ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ Στην ιδια πολη υπο βροχην

Έβρεχε πολύ χθες το βράδυ στην Ξάνθη, όλα δηλαδή κύλισαν φυσιολογικά.  Η παράσταση ξεκίνησε με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο «Ανεμολόγιο», «έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε…» Χρώμα πολιτικό.
Συνέχισε ο Χρήστος Θηβαίος με το «Ημερολόγιο», «…κι είναι λέω ο Παράδεισος για μας αγάπη μου μικρή να μοιραζόμαστε τούτη την κόλαση μαζί», έτσουξαν μάτια, βγήκαν τα χαρτομάντιλα. Όλα κύλισαν φυσιολογικά.
Κι όλα αυτά με τη συνοδεία του Θύμιου Παπαδόπουλου που έπαιξε μόνο τέσσερα από τα 16 πνευστά που ξέρει να παίζει !!!!!
Με λίγα λόγια βάλσαμο η χθεσινή βραδιά στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Νωρίτερα κατά τις 2 το μεσημέρι μιλήσαμε με τον Χρήστο Θηβαίο. Ευγενικός, άνθρωπος με άποψη και χιούμορ. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο, να μην είχαμε την κάπως ψυχρή σύνδεση του τηλεφώνου και να καθόμασταν με παρέα σε ένα τραπέζι με κρασάκι και πολύ κουβέντα. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε ο Χρήστος Θηβαίος σαν άνθρωπος.

Όσον αφορά την παράσταση, Για τον Θάνο Μικρούτσικο δεν έχω να πω πολλά, η ερμηνεία του στο «Επτά νάνοι στο SS Cyrenia» αποτελεί σταθμό στη μουσική, ενώ καταφέρνει κάθε φορά να το παρουσιάζει διαφορετικά, είναι κάθε φορά μοναδικό.
Για τον Χρήστο Θηβαίο πιστεύω ότι όντας γιός ηθοποιών και ανιψιός του εξαιρετικού Αντώνη «ΜΑΠ 33» Παπαδόπουλου, έχει τη θεατρικότητα στο αίμα του. Αυτό που εντυπωσιάζει την γράφουσα, είναι πως στο τηλέφωνο, αλλά και σε άλλες συνεντεύξεις που τον έχω ακούσει κατά καιρούς, έχει φωνή απαλή, μειλίχια και όταν ανεβαίνει στην σκηνή γίνεται θηρίο ανήμερο.

Ο Θύμιος Παπαδόπουλος είναι εξαιρετικός μουσικός, γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, είναι ο παραγωγός μερικών εκ των σημαντικότερων τραγουδοποιών. Αυτό που μας παρουσίασε χθες μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο ήταν ένα παράξενο ντουέτο μουσικών που ενώ ξεκινούσαν να παίζουν ένα διαφορετικό μουσικό κομμάτι ο καθένας, κατέληγαν σε μια υπέροχη μουσική αρμονία.

Με λίγα λόγια όσοι δεν ήσασταν εκεί χάσατε.

«Ο τίτλος της παράστασης «στην ίδια πόλη υπό βροχήν» επιλέχθηκε γιατί παραπέμπει στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που μας έχουν κατακλύσει»

ΠτΘ: κ. Θηβαίε θα μας πείτε λίγα λόγια για την περιοδεία σας με τον Θάνο Μικρούτσικο;
Χ.Θ.:
Είναι μια παράσταση πολύ ιδιαίτερη, που δεν έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα. Στις Αθήνα εμφανιζόμαστε σε κάτι τελείως διαφορετικό, με ένα ροκ σχήμα και έχουμε άλλο ρεπερτόριο, στην Ξάνθη, όπως και στη Θεσσαλονίκη, εμφανιζόμαστε ένα τρίο, ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο, εγώ στην κιθάρα και το τραγούδι και Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά. Ο τίτλος της παράστασης είναι «στην ίδια πόλη υπό βροχήν» άσχετα με τις καιρικές συνθήκες, ο τίτλος επιλέχθηκε, γιατί παραπέμπει στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που μας έχουνε κατακλύσει τον τελευταίο καιρό, που πραγματικά πιστεύω πως μόνο αν ενωμένοι μοιράσουμε τις πραγματικότητες μας και την καθημερινότητα μας μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

ΠτΘ: Η συναυλία στην Ξάνθη γίνεται και σε μια ιδιαίτερη μέρα, η 17η Νοέμβρη είναι μια ιστορική ημέρα, μια ημέρα μνήμης, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ξεχνάμε το νόημα της και ασχολούμαστε με τα επεισόδια που συμβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Χ.Θ.:
Το νόημα του Πολυτεχνείου έχει διαστρεβλωθεί εντελώς, όπως λέγανε κάποιοι ήρωες του Πολυτεχνείου, οι οποίοι, χωρίστηκαν στα δύο, κάποιοι έγιναν οι υπουργοί και οι βουλευτές που μας παιδεύουν σήμερα και οι άλλοι είναι άνθρωποι που ζουν σε μια αξιοπρεπή αφάνεια, που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας. Σίγουρα το νόημα του Πολυτεχνείου δεν είναι το να βγαίνουμε στους δρόμους και να σπάμε τις βιτρίνες, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, είναι το να έχουμε πολιτική συνείδηση κατ’ αρχήν. Ας μην ξεχνάμε πως τότε μια ολόκληρη Ελλάδα ψήφιζε κατά κάποιο τρόπο φασίστες μετά την μεταπολίτευση χρησιμοποίησε σαν άλλοθι το Πολυτεχνείο. Έτσι και σήμερα κάποιοι χρησιμοποιούν σαν άλλοθι το Πολυτεχνείο, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουνε με την ιστορία αυτού του πολιτικού γεγονότος.

ΠτΘ: κ. Θηβαίε είστε άνθρωπος με πολιτική άποψη, και επειδή είναι πρόσφατες οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαμε εκπλήξεις στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας θα ήθελα να μου πείτε πώς σας φάνηκε το αποτέλεσμα;
Χ.Θ.:
Κοιτάξτε το μεγάλο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η αποχή, όταν το ποσοστό της αποχής ήταν 60% και σίγουρα δεν σημαίνει ότι ήταν μόνο οργισμένοι πολίτες ή πολίτες που δεν πιστεύουν στον πολιτικό χαρακτήρα αυτοί που απείχαν, σημαίνει ότι και οι πολιτικοί δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, αλλά πάνω απ’ όλα αυτοί που έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους είναι οι άνθρωποι από τα μεσημερινάδικα και οι άνθρωποι που θέλουν έναν α-πολίτικο Έλληνα, αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα των εκλογών. Το δεύτερο είναι, που είναι πολύ καλό κατά τη γνώμη μου, ότι υπήρξαν δυνάμεις ανεξάρτητες, που υποστηρίχθηκαν μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατά βάση είναι άνθρωποι που δεν έχουν κομματική ταυτότητα και που πήραν τα πρωτεία από τις σκοταδιστικές δυνάμεις που είχαν συσπειρωθεί, που έχουν να κάνουν με φασιστικές αντιλήψεις και με την ορθόδοξη εκκλησία.

ΠτΘ: Βέβαια στην Αθήνα εξελέγη και ένας δημοτικός σύμβουλος από την Χρυσή Αυγή, είναι σημείο των καιρών;
Χ.Θ.:
Ναι, είναι σημεία των καιρών αυτά, όπως προχθές έγινε θέμα η προσευχή των μουσουλμάνων στα προπύλαια και σε άλλα σημεία της Αθήνας και τους πέταγαν αυγά. Εσείς ίσως αυτά τα ζείτε λίγο παραπάνω.

«Σε μας τους ανεγκέφαλους κάτω, δημιουργούνται προβλήματα από την έλλειψη κουλτούρας ανοχής»

ΠτΘ: Εμείς τα βλέπουμε πολύ διαφορετικά τα πράγματα.
Χ.Θ.:
Τα βλέπετε διαφορετικά, γιατί ζείτε σε αυτή την καθημερινότητα και την έχω δει πολλές φορές και στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, σε μας τους ανεγκέφαλους κάτω, δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα.

«Για ποιο λόγο δηλαδή να τα βάλω με ένα πιάτο ρεβίθια και να μην τα βάλω με τον κάθε ατάλαντο που θέλει να γίνει διάσημος μέσα σε δύο μέρες»

ΠτΘ: Ας περάσουμε όμως στα πολιτιστικά. Βέβαια στην περίοδο κρίσης που ζούμε έχω την αίσθηση ότι και ο πολιτισμός περνάει μια κρίση. Τα νέα της δισκογραφίας, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Περνάει και η δισκογραφία κρίση;
Χ.Θ.:
Για να είμαστε ειλικρινείς η δισκογραφία δεν περνάει κρίση, η δισκογραφία έχει καταρρεύσει. Κατέρρευσε γιατί την διαχειρίστηκε ένα καπιταλιστικό σύστημα με τους ίδιους τρόπους που διαχειρίστηκε και ολόκληρη την οικονομία. Δηλαδή τη στιγμή που υπήρχε μια πληθώρα από έργα η δισκογραφία το διαχειρίστηκε με το να ανοίγει απλώς καινούρια μαγαζιά. Και να βγάζει συνεχώς καινούριους δίσκους, ήμαρτον δηλαδή, δεν είναι δυνατόν όλοι να έχουν ταλέντο και να βγάζουν δίσκο. Και μου κάνει εντύπωση να βλέπω διάφορους, και ανθρώπους του πνεύματος, να καταφέρονται εναντίον των εκπομπών μαγειρικής και να λένε πώς είναι δυνατόν σε περιόδους κρίσης να ασχολούμαστε με την μαγειρική, δεν κατάλαβα δηλαδή τους έφταιξαν τα σουτζουκάκια και τόσο καιρό δεν τους έφταιγαν όλοι αυτοί οι ατάλαντοι με τις μίνι φούστες που βγαίνανε με ένα μικρόφωνο στο χέρι για να τραγουδήσουνε; Για ποιο λόγο δηλαδή να τα βάλω με ένα πιάτο ρεβίθια και να μην τα βάλω με τον κάθε ατάλαντο που θέλει να γίνει διάσημος μέσα σε δύο μέρες και που μετά τον ξεχνάνε βέβαια.

ΠτΘ: Να επανέλθω στη συνεργασία σας με τον Θάνο Μικρούτσικο. Από το 2002 που μας δώσατε τον «Άμλετ της Σελήνης», αυτόν τον καταπληκτικό δίσκο, έχετε σκοπό να συνευρεθείτε ξανά δισκογραφικά;
Χ.Θ.:
Κοιτάξτε έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία, γιατί κι εγώ και ο Θάνος πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη συνεργασία που έχουμε κάνει ποτέ. Πραγματικά είναι πολύ υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου η παράσταση αυτή. Υπάρχουνε πάρα πολλά σχέδια για του χρόνου και μέσα σε αυτά υπάρχει χώρος και για μια νέα δισκογραφική δουλειά

ΠτΘ: Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Αυτή τη νέα δισκογραφική δουλειά θα σκεφτόσασταν να την παρουσιάσετε μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς την παρεμβολή των δισκογραφικών εταιριών;
Χ.Θ.:
Φυσικά, αρκεί να βρεθεί ένας τρόπος. Εγώ δεν είμαι ένας καθημερινός χρήστης του ίντερνετ, παρ’ όλα αυτά το εκτιμώ γιατί ξέρω ότι εκεί θα βρω τις πληροφορίες που θέλω ανά πάσα στιγμή. Και δεν έχω αντίρρηση να κατεβάζουν τα τραγούδια μου από το ίντερνετ, η μόνη μου αντίρρηση είναι γιατί να παίρνουν δωρεάν τη δική μου δουλειά ενώ την σύνδεση την πληρώνουν. Ας κατεβάσουν όλα τα τραγούδια μου, απλά για κάθε τραγούδι ας δίνουν 5 σεντ ή 10 σεντ ας πούμε. Αυτό είναι το πιο δίκαιο για μένα.

ΠτΘ: Εξαιρετικές τιμές κάνετε κ. Θηβαίε, δυστυχώς πρέπει να κλείσουμε γιατί σε λίγη ώρα ταξιδεύετε για να είστε το βράδυ στην Ξάνθη. Μας έχετε ιντριγκάρει με το ολιγομελές αλλά πολύ δυνατό σχήμα που θα παρουσιάσετε απόψε, θα είμαστε εκεί για να το απολαύουμε.
Χ.Θ.:
Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί ελπίζω ότι θα σας αρέσει.

 

Συνέντευξη: Μαρία Λαμπρογιάννη

[email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.