Χριστοδουλος Τοψιδης «Εχουμε προγραμμα και οραμα• πιστευουμε στην καινοτομια, στις νεες πρακτικες, στη συγχρονη αντιληψη των πραγματων»

«Ο νυν περιφερειάρχης δεν ξέρει την ανάπτυξη ούτε καν ως λέξη» - Μια Περιφέρεια που θα βγει από τα όριά της, θα διεκδικήσει και θα έχει πραγματική ενδοπεριφερειακή ισότητα θέλει ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης

Την ανάγκη να εκλέξουν οι πολίτες ανθρώπους έμπειρους στη διοίκηση, αλλά όχι επαγγελματίες πολιτικούς, τόνισε ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Υποψήφιος Περιφερειάρχης με την παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΠτΘ.
 
Ο κ. Τοψίδης σημείωσε πως η παράταξη αναδείχθηκε από τους ίδιους τους πολίτες της Περιφέρειας, ενώ τόνισε πως στόχος τους είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και η ενίσχυση των υποδομών ώστε να έρθει η ανάπτυξη στην περιφέρεια.
 
Χριστόδουλος Τοψίδης όμως εφ’ όλης της ύλης…

Οι ίδιοι οι πολίτες ανέδειξαν την «Περιφερειακή Σύνθεση» 

ΠτΘ: Για εσάς αυτή η εκλογική διαδικασία είναι η πρώτη προσπάθεια στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Τι σας έχει αφήσει αυτή η προεκλογική διαδρομή;
Χ.Τ.:
Νιώθω πιο πλούσιος σε εμπειρίες καθώς γνώρισα τους ανθρώπους και την κουλτούρα της κάθε περιοχής, μιας και υπάρχουν ακόμη και μέσα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα διαφορετικά χαρακτηριστικά.
 
Μπόρεσα και περπάτησα κάθε σημείο της περιφέρειάς μας και γνώρισα τι προβλήματα υπάρχουν τα οποία δυστυχώς είναι πάρα πολλά. Ο κόσμος σήμερα έχει μια απογοήτευση. Δεν πιστεύει τους πολιτικούς και θεωρεί ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με την πολιτική την έχουν απαξιώσει.
 
Σε εμάς όμως αυτό που βλέπουν είναι κάτι διαφορετικό. Μας δέχονται με περισσή χαρά και μας δίνουν δύναμη και κουράγιο γιατί βλέπουν το νέο, το σύγχρονο, το ανανεωμένο και στις προτάσεις μας. Άλλωστε είναι οι ίδιοι οι πολίτες που ανέδειξαν την «Περιφερειακή Σύνθεση». Ο δικός μας συνδυασμός είναι ο μόνος που κατέρχεται στις εκλογές και δεν έχει κομματική στήριξη, είμαστε ένας συνδυασμός ακηδεμόνευτος.
 
Επομένως η «Περιφερειακή Σύνθεση» είναι η ζύμη της κοινωνίας και είναι οι ίδιοι οι πολίτες που την Κυριακή θα μας ψηφίσουν και θα μας στείλουν στη διοίκηση της Περιφέρειας.
 
Αυτό που κάναμε είναι να ακούσουμε όλη την κοινωνία. Έχουμε κάνει συναντήσεις με κάθε είδους φορέα από τον οικονομικό και παραγωγικό μέχρι τον πολιτιστικό τομέα. Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα μας έχει διαμορφωθεί βάσει των αναγκών των πολιτών ώστε να μπορεί να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα έχει ανταποδοτική ωφέλεια και θα στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και να κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή μας.
 
Τέλος ένα άλλο χαρακτηριστικό της «Περιφερειακής Σύνθεσης» είναι το χρονοδιάγραμμα. Λέμε ότι όσα έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα μας θα γίνουν σε δύο χρόνια και αν δεν γίνουν θα απολογηθούμε στην κοινωνία. 

«Αυτό που δεν χρειάζεται η Περιφέρεια είναι επαγγελματίες πολιτικούς» 

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αυτή η αποδοχή του κόσμου βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είστε πολιτικός;
Χ.Τ.:
Πολιτικός θα γίνω, αν εκλεγώ, αφού δεν έχω άλλη φορά καταθέσει την υποψηφιότητά μου. Πιστεύω ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θέλει τεχνοκράτες. Ανθρώπους που ξέρουν τη διοίκηση, την αγορά και έχουν ένα «βιογραφικό». Ανθρώπους δηλαδή που έχουν παλέψει στη ζωή τους και έχουν «γράψει» πολλές ώρες εργασίας.
 
Αυτό που δεν χρειάζεται η Περιφέρεια είναι επαγγελματίες πολιτικούς, που βιοπορίζονται μέσα από αυτή την ενασχόληση. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους θέλει πλέον ούτε η νέα ούτε η μεγαλύτερη γενιά. Είναι μια μεταστροφή που παρατηρείται πλέον όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά. Εγώ μπορεί να μην έχω εμπειρία στην αυτοδιοίκηση όπως κάποιοι με κατηγορούν, όμως έχω εμπειρία στη διοίκηση. Είμαι πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, μέλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ.α άρα η εμπειρία στη διοίκηση υπάρχει.
 
Επίσης ο συνδυασμός μας μπορεί να απαρτίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από νέους ανθρώπους, αλλά έχουμε και ένα ποσοστό από έμπειρα στελέχη που έχουν γνώση από τον πρώτο ή δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
 
ΠτΘ: Θεωρείται ότι ο προεκλογικός αγώνας «παίχτηκε» με καθαρούς κανόνες;
Χ.Τ.: 
Υπήρχαν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Προσπάθησαν πάρα πολλοί στην αρχή να με χτυπήσουν στις προσωπικές ή επιχειρηματικές μου ασχολίες. Τώρα λένε ότι είναι καλός επιχειρηματίας αλλά δεν έχει εμπειρία. Θεωρώ όμως ότι η κοινωνία έχει απαντήσει ήδη σε όλους αυτούς και η «Περιφερειακή Σύνθεση» θα είναι στον δεύτερο γύρο και μάλιστα θα είναι πρώτη στον δεύτερο γύρο. 

«Ένας περιφερειάρχης πρέπει να διεκδικεί καθημερινά από την κεντρική πολιτεία» 

ΠτΘ: Το πρόγραμμά σας είναι πραγματικά σύγχρονο. Μπορεί να υλοποιηθεί;
Χ.Τ.:
Ζούμε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Επομένως φιλοδοξούμε ως διοίκηση να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, την ψηφιοποίηση, τα social media, ώστε όλες οι διαδικασίες να γίνονται διαδικτυακά.
 
Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι οι υποδομές είναι αυτές που φέρνουν επιχειρήσεις, αναπτύσσουν τις κοινωνίες και διατηρούν θέσεις εργασίας. Εμείς τα λιμάνια της Περιφέρειας τα βλέπουμε ενιαία και όχι ανταγωνιστικά. Μπορεί να μην είναι δική μας αρμοδιότητα, όμως θα διεκδικήσουμε τον σχεδιασμό για τα λιμάνια της περιφέρειας μας.
 
Ένας περιφερειάρχης πρέπει να διεκδικεί καθημερινά από την κεντρική πολιτεία οτιδήποτε είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Πιστεύουμε στη γεωστρατηγική θέση της περιφέρειας μας και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. 
 
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι το «χρυσό κλειδί» για την περιφέρεια μας είναι η διεκδίκηση;
Χ.Τ.:
Η λέξη που θα είναι στην καθημερινότητά μας είναι η διεκδίκηση. Θα πιέσουμε την κεντρική διοίκηση να μπουν τα θέματα της περιφέρειας μας σε πρώτη προτεραιότητα. Επίσης πιστεύουμε πραγματικά στην ενδοπεριφερειακή ισότητα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα βγούμε στο εξωτερικό. Θα αναπτύξουμε κλίμα εξωστρέφειας. Θα δημιουργήσουμε ένα brand name για την περιφέρειά μας συνολικά. Θα ενώσουμε και θα συνθέσουμε βάζοντας ως προτεραιότητες αυτά που προτάσσουν οι ίδιοι οι φορείς και οι πολίτες των περιοχών.
 
Αν καταφέρουμε όλα αυτά θα είμαστε και καινοτόμοι και ανταγωνιστικοί. Θα καταφέρουμε έτσι και να βγούμε από τα γεωγραφικά μας όρια. Αυτές οι στοχεύσεις είναι προτεραιότητα μας, είναι στρατηγική μας και θα το πετύχουμε γιατί η περιφέρεια δεν θα είναι πια «ενός ανδρός αρχή». Θα είναι μια αρχή συνεργασίας μεταξύ όλων των περιφερειακών συμβούλων και όχι μόνο της παράταξής μας, γιατί γνωρίζουμε καλά πως ο Κλεισθένης απαιτεί συνεργασίες. Απαιτεί όλους όσους θέλουν να προσφέρουν στην περιοχή τους. Το εγγυούμαι εγώ προσωπικά αυτό. 

«Οι πολίτες να ψηφίσουν υποψηφίους που έχουν ήθος, όραμα και σχέδιο» 

ΠτΘ: Στη συνείδησή σας πρωτεύει το τεχνοκρατικό ή το πολιτικό;
Χ.Τ.:
Καθαρά το τεχνοκρατικό. Ας με επιλέξουν οι πολίτες για το τεχνοκρατικό κομμάτι. Τεχνοκρατικά θα διοικήσουμε. Έτσι έχουν προχωρήσει οι κοινωνίες, έτσι έχουν προχωρήσει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Δεν ήμουν ποτέ πολιτικός, εισέρχομαι στην πολιτική σκηνή αλλά δεν σκοπεύω να γίνω πολιτικός. Σκοπεύω να φύγω από την πολιτική πιο πλούσιος σε γνώση και όχι πιο πλούσιος υλικά.
 
ΠτΘ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών;
Χ.Τ.:
Θα πρέπει οι πολίτες να κατέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Πρέπει οι πλειοψηφίες και όχι οι μειοψηφίες να διοικούν, επομένως όσο περισσότερος κόσμος κατέλθει στις κάλπες, τόσο καλύτερη θα είναι η διοίκηση που θα ψηφίσουν.
 
Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν την Περιφερειακή Σύνθεση γιατί λέμε στους νέους ότι η φυγή δεν είναι η λύση. Πρέπει να ψηφίσουν υποψηφίους που έχουν ήθος, όραμα και σχέδιο. Πρέπει να αξιολογήσουν τους υποψηφίους.
 
Ο νυν περιφερειάρχης διαχειρίζεται τη φτώχια, τη μιζέρια και την οπισθοδρόμηση. Την ανάπτυξη δεν την ξέρει ούτε καν ως λέξη. Αντίθετα εμείς έχουμε πρόγραμμα και όραμα. Πιστεύουμε στην καινοτομία, στις νέες πρακτικές, στη σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων. Έχουμε γνώση, ξέρουμε την αγορά, ξέρουμε τι θα πει κλείσιμο επιχείρησης, ξέρουμε τι θα πει να δημιουργείς θέσεις εργασίας.
 
Οι πολίτες λοιπόν ας εμπιστευτούν τους καλύτερους και να στείλουν στη διοίκηση τους καλύτερους. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι ότι η επόμενη Κυριακή είναι Κυριακή που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, για την περιφέρεια μας για τους δήμους μας, για την ανάπτυξή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.