Χρηματοδοτικο προγραμμα ενισχυσης δημων

Θα αφορά τη χρηματοδότηση έργων στο αγροτικό και αρδευτικό δίκτυο, την ύδρευση, την αποχέτευση αλλά και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, επισημάνθηκε πως το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2018 και θα αφορά τη χρηματοδότηση έργων στο αγροτικό δίκτυο, το αρδευτικό δίκτυο, την ύδρευση, την αποχέτευση αλλά και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δήμων, με έμφαση τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. 

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο σε βάθος πενταετίας αυτό το ποσό αναμένεται να φτάσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει σκοπό να δράσει συμπληρωματικά σε ήδη υφιστάμενα, ή σε έργα που ήδη υλοποιούνται από τις Περιφέρειες, προφανώς με την αρωγή και με βάση και τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομίας. Δεν είναι μεγάλης έκτασης ή μεγάλου κόστους αυτά τα έργα, αλλά είναι πολύ σημαντικά. Και εντελώς στοχευμένα θέλουμε να προσανατολίσουμε την βοήθειά μας σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως αξιοποιούνται συνδυαστικά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των Δήμων, αλλά και για την κινητοποίηση πρόσθετων πόρων αναγκαίων για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο. 

«Συνολικά από το νέο ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιούμε σήμερα προγράμματα χρηματοδότησης με δικαιούχους τους δήμους, τα οποία ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ. Ειδικότερα από το πρόγραμμα Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος του νέου ΕΣΠΑ τρέχουν ήδη προσκλήσεις ύψους 1,6 δις ευρώ με τελικούς δικαιούχους τους δήμους. Πόροι, λοιπόν, για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων 460 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 430 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκληρωμένη διαχείριση συλλογής κι επεξεργασίας αστικών λυμάτων», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.