Χρηστος Αρμαντο Γκεζος «Μεσω του θανατου, μπορεις να αναδειξεις πολυ εντονα την σπουδαιοτητα και την ομορφια της ζωης»

Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του μυθιστορήματος «Η Λάσπη»

Το πρώτο μυθιστόρημα του βραβευμένου με το Κρατικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα το 2013, Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, με τίτλο «Η Λάσπη» παρουσιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στον χώρο του Δημοκρίτειου Βιβλιοπωλείου, στις 7 η ώρα το απόγευμα.
 
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελάνι» πραγματεύεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα της ζωής ενός 28χρονου άντρα, ο οποίος μετά από ένα χρόνο διαμονής στο εξωτερικό επιστρέφει στην Ελλάδα του σήμερα με στόχο την αυτοχειρία. Ο Αλέξανδρος, ο ήρωας του βιβλίου έρχεται αντιμέτωπος με την στρεβλή υφιστάμενη πραγματικότητα της χώρας μας, φέροντας πάνω του πολλά από κείνα τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς Ελλήνων, όπως η αγανάκτηση, ο φόβος για το μέλλον ακόμα και η απελπισία, ονειρευμένος έναν κόσμο διαφορετικό, αντάξιο του εαυτού του.
 
Τον Αλέξανδρο αλλά και το γενικότερο περιεχόμενο του βιβλίου πέραν του συγγραφέα, θα σχολιάσει η επίσης συγγραφέας συμπολίτισσά μας Φωτεινή Ναούμ, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η αρχαιολόγος μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα.
 
Με αφορμή την παρουσίαση αυτή ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και στη Νατάσσα Βαφειάδου για την πρώτη του αυτή προσπάθεια στον χώρο του μυθιστορήματος αλλά και το περιεχόμενο της «Λάσπης».
 
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος λοιπόν…
 
ΠτΘ: Το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Η Λάσπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελάνι» παρουσιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή. Κεντρικό θέμα που πραγματεύεστε σε αυτό είναι ο θάνατος. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό.
Χ.Γ.:
Ο θάνατος είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος και γενικότερα είναι ένα μοτίβο που επανέρχεται πολύ συχνά σε όσα γράφω. Είναι ένα θέμα που με απασχολεί πάρα πολύ γιατί πιστεύω πως μέσω του θανάτου, μπορείς να αναδείξεις πολύ έντονα την σπουδαιότητα και την ομορφιά της ζωής. Στο συγκεκριμένο βιβλίο έχω να κάνω με έναν νέο άνθρωπο που έχει διαφύγει από την Ελλάδα για έναν περίπου χρόνο, ύστερα από ένα έγκλημα που διέπραξε. Ο αναγνώστης τον βρίσκει στην Αθήνα στην οποία και περιφέρεται προετοιμάζοντας το τελευταίο μέρος του σχεδίου του που είναι να αυτοκτονήσει την ημέρα των 28ων γενεθλίων του. Στην ουσία παρακολουθούμε την εσωτερική του σκέψη, βιώνουμε τα πάντα μέσω της γλώσσας του και μαθαίνουμε τι έχει γίνει, τι τον έχει στιγματίσει, ποιο το παρελθόν του, τι έχει κάνει, τι θέλει να κάνει, τις απόψεις του για πάρα πολλά πράγματα. Έναν ορυμαγδό κριτικής για την κοινωνία, τους άλλους, τον εαυτό του. 

«Στόχος μου ήταν ο ήρωας να προβάλει κάποια χαρακτηριστικά σε ένα διαχρονικό επίπεδο, με προβληματικές και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας και εποχής»

ΠτΘ: Πρόκειται για ένα βιβλίο που βρίθει συμβολισμών. Μέσα από την πορεία του Αλέξανδρου, στον οποίο κάθε νέος μπορεί να εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά, ο αναγνώστης μπαίνει στην διαδικασία να κάνει να προβληματιστεί επί της υφιστάμενης πραγματικότητας και να κάνει και ο ίδιος τον προσωπικό του εσωτερικό απολογισμό.
Χ.Γ.:
Ο Αλέξανδρος έχει πολλά χαρακτηριστικά ενός σημερινού νέου. Είναι οργισμένος, βλέπει τα πάντα υπό ένα πρίσμα αμφιβολίας και αμφισβήτησης, θέλει – τουλάχιστον φαντασιακά – να αλλάξει πολλά πράγματα που θεωρούνται δεδομένα, όπως νοοτροπίες, σκέψεις και συμπεριφορές. Βέβαια στόχος μου ήταν ο ήρωας να μην περιορίζεται στο πλαίσιο της σκέψης ενός νέου ανθρώπου αλλά να προβάλει κάποια χαρακτηριστικά σε ένα διαχρονικό επίπεδο, με προβληματικές και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας και εποχής. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να φτάσει στα άκρα και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος υπερβολικός. Μάλιστα η υπερβολή αυτή έχει μία χρησιμότητα που δεν είναι άλλη από το να προσπαθεί να αναδείξει κάποιες παραμέτρους των καταστάσεων και να γκρεμίσει κάποιες αντιλήψεις, όχι απαραίτητα γιατί είναι λανθασμένες αλλά και λόγω του ναρκισσισμού του.
 
ΠτΘ: Το πρώτο που διαφαίνεται από τον ήρωα, είναι η αγανάκτηση που εκφράζει για την υφιστάμενη πραγματικότητα, για τη σημερινή κοινωνική κατηφόρα που βιώνουμε και το δεύτερο είναι η προσπάθεια του να αποποιηθεί τις ρίζες του, την προγονική του ταυτότητά. Γιατί;
Χ.Γ.:
Ο συγκεκριμένος ήρωας είναι γεννημένος στη Βόρειο Ήπειρο, έχει έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του ως οικονομικός μετανάστης προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής όπως χιλιάδες άλλοι και μεγαλώνει στην Ελλάδα σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον και εδώ ουσιαστικά πλάθεται ως προσωπικότητα. Έχει καθορισμένους λόγους για τους οποίους θέλει να αποποιηθεί αυτή του την ταυτότητα και αυτό γιατί είναι συνδυασμένη με μία εποχή δύσκολη, με πράγματα που θεωρεί ότι τον κρατούν πίσω, με πράγματα που θεωρεί ότι τον έχουν καθορίσει αναπόδραστα και του έχουν κάνει ακόμα και κακό. Η πατροκτονία για παράδειγμα είναι μία κραυγαλέα και άμεσα εντοπίσιμη προσπάθεια αποκοπής από τις ρίζες. Θέλει να ξεφύγει από όλα αυτά για να πετύχει την «αναγέννησή» του πριν την αυτοκτονία. 

«Ο ήρωας ποθεί μια ζωή εντελώς διαφορετική και επειδή δεν μπορεί να το κάνει, επιλέγει την αυτοκτονία για να μην “μολύνει” την ζωή των άλλων με την δική του απελπισία»


ΠτΘ: Ο Αλέξανδρος πιστεύει στο γκρέμισμα όλου αυτού του σημερινού τρόπου ζωής και η δημιουργία ενός κόσμου, αντάξιου του ιδίου και όλων των υπόλοιπων ανθρώπων. Από την άλλη επιλέγει την αυτοχειρία. Δεν είναι λίγο αντιφατικά αυτά τα δύο;
Χ.Γ.:
Ο ήρωας είναι γεμάτος αντιφάσεις και στις σκέψεις και τις πράξεις του. Συνεχώς παλινδρομεί, αυτοαναιρείται, αυτοαμφισβητείται . Πολλές φορές ούτε και ο ίδιος ξέρει τι ακριβώς πιστεύει και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Από κει και πέρα αυτή του τη πράξη, την αυτοκτονία, δεν την θεωρεί μία πράξη με σημαντικό αντίκτυπο. Θεωρεί ότι ως οντότητα είναι το μόνο που μπορεί να κάνει, έτσι ώστε, λόγω των δικών του προβλημάτων, να βιώσει μια ζωή αντάξια με αυτό που θα μπορούσε σε διαφορετική περίπτωση. Επειδή ποθεί μια ζωή εντελώς διαφορετική, μία ζωή που μπορεί κανείς να την απολαύσει μέχρι το μεδούλι της, απερίσπαστα από τον πόνο και την απελπισία και επειδή δεν μπορεί να το κάνει, επιλέγει την αυτοκτονία για να μην «μολύνει» την ζωή των άλλων με τη δική του απελπισία. Είναι σαν την φράση από τον Χέρτσογκ του Σολ Μπέλοου «Ζήσε ή πέθανε αλλά τουλάχιστον μην δηλητηριάζεις τα πάντα». Αυτός είναι ο δικός του τρόπος να μην δηλητηριάζει τα πάντα. 

«Στο βιβλίο υπάρχουν κάποιες προφανείς αυτοβιογραφικές αναφορές»

ΠτΘ: Ο ήρωας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εσάς. Υπάρχουν κομμάτια του εαυτού σας μέσα στον Αλέξανδρο;
Χ.Γ.:
Στο βιβλίο υπάρχουν κάποιες προφανείς αυτοβιογραφικές αναφορές. Ο Αλέξανδρος έχει αρκετά στοιχεία δικά μου, κυρίως σε ό,τι αφορά το κοινωνικό-ιστορικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα είμαι και εγώ γεννημένος στη Βόρεια Ήπειρο, στη Χιμάρα, μεγαλωμένος στη Λακωνία. Από κει και πέρα είναι κάποιες απόψεις που μπορεί κατά καιρούς να τις έχω ενστερνιστεί και να με έχουν προβληματίσει, να με έχουν δελεάσει έστω σε φιλοσοφικό επίπεδο. Ωστόσο την ακραία ορμή του δεν νομίζω ότι την έχω. Περιέχει ψήγματα δικά μου που τα έχω προσαρμόσει στον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση του ήρωα που ήθελα να φτιάξω. 

«Η διαφορετική γραφή του βιβλίου έχει ως στόχο να αποτυπώσει την χαοτική σκέψη του ήρωα, την απελπισία, το άγχος και το αδιέξοδό του»

ΠτΘ: Η γραφή σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τολμηρή. Τόσο σε ό,τι αφορά την γλώσσα όσο και τις τεχνικές που δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Για παράδειγμα υπολείπεται παραγράφων και τελειών…
Χ.Γ.:
Είναι κάποιες επιλογές που έκανα, θέλοντας να αποτελέσουν ένα οργανικό κομμάτι του βιβλίου, να έχουν μία λειτουργικότητα. Ήταν επιλογές με σκοπό να αποτυπώσουν αυτή την χαοτική σκέψη του ήρωα, την απελπισία, το άγχος και το αδιέξοδό του. Το βιβλίο θα μπορούσε να είχε γραφτεί πιο συμβατικά με μια πιο στρωτή αφήγηση αλλά τότε θα ήταν ένα άλλο βιβλίο πολύ διαφορετικό που θα έβαζε σε πρώτο πλάνο διαφορετικά θέματα από αυτά που ήθελα να βάλω. Ήθελα πρωτίστως να προτάξω το άτομο, την σκέψη και την ψυχολογία του που λόγω συγκεκριμένων συνθηκών και δυνάμεων σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ασκείται σε ακραίες πράξεις, με τελικό στόχο να αφαιρέσει από τον εαυτό του το πολυτιμότερο δώρο που του έχει δοθεί, την ζωή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.