Χρεος ολων των κατοικων της Κομοτηνης η καθαριοτητα του τοπου

Οδηγίες για τη σωστή διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Γιάννη Μουρτίδη

Με αφορμή τα παράπονα που εκφράζονται από πολλές πλευρές σχετικά με την καθαριότητα των οικισμών γύρω από την Κομοτηνή αλλά και σε πολλές περιπτώσεις μέσα στην πόλη, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μουρτίδης ζήτησε από τους συμπολίτες μας συνεργασία για την καθαριότητα του αστικού και υπεραστικού περιβάλλοντος. Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του, «η επίτευξη αυτού του στόχου είναι  υποχρέωση όλων μας προκειμένου να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον».

Επιπλέον ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμος Κομοτηνής κ. Γιάννης Μουρτίδης επισήμανε τον κίνδυνο που μπορεί να περιέλθει από μία αμέλεια  σχετικά με την ρήψη απορριμμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα ανεξέλεγκτα πεταμένα κλαδιά, ξερά χόρτα και απορρίμματα στα πεζοδρόμια, σε δρόμους και σε οικόπεδα, αποτελούν ενδεχόμενες εστίες πυρκαγιών που βάζουν σε κίνδυνο τις περιουσίες και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Παράλληλα τόνισε πως τα απορρίμματα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, μπάζα, υλικά κατεδαφίσεων που εγκαταλείπονται σε οικόπεδα, χείμαρρους, ρέματα, πάρκα, άλση, δάση, εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, δημιουργούν σοβαρές εστίες ρύπανσης και  προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων. Ανέφερε επιπλέον  πως οι προστατευόμενες περιοχές στα διοικητικά όρια του δήμου Κομοτηνής επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια χλωρίδα και πανίδα, υπενθυμίζοντας πως τα κοινά αστικά απορρίμματα καθώς και τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται μέσα από τους κάδους με προγραμματισμένα δρομολόγια που πραγματοποιούν τα νέα μας απορριμματοφόρα.

Απαιτείται ενημέρωση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πριν την ρίψη ογκωδών απορριμμάτων

Υπάρχει όμως και η ειδική κατηγορία των ογκωδών απορριμμάτων που απαιτούν ειδική μεταχείριση σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας. Για τον λόγο αυτό ο κ. Μουρτίδης απηύθυνε έκκληση στους Δημότες Κομοτηνής να μη βγάζουν τα ογκώδη απορρίμματα στο πεζοδρόμιο από πριν αλλά μόνο μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο 2531022810 και το πρωινό της ημέρας που τους ανακοινώθηκε ότι θα περάσει το ειδικό απορριμματοφόρο, αφού έχουν κατά νου τα ογκώδη απορρίμματα να τοποθετούνται σε σημείο που δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.

Συγκεκριμένα:

Προϊόντα κηπευτικών εργασιών
Αφού τηλεφωνήσουμε πρώτα στην υπηρεσία καθαριότητας 2531022810 κατά την ημέρα και ώρα αποκομιδής τους εναποθέτουμε τα: φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κ.λ.π., συσκευασμένα σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους όπως τα οικιακά απορρίμματα, υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, κλαριά κ.λ.π., συσκευασμένα σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα, για την εύκολη φόρτωσή τους.

Μεγάλων διαστάσεων αστικά απορρίμματα
Αφού τηλεφωνήσουμε πρώτα στην υπηρεσία καθαριότητας 2531022810 κατά την ημέρα και ώρα αποκομιδής τους εναποθέτουμε τα: έπιπλα, καρέκλες, καναπέδες, τραπέζια, στρώματα κλπ σε σημείο που δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.
 
Ηλεκτρικές συσκευές
Αφού τηλεφωνήσουμε πρώτα στην υπηρεσία καθαριότητας 2531022810 κατά την ημέρα και ώρα αποκομιδής τους εναποθέτουμε τα: ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, καταψύκτες κλπ στο πεζοδρόμιο σε σημείο που δεν εμποδίζεται η διέλευση των πεζών.
 
Απόβλητα κατεδαφίσεων
Τα οχήματα του Δήμου δεν παραλαμβάνουν απόβλητα εκσκαφών κατεδαφίσεων. Μπάζα όπως πλακάκια, κεραμίδια, τούβλα, τσιμέντα, wc, μπανιέρες, νιπτήρες, προϊόντα εκσκαφών και άλλα άχρηστα υλικά που προέρχονται από κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις οικοδομών κ.λ.π. μεταφέρονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου εργασιών σε ειδικό αδειοδοτημένο χώρο για τέτοιου είδους απόβλητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.