Χρ. Τερζιδης: «Μεταβιβασεις ακινητων οχι με ενα κλικ αλλα με ατελειωτο αγωνα δρομου»

Η ανάρτηση του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης για την «ηλεκτρονικοποίηση» της διαδικασίας

Η μετάβαση από τη θεωρεία στην πρακτική εφαρμογή, όπως έχει αποδείξει η καθημερινότητα δεν είναι εύκολο πράγμα. Όταν μιλάμε δε για την πολλάκις εκπεφρασμένη «πάταξη της γραφειοκρατίας» στην ελληνική πραγματικότητα τότε οι καθεστηκυίες πρακτικές και το πολυδαίδαλο του συστήματος συχνά αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικά από αυτό που θα περίμενε κανείς.
 
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει μια ανάρτηση του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστου Τερζίδη, ο οποίος ουσιαστικά σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που φιλοδοξεί να ηλεκτρονικοποιήσει τη διαδικασία μεταβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων καθώς και τη λήψη των σχετικών δικαιολογητικών και πιστοποιητικών. Ο κ. Τερζίδης γλαφυρά μέσω ενός παραδείγματος καταδεικνύει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολο στο συγκεκριμένο θέμα όσο θα φανταζόταν κανείς.
 
Ιδού λοιπόν η ανάρτηση του κ. Τερζίδη που φέρει τον τίτλο «Μεταβιβάσεις ακινήτων όχι με ένα κλικ αλλά με ατελείωτο αγώνα δρόμο»:
 
«Με μεγάλη έκπληξη, ανάμεικτη με πολλά άλλα συναισθήματα, τα οποία δεν θα ήθελα να τα εκφράσω για να μην προϊδεάσω τον αναγνώστη, παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναπαράγουν την είδηση: “Μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα κλικ σε 3 μέρες”.
 
Για να μην χαρούν αδίκως οι συμπολίτες μας και για να μην πιστέψουν αδίκως ότι επιτέλους πατάξαμε σ’ αυτήν την χώρα την γραφειοκρατία θα ήθελα να περιγράψω τον Γολγοθά μιας κατά τα άλλα απλής αγοραπωλησίας ακινήτου.
 
«Ο κ. Παπαδόπουλος, ετών 80, συνταξιούχος έμπορος, ο οποίος έλαβε σύνταξη προ 10 ετών, έχει ένα οικόπεδο με μία μονοκατοικία 92 τετραγωνικών μέτρων και μία αποθήκη 50 τετραγωνικών μέτρων. Η κατοικία ανεγέρθηκε το έτος 1950 κατά τα 90 τ.μ., αλλά το έτος 2010 πραγματοποίησε αυθαίρετα μία προσθήκη 2 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η αποθήκη ανεγέρθηκε μάλλον αυθαίρετα το έτος 1970 περίπου. Το ακίνητο ανήκε στον ίδιο και στην σύζυγό του κατά ποσοστό ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου στον καθένα. Το έτος 2017 απεβίωσε η σύζυγός του, η οποία είχε το 50% του εν λόγω ακινήτου και δυνάμει διαθήκης το κληρονόμησε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος το έτος 2014 ανέθεσε σε πολιτικό μηχανικό να τακτοποιήσει την αυθαιρεσία δόμησης των 2 τ.μ. της κατοικίας καθώς και ολόκληρης της αποθήκης. Πράγματι ο μηχανικός προέβη στην σχετική διαδικασία, ο κ. Παπαδόπουλος πλήρωσε το πρόστιμο και θεώρησε ότι είναι όλα εντάξει. Ο τότε νόμος περί αυθαιρέτων απαιτούσε να υποβάλουν οι μηχανικοί στο ηλεκτρονικό σύστημα τα σχέδια των αυθαιρέτων κτισμάτων, ωστόσο τους έδινε προθεσμία πολλών ετών για να το πράξουν. Ο παραπάνω μηχανικός επειδή υπήρχε η σχετική προθεσμία δεν έσπευσε να υποβάλει τα παραπάνω σχέδια στο ηλεκτρονικό σύστημα υπαγωγής αυθαιρέτων. Τον βρήκε όμως ο κρίση, παρουσιάστηκε μια ευκαιρία και έφυγε στο εξωτερικό κάνοντας αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.
Ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε τώρα να πωλήσει το παραπάνω ακίνητο. Ευτυχώς, σκέφτηκε, που όλα πλέον έγιναν εύκολα. Οι μεταβιβάσεις λένε με ένα κλικ σε 3 μέρες. Επισκέφθηκε λοιπόν τον συμβολαιογράφο του, με το συμβόλαιο, το τοπογραφικό και τα σχέδια της τακτοποίησης, το «χαρτί» της τακτοποίησης των αυθαιρέτων και το Ε9. Πρώτη ψυχρολουσία από τον συμβολαιογράφο του, ότι πρέπει το σπίτι να δηλωθεί στο Ε9 ως ΑΝΕΓΕΡΘΕΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 και η αποθήκη ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ (Έτσι λέει ο νόμος και αφού το λέει ο νόμος θα είναι δίκαιο). Συνεπώς πρέπει να επισκεφθεί τον λογιστή του, να γίνουν οι διορθώσεις του Ε9 για τα 5 τελευταία έτη, να εκδοθούν οι ταυτότητες πληρωμής, να τα πληρώσει και στην συνέχεια μετά από αρκετές μέρες να μπορούν να εκδοθούν τα πιστοποιητικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα οποία θα αναγράφουν ότι η κατοικία έγινε πλέον νεόδμητη και η αποθήκη επαγγελματική στέγη. Δεύτερη ψυχρολουσία από τον συμβολαιογράφο του, ότι πρέπει για να γίνει συμβόλαιο ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ (Έτσι λέει ο νεώτερος νόμος και αφού το λέει ο νόμος θα είναι δίκαιο). Τρίτη ψυχρολουσία από τον (νέο) μηχανικό, που ανέθεσε να ολοκληρώσει την διαδικασία, ότι ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙ με το Τ.Ε.Ε. προκειμένου να του το επιτρέψει κλπ. Ο συμβολαιογράφος, που ανέλαβε την μεταβίβαση μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ και του εκδίδει βεβαίωση εξαίρεσης από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας, υπό τον όρο ότι θα υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι μεταξύ των άλλων δεν ήταν ΠΟΤΕ ελεύθερος επαγγελματίας. Το χαμόγελο άρχισε να επιστρέφει και στον κακόμοιρο κ. Παπαδόπουλο.
 
Ο συμβολαιογράφος όμως δυστυχώς άκουσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΜΠΟΡΟΣ, οπότε του εξήγησε ότι η υπεύθυνη δήλωση, που τον καλεί να υποβάλει η Πολιτεία δεν θα είναι αληθής. Συνεπώς πρέπει ο συμβολαιογράφος να πετάξει την βεβαίωση εξαίρεσης (αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί) και να εκδώσει βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας αναπόγραφου. Εντάξει σκέφθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, εσείς ξέρετε, κάντε ό,τι νομίζετε. Πρέπει όμως να κάνετε και μιαν ακόμη επίσκεψη στον λογιστή σας για να εκδώσει με τους κωδικούς taxis και τον Α.Μ.Κ.Α. σας ακόμη μία ασφαλιστική ενημερότητα από την άλλη πλατφόρμα του ΕΦΚΑ του εξηγεί ο συμβολαιογράφος. Τι να κάνει ο κ. Παπαδόπουλος πάει στον λογιστή. Ο λογιστής κάτι ετοιμάζεται να πει, αλλά βεβαίως σέβεται και την ηλικία του κ. Παπαδόπουλου. Μπαίνει στην άλλη πλατφόρμα του ΕΦΚΑ με τους κωδικούς taxis και τον Α.Μ.Κ.Α. του κ. Παπαδόπουλου και το σύστημα του απαντά ότι ο κ. Παπαδόπουλος οφείλει στον τ. Ο.Α.Ε.Ε. Εκπλήσσεται διότι γνωρίζει ότι δεν έχει καμιά οφειλή, αφού άλλωστε είναι συνταξιούχος. Αφήνει λοιπόν ο κ. Παπαδόπουλος των 80 χρόνων τον λογιστή και πάει στο Τοπικό Κατάστημα του ΕΦΚΑ (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.). Του δίνουν μία βεβαίωση ότι δεν οφείλει. Περιχαρής την προσκομίζει στον συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος του εξηγεί ότι δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Πρέπει να εκδοθεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας από το ηλεκτρονικό σύστημα. (Έτσι λέει ο νόμος και αφού το λέει ο νόμος θα είναι δίκαιο). Αναλαμβάνει ο συμβολαιογράφος να βοηθήσει και για αυτό τον κακόμοιρο κ. Παπαδόπουλο. Προσπαθεί να επικοινωνήσει τόσο με το Υπουργείο Εργασίας, όσο και με τον Ε.Φ.Κ.Α. Στα πολλές δεκάδες τηλεφωνήματα όλοι δήλωσαν αναρμόδιοι και παρέπεμπαν σε άλλους. Είδε και απόειδε ο συμβολαιογράφος, σκέφθηκε την λύση του email. Στέλνει το email με όλα τα σχετικά παραστατικά και λεπτομερή εξιστόρηση του θέματος στον ΕΦΚΑ και περιμένει. Μετά από μια εβδομάδα, ουδεμία απάντηση. Επειδή ο συμβολαιογράφος το πήρε πατριωτικά ξεκίνησε εκ νέου να τηλεφωνεί σε όσα τηλέφωνα κατόρθωσε να βρει στον ΕΦΚΑ και ουδείς γνώριζε το παραμικρό. Μετά από πολλές ώρες προσπάθειες βρέθηκε το έγγραφο, απάντηση όμως πρόχειρη δεν υπήρχε. Εντέλει με έντονη πίεση του συμβολαιογράφου και φυσικά με την απώλεια πολλών παραγωγικών ωρών εργασίας επιλύθηκε το θέμα και επιτέλους ο κ. Παπαδόπουλος (ο εδώ και 10 χρόνια συνταξιούχος επαναλαμβάνω) έλαβε την πιστοποίηση ότι δεν οφείλει στο πρώην Ταμείο του. Παράλληλα συντάσσεται η δήλωση φόρου μεταβίβασης από τον συμβολαιογράφο, την υπογράφουν ο πωλητής και ο αγοραστής, βεβαιώνει ο συμβολαιογράφος το γνήσιο της υπογραφής και αποστέλλεται ταχυδρομικώς στην Δ.Ο.Υ.
 
Ωστόσο δεν τελείωσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος τον αγώνα δρόμου. Πρέπει να υποβάλει στην Δ.Ο.Υ. και μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δήλωσε τα έτη 2015, 2016 και 2017 το 50% του ακινήτου, διότι το κληρονόμησε από την σύζυγό του το έτος 2017. Δεν μπορεί όμως να την πάει ο ίδιος στην Δ.Ο.Υ. και να την υπογράψει ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου (αυτό απαγορεύεται πλέον), ούτε μπορεί να την υπογράψει ενώπιον του συμβολαιογράφου και να βεβαιώσει αυτός το γνήσιο της υπογραφής του (και αυτό απαγορεύεται), φυσικά ούτε λόγος να χρησιμοποιήσει ο κ. Παπαδόπουλος το ηλεκτρονικό σύστημα του gov.gr για την έκδοση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης (είναι θυμίζω 80 χρονών), οπότε πάλι κάνει έναν κόπο ο κ. Παπαδόπουλος και πάει στο ΚΕΠ, απασχολεί τον εκεί υπάλληλο για να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του στην υπεύθυνη δήλωση και στην συνέχεια την επιστρέφει στον συμβολαιογράφο για να την υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Στη συνέχεια μετά από 3 μέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του συμβολαιογράφου του πάει στον λογιστή του για να δει στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στην μερίδα του στο taxis αν έχει επιστραφεί θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ. η υπεύθυνη δήλωση. Ο λογιστής πάλι ετοιμάζεται να πει κάτι, δεν το λέει όμως, τυπώνει την θεωρημένη υπεύθυνη δήλωση και την δίνει στον κ. Παπαδόπουλο για να την προσκομίσει στον συμβολαιογράφο. Ο αγοραστής επίσης πάει στον λογιστή του για να δει στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στην μερίδα του στο taxis αν έχει επιστραφεί θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ. η δήλωση φόρου μεταβίβασης. Και αυτός ετοιμάζεται κάτι να πει, δεν το λέει, τυπώνει την δήλωση και την δίνει στον αγοραστή για να την προσκομίσει στον συμβολαιογράφο, ενώ συγχρόνως του εκτυπώνει και την ταυτότητα οφειλής για τον φόρο, που προέκυψε. Με την ταυτότητα οφειλής ο αγοραστής πάει στην Τράπεζα (δυστυχώς και αυτός δεν τα πάει καλά με τα ηλεκτρονικά και δεν έχει ebanking). Μετά από πολύωρη αναμονή πληρώνει τον φόρο, που αναγράφεται στην ταυτότητα πληρωμής και παίρνει το σχετικό παραστατικό της Τράπεζας, το οποίο το προσκομίζει στο συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος του λέει ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται, αλλά πρέπει μετά από μερικές μέρες να πάει στο λογιστή του εκ νέου για να του εκτυπώσει από την προσωποποιημένη πληροφόρηση στην μερίδα του στο taxis το αποδεικτικό καταβολής του φόρου. Ο λογιστής μετά από μερικές μέρες του εκτυπώνει το αποδεικτικό καταβολής φόρου και του το δίνει, χωρίς να πει τίποτε από όσα θα ήθελε να πει. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι πλέον 81 ετών. Τι γρήγορα, που περνά ο χρόνος».
 
Να σημειωθεί κλείνοντας προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη, «τα ονόματα είναι φανταστικά, τα γεγονότα όμως απόλυτα πραγματικά». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.