Χρησιμα συμπερασματα για τη δημοσιογραφια και τα Περιφερειακα ΜΜΕ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημοσιογραφίας που διεξήχθη στο Βόλο με θέμα: «Δημοσιογραφία και Περιφερειακά ΜΜΕ στην Ευρώπη».

Οργανωτές του Συνεδρίου ήταν ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας του Μάαστριχτ.

Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου με εισηγήσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Τζανή και του Γενικού Γραμματέα Τύπου κυρίου Νίκου Αθανασάκη.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Ξεκίνησε την Παρασκευή με το θέμα «Ευρωπαϊκή πολιτική και τοπικός τύπος» και συνεχίστηκε το Σάββατο με την ανάπτυξη των θεμάτων «Τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη», «Εκπαίδευση των δημοσιογράφων στην Ευρώπη» και «Δημοσιογραφία και νέες τεχνολογίες».

Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του συνεδρίου, είναι ότι χρειάζονται ποιοτικά άλματα στους τομείς των νέων τεχνολογιών, συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοσιογράφων, καθώς και επαφή τους με την κοινωνία.

Όπως τόνισε η κ. Βάλια Καϊμάκη, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας, η δημοσιογραφία θα πρέπει να ακολουθήσει ανοιχτούς δρόμους στην καθημερινή πρακτική αλλά και στα ΜΜΕ που έχουν πιστό κοινό στο διαδίκτυο, καθώς υπάρχει επιθυμία για την παρουσία τους στο άνοιγμα μεγαλύτερων αγορών.

Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο των περιφερειακών μέσων και τόνισε πως σήμερα γεννιούνται περιφερειακά έντυπα μέσα στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας, κ. Yves Gilson, σημείωσε πως το μέλλον του τύπου όχι μόνο στην τεχνολογία που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά και στους καλά εκπαιδευμένους δημοσιογράφους που δεν χάνουν την επαφή τους με την κοινωνία.

Άποψή του ήταν πως ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τα εθνικά μέσα, παρά να αναλύει και να ακολουθεί ο τοπικός αναγνώστης που είναι και ο πρωταγωνιστής.

Επίσης πρότεινε η δημιουργία δικτύων δημοσιογράφων σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να υπάρχει διάχυση ιδεών και ανταλλαγές απόψεων για όλα τα θέματα.

Κατά της εμπορευματοποίησης των ΜΜΕ τάχθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Lodz, κ. Wieslek Oleksy, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και γεγονότα από την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, όπου στην πλειοψηφία τους τα μέσα ανήκουν σε ξένους επενδυτές.

Επίσης, τόνισε πως παρατηρείται έλλειψη κατάρτισης των δημοσιογράφων καθώς και έλλειψη ερευνών για την ανάδειξη θεμάτων από τα ΜΜΕ.

Στην Φινλανδία τα Περιφερειακά Μέσα έχουν ηγετικό ρόλο. Εκδίδονται 220 εφημερίδες για 5.000.000 αναγνώστες και οι 56 είναι ημερήσιες.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Tampere της Φινλανδίας, κ. Inka Moring, στην εισήγησή της ανέλυσε την περιφερειακή ταυτότητα των μέσων ως οικονομικών μονάδων και δήλωσε πως οι εφημερίδες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνοχή των κοινωνιών.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου αναφέρθηκε ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης κ. Νικόλαος Δεμερτζής, ο οποίος τόνισε ότι επιβάλλεται η ενίσχυση της καλλιέργειας και της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων ως μέσον για την εξαφάνιση των φαινομένων της ημιμάθειας «που καταστρέφουν την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Επίσης, τονίστηκε ότι για να συνεχίσει να υπάρχει ο δημοσιογράφος στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να αποκτήσει δεσμούς εμπιστοσύνης με το αναγνωστικό κοινό, αλλά και να το καταστήσει συμμέτοχο στην δημιουργία της είδησης και όχι παθητικό δέκτη των δημοσιευμάτων του.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.