«Χρειαζομαστε μια πραγματικη πολιτικη και κοινωνικη αναγεννηση»

Πολιτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τέταρτης στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» από το συνδυασμό «Αναγέννηση Κομοτηνής», όπου ο επικεφαλής Σταμάτης Μαρούδας μίλησε με θέμα «Εξελίξεις και προοπτική του Δήμου μας». Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο υποψήφιος νομάρχης Μιχάλης Αθανασιάδης, ο δήμαρχος Σώστου Καδή Ισμέτ, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο πρώην νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η Όλγα Τσετινέ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος.





Η Χρύσα Καφαλή (υποψήφια δημοτική σύμβουλος) ως πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της παράταξης καλωσόρισε τους παριστάμενους κι έδωσε τον λόγο στον Μ. Ταπατζά.

Μ. Ταπατζάς

«Ν’ αναπτυχθεί τοπικό διεκδικητικό κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής για την Τ.Α.»

Ο Μανόλης Ταπατζάς, (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος) πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της παράταξης τόνισε αρχικά ότι η «Αναγέννηση Κομοτηνής δεν θα είναι μόνο ένας εκλογικός σχηματισμός, αλλά μία δημοτική παράταξη που θα λειτουργεί συνεχώς με τα μέλη και τα όργανά της και θα δρα για τα συμφέροντα των δημοτών».

Σχολίασε ότι στόχος τους είναι η ανάδειξη της πολιτικής αιτίας των ειδικότερων και μικρότερων προβλημάτων και τη θέση τους ότι: «Η Τ.Α οφείλει να ασχολείται με τα γενικότερα προβλήματα των δημοτών και τα μείζονα πολιτικά θέματα όπως η παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, ο πολιτισμός, η εργασία, η υγεία, η κοινωνική υποδομή, η εισοδηματική και φορολογική πολιτική.

Είμαστε εδώ γιατί έχουμε εναλλακτικές λύσεις και νέους δρόμους για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων μας, λύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν και πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν αποδεκτές από το κράτος, από την Τ.Α».


Στη συνέχεια, ο κ. Ταπατζάς προχώρησε σε κάποιες επισημάνσεις: «Ο θεσμός της Τ.Α Α΄ βαθμού μετατρέπεται σε επιχείρηση και κρίνεται με δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας. Προωθείται η υποβάθμιση του ρόλου και η υποκατάσταση του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των οργάνων της δημοτικής αρχής και δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Ο δήμος συμμετέχει σαν διοίκηση στην εφαρμογή νόμων για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, γίνεται όργανο καταστολής με τη γιγάντωση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ιδιωτικοποιούνται τομείς των δημοτικών έργων, είτε μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων, είτε με ανάθεση εργολαβιών σε τομείς όπου υπάρχουν Δημοτικές Υπηρεσίες».


Ακολούθως μετέφερε συνοπτικά τους στόχους της παράταξης: «Πρώτο μέλημά μας είναι να επικαιροποιήσουμε στους δημότες τις θέσεις μας για τον κοινωνικό χαρακτήρα της Τ.Α., για τον οποίο όμως ο κάθε Κομοτηναίος πολίτης μέσω Δήμου ξαναπληρώνει για παιδεία, υγεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, αθλητισμό, πολιτισμό, άρα δικαιούται να απαιτεί καλύτερες υπηρεσίες.

Να δώσουμε βάρος στις συνοικίες, τους οικισμούς της πόλης μας, έτσι ώστε να αναμορφωθούν άμεσα. Να δείξουμε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο εργατικό δυναμικό του δήμου, στο οποίο στηρίζεται η σωστή υλοποίηση των αποφάσεων που παίρνονται από τη δημοτική αρχή.

Να κάνουμε το σεβασμό της προσωπικότητας, την αξιοπρέπεια και την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας έργο και όχι ένα στείρο σύνθημα».

Έδωσε έμφαση στη συζήτηση που πρέπει να γίνει με τους πολίτες. «Η συζήτηση πρέπει να συμβάλει ώστε να γίνουμε ποιοτικότεροι και μόνο τότε θα πετυχαίνουμε το βασικότερο στόχο, ν’ αναπτυχθεί τοπικό διεκδικητικό κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής για την Τ.Α., που θα είναι και η απαρχή της αναγέννησης».

Το «Κατηγορώ» του Σ. Μαρούδα

Ο κ. Μαρούδας εστίασε στο ιστορικό πλαίσιο της παρούσας περιόδου, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στο μεταίχμιο κρίσιμων εξελίξεων και σ’ ένα τέτοιο κλίμα ο δήμος πρέπει να προχωρήσει πλέον με αποφασιστικά βήματα για να ενταχθεί στην νέα εποχή».

Μίλησε για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην πολιτική, την κοινωνία, τους θεσμούς, τη λειτουργία του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματική πολιτική και κοινωνική αναγέννηση» ήταν το κεντρικό μήνυμα που μετέφερε και έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη για κινητοποίηση όλων των ζωτικών δυνάμεων της πόλης.

Αιχμές για πολιτική ανικανότητα δημοτικών αρχόντων

«Ζούμε σε μια εποχή απαξίωσης της πολιτικής με αποτέλεσμα το απροκάλυπτο κυνήγι της καρέκλας το οποίο δεν βασίζεται πάνω σε αρχές, αξίες, οράματα ή προγράμματα, αλλά σε ευκαιριακές απολιτίκ συμμαχίες. Εμείς δεν στεκόμαστε στα πάθη και τις ελλείψεις κάποιων ανθρώπων που ασχολούνται χρόνια με τα κοινά. Δεν θεωρώ ότι η απραξία και η ανυπαρξία του δήμου μας οφείλετε στην ανικανότητα των δημοτικών αρχόντων αλλά ότι η κυρίαρχη ευθύνη τους είναι η πολιτική τους κι όχι η ανθρώπινη αδυναμία τους. Αυτοί νομίζουν ότι οι επισκέψεις στα γραφεία των πολιτικών, βουλευτών, υπουργών, θα φέρουν την λύση στα μεγάλα προβλήματα του δήμου μας, αλλά τελικά μοιράζονται τις ίδιες ελλειμματικές πιστώσεις, τις ίδιες απατηλές υποσχέσεις με άλλους δήμους. Μιλούν μεγαλόστομα για έργα που έγιναν και την ανάγκη να συνεχιστούν ή να γίνουν και νέα. Ωραιοποιούν την πραγματικότητα αποκρύβοντας ελλείψεις που μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική σ’ όλους τους τομείς βασανίζουν καθημερινά τους εργαζόμενους δημότες και μικρομεσαίους, την εργατική διανόηση, τους ανέργους και τους νέους, τους παλιννοστούντες και όλους με περιορισμένη κοινωνική ισχύ, θύματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Δεν λένε κουβέντα για τις πενιχρές συντάξεις, τους μισθούς πείνας χιλιάδων εργαζομένων, τα απαράδεκτα χαμηλά επιδόματα ανεργίας, την κατάπτυστη κρατική ελεημοσύνη, την κατάργηση ουσιαστικά της δωρεάν παιδείας και υγείας, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υποδομών, γιατί δέχονται και υιοθετούν τη αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Κρύβουν ότι μετέτρεψαν σε ιμάντα προώθησης και εφαρμογής της πολιτικής και των κατευθύνσεων της κυβέρνησης τους. Δεν λένε ότι προσέλαβαν εκατοντάδες εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς να πληρώνονται δώρα, επιδόματα και χωρίς άδεια. Δεν ομολογούν ότι αύξησαν τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δεν λένε ότι αύξησαν και γιγάντωσαν τη Δημοτική Αστυνομία. Εμείς προτιμούμε τη συνεννόηση από την αστυνόμευση. Δεν λένε ότι θέλουν να ιδρύσουν χαφιέδικους μηχανισμούς που τους ονόμασαν Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας.

Υπερηφανεύονται γιατί παρέδωσαν σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες στους ιδιώτες.

Δηλώνουν υπερφίαλα ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα του δήμου ενώ γίνεται όλο και πιο απρόσωπος και γραφειοκρατικός και οι δημοκρατικές διαδικασίες κατάντησαν ρουτίνα.

Τηρούν σιγή ιχθύος στις δεσμεύσεις τους να προωθήσουν λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του δήμου, την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών για την συμμετοχή τους στην λήψη των αποφάσεων.

Δεν λένε ότι υποχρέωση του δήμου είναι να παρέχει πλήρη και λεπτομερή πληροφόρηση για τις υπηρεσίες που παρέχονται έτσι ώστε όλοι οι δημότες να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας στο σύνολό τους για να μην γίνονται αυτά προϊόντα συναλλαγής και πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Δεν λένε αλλά φαίνεται ότι η Κομοτηνή καλύφθηκε με τσιμέντο και άσφαλτο, κάπου – κάπου και με πλακίδια πολυτελείας. Λίγα μόνο δένδρα απέμειναν κι αυτά κυνηγούν να τα εξαφανίσουν. Η οικολογία από την σκέψη, την παιδεία, τον πολιτισμό πέρασε στη φαντασία γι’ αυτό την υπερασπίζονται με πομπώδεις εκφράσεις. Δικαίωμά μας είναι να ζητούμε να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και την αδήριτη ανάγκη για ποιότητα ζωής.

Δεν άκουσα ποτέ την προηγούμενη αλλά και την παρούσα δημοτική αρχή – επαγγελματίες αυτοδιοικητικοί – να μάς εξηγούν γιατί αφήνουν αυτά που αποτελούν προϋπόθεση και αναγκαίους όρους επιβίωσης του ανθρώπου για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του να γίνουν αντικείμενο ανεξέλεγκτης ιδιωτικής κερδοσκοπίας και εμπορευματοποίησης. Βέβαια, θα αρκούσε μια καλύτερη διαχείριση ή ένας επιμελέστερος διαχειριστής για ν’ αλλάξει η κατάστασή στον δήμο μας;» ήταν η ερώτηση που έθεσε μετά την κριτική που άσκησε στη δημοτική αρχή κι εν μέρει στη μείζονα αντιπολίτευση για ν’ απαντήσει ότι «θα κρυφτούν πίσω από λογιστικά τρικ και ξύλινους ακατανόητους αριθμητικούς ακροβατισμούς. Δεν λένε γιατί δεν κατεύθυναν και δεν διοχέτευσαν τα οικονομικά του δήμου σε αναπτυξιακά έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή των δημοτών και τη λειτουργία της πόλης».

Η Κομοτηνή σήμερα

Ο Σ. Μαρούδας έκανε λόγο για «μαθουσάλες επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης» που στην ουσία δεν δίνουν λύσεις και τους μετέφερε το μήνυμα ότι «η συμμετοχή στα κοινά απαξιώνεται, τα επιχειρηματικά συμφέροντα διαπλέκονται με τα κέντρα πολιτικών αποφάσεων και η ανάδειξη σε δημόσιες θέσεις εξελίσσεται σε επάγγελμα για λίγους».

Στη συνέχεια πέρασε σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις που αφορούν στην πόλη. «Η Κομοτηνή είναι καθρέφτης της εφαρμοζόμενης μέχρι σήμερα πολιτικής και ανάπτυξης σε δημοτικό και κεντρικό επίπεδο. Ζούμε σε μια πόλη που γίνεται εξ’ αιτίας της κυρίαρχης πολιτικής και του μοντέλου ανάπτυξης όλο και πιο απάνθρωπη. Στην ανομβρία διψά, στη ζέστη ασφυκτιά, στη βροχή πνίγεται, στους δρόμους βασανίζει τους κατοίκους της. Ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται σε μέγεθος αλλά και σε νόημα και περιεχόμενο. Ο πολιτισμός απομακρύνεται από καθημερινότητα όλο και περισσότερο.

Είναι χώρος αποξένωσης ακατάλληλος για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εχθρική στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της στους «άλλους», τους ανέργους και τους αστέγους. Μια πόλη όπου ξεριζώνονται ζωές εγκατεστημένες στο χώρο και το χρόνο ή μπαίνουν σε αποστείρωση.

Ισχυρά συμφέροντα κυριαρχούν σε βάρος του δημόσιου χώρου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιλάνε για έργα που μετατρέπουν την Κομοτηνή σε σύγχρονη πόλη βιτρίνας ευθυγραμμισμένη στα συμφέροντα, όχι όμως στην ανάγκη η πόλη να είναι βιώσιμη για τους κατοίκους».

Η πρόταση της «Αναγέννησης Κομοτηνής»

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρούδας μίλησε για το όραμα της παράταξής τους. «Για μας η πόλη μας δεν είναι μόνο κτήρια και υποδομές, είναι και οι άνθρωποί της, που δεν θα ζουν στο περιθώριο και την ανεργία, σε μια πόλη πλούσια σε κτήρια αλλά φτωχό περιβάλλον, μια πόλη όπου ευημερεί η κερδοσκοπία των λίγων, αλλά υποφέρουν οι πολλοί, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που σιγά -σιγά γίνονται απασχολήσιμοι, μια πόλη που τα παιδιά της σπρώχνονται στην αποχαύνωση, την φυγή και την περιχαράκωση που τούς μετατρέπει από ζωντανούς διεκδικητές σε αδιάφορές σκιές. Μια πόλη που δεν θα χρησιμοποιούν οι κερδοσκόποι σαν αυλή του μαγαζιού τους.

Στην Κομοτηνή είμαστε και εμείς οι «άλλοι» που γεννηθήκαμε, ζούμε και δουλεύουμε, που θέλουμε να έχουμε λόγο για όσα γίνονται, που αξιώνουμε σεβασμό των δικαιωμάτων μας, των κοινωνικών μας κατακτήσεων, του πολιτισμού μας, της προσωπικότητάς μας. Εμείς που δεν εντυπωσιαζόμαστε από έργα επίδειξης και θέλουμε μια πολιτική για τις ανάγκες των εργαζομένων δημοτών, μια πόλη δική μας, προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες. Αισθανόμαστε οργή και αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν σε βάρος μας και απέχθεια σε όσους τα κάνουν.

Μπορούμε ν’ ανακόψουμε αυτή την πορεία και να την αντιστρέψουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αντίσταση στους σχεδιασμούς των εκπροσώπων των μεγάλων συμφερόντων και την ανάπτυξη ενός τοπικού διεκδικητικού μαζικού και δημιουργικού κινήματος».


Ο Σ. Μαρούδας πέρασε στις προτάσεις τους για το πώς βλέπουν την Τ.Α. «Θέλουμε η Τ.Α. να συμπαραστέκεται στους δημότες και ν’ αγωνίζεται μαζί τους, όχι μόνο για τα στενά τοπικά ζητήματα αλλά και για τα μεγάλα κοινωνικά, όπως η ανεργία, που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής και την φυσική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της πόλης. Εμείς οι «άλλοι» είμαστε αυτοί που θα επιβάλλουν άξονες πολιτικής όπως η Τ.Α. να είναι συμπαραστάτης των δημοτών τόσο στις κοινωνικές αντιπαραθέσεις όσο και τις δημιουργικές τους πρωτοβουλίες, για την διασφάλιση κι επέκταση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για το δικαίωμα στη δουλειά, την υγεία, τη μόρφωση, την ασφάλιση.

Στοχεύουμε στην ενεργοποίηση του πολίτη, την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και της συμμετοχής του στη λήψη των αποφάσεων, τη διεύρυνση της δημοκρατίας στον θεσμό της Τ.Α. για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Είμαστε αταλάντευτοι στην πίστη ότι η δημοτική δράση πρέπει να κατευθύνεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και την συλλογική ικανοποίηση των αναγκών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου.

Ο πολιτισμός μας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της Τ.Α. περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής και ατομικής ζωής σαν βασικό στοιχείο της ταυτότητας του ανθρώπου».


Έκανε λόγο για σεβασμό του λαϊκού πολιτισμού και πολιτισμό για κάθε δημότη. «Εμείς είμαστε ένα με τους συνδημότες που γεννήθηκαν και ζουν σ’ αυτό τον τόπο, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα κι έθιμα, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους και συλλογικά αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αφορούν στην παιδεία για τα παιδιά τους και τους ίδιους και την αποτροπή της δημιουργίας γκέτο. Σκοπεύουμε στην ανάδειξη των εργαζομένων στον δήμο που αποτελεί μεγάλο αναξιοποίητο κεφάλαιο.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου περνάει μέσα από την αξιοποίηση και τον σεβασμό της προσωπικότητας των εργαζομένων κι όχι από την αποξένωση από το αντικείμενο δουλειάς τους».

Περί υποψηφίων … και νικητών

Τόνισε ότι τα μεγάλα προβλήματα δεν επιδέχονται διαχειριστικές λύσεις αλλά ρήξη και κάλεσε τους Κομοτηναίους σε συστράτευση και διάλογο. Περνώντας στο «προφίλ» των υποψηφίων ο κ. Μαρούδας έκανε λόγο για άτομα χωρίς πολιτική συγκρότηση, η παρουσία των οποίων στα ψηφοδέλτια είχε σαν στόχο «να παρθεί ο δήμος», άτομα απολιτίκ. «Η Ν.Δ. επιστρατεύει υπουργούς, πολιτευτές, κομματάρχες και δανεικούς αριστερούς για να διεκδικεί δήμους με μοναδικό αποκλειστικό σκοπό να τους χρησιμοποιεί ως ιμάντες εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και κατευθύνσεων της κυβέρνησης. Αυτό βέβαια να ομολογήσουμε δεν είναι προνόμιο της Ν.Δ. Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας των συμφώνων απασχόλησης που αποτελούν μπαρούτι στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής εφαρμόστηκε από διάφορες δημοτικές αρχές με διαφορετικές αποχρώσεις.

Δημοτικές επιχειρήσεις, εταιρείες, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που στόχο έχουν να διαμορφώνουν θέσεις για ημετέρους και εξυπηρέτηση αποκλειστικά πελατειακών σχέσεων. Έτσι λοιπόν ο Δήμος μετατρέπεται σ’ ένα παραμάγαζο της κυβέρνησης αδυνατώντας στην ουσία να συμβάλλει στην κοινωνία των πολιτών».

Ο κ. Μαρούδας
αντιπρότεινε υποψηφίους «από τον μεγάλο προοδευτικό χώρο» σε μια «αναμέτρηση μεταξύ προόδου και συντήρησης».

Αναφερόμενος στο μέλλον και την ανάπτυξη, όχι όμως από τεχνοκρατική σκοπιά, μίλησε για την εμπειρία αξιοποίησης κονδυλίων μέσω προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν άλλο δρόμο ουσιαστικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

«Το μοντέλο του διαχειριστή δημάρχου που εξαντλείται σε δημόσιες σχέσεις και σε μια αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι μοντέλο νεοδεξιό, αναχρονιστικό και δεν αφορά τους προοδευτικούς πολίτες. Όσοι λάβουν αυτό το μήνυμα έγκαιρα, θα είναι και οι ουσιαστικοί νικητές την βραδιά των εκλογών» δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.