρα για λίγους και καλούς που αποφάσισαν να μοιραστούν την προ-προπαραμονή των Χριστουγέννων με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Αποσπάσματα από τα διηγήματα «Της κοκκώνας το σπίτι», «Υπηρέτρα», «Η Ντελησυφέρω» και «Η σταχτομαζώχτρα» διάβασαν οι ηθοποιοί Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Μαρία Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Ραπτάκης και Σταυρούλα Σπυρίδωνος, οι οποίοι κινήθηκαν με επιτυχία στο κλίμα των διηγήσεων του Παπαδιαμάντη. Τα κείμενα βέβαια απαιτούσαν και την ίδια προσήλωση από το κοινό, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί κατά 100%, ειδικά στις τελευταίες θέσεις.

Πολύ καλά στάθηκαν και οι μουσικοί Χρήστος Χατζόπουλος (ούτι) και Δημήτρης Κυριακάκης (καβάλι), οι οποίοι κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στο ύφος της παράστασης αν και δεν συμμετείχαν από την αρχή στις πρόβες.

Καταλυτική ήταν η παρουσία της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής με αρχιχοράρχη τον Αθανάσιο Σαλαμάνη, ο οποίος ως γνώστης του Παπαδιαμάντη έκανε επιτυχή προσαρμογή στο υμνολόγιο ανάλογα με τα διηγήματα που απέδιδαν οι ηθοποιοί. Στα σημεία που το διήγημα είχε φράση από ύμνο σταματούσε η αφήγηση και παρεμβαλλόταν η χορωδία, ζωντανεύοντας το λόγο.

Μια αξιόλογη προσπάθεια σ’ ένα χώρο που αποδείχθηκε κατάλληλος αν και η αρχική ιδέα για το Ιμαρέτ ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Δημήτρης Παπασταμάτης, τη μουσική επιμέλεια ο Δημήτρης Μπουντουβής και την ευθύνη των φωτισμών ο Δημήτρης Τζατζανάς.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.