Χρ.Χατζηπεμου «Οι περιφερειακες εκλογες, αν και θα επρεπε να αποτελουν την κορωνιδα, στεκουν στο περιθωριο»

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης – «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» - «Να μπορέσει η Περιφέρεια να χαράξει τη δική της πορεία στο μέλλον, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική θέση της»

Ενεργός πολίτης, με όλη τη σημασία της φράσης εδώ και πολλά χρόνια αποφάσισε φέτος να θέσει εαυτόν στην  κρίση των πολιτών της Ροδόπης κατερχόμενος ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης στο πλευρό του Κώστα Κατσιμίγα και της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας». Ο λόγος για τον κ. Χρήστο Χατζηπέμου, ο οποίος μιλώντας στον «ΠτΘ» εκθέτει μια σειρά από ενδιαφέρουσες, ομολογουμένως προτάσεις, εξηγώντας παράλληλα τις προσωπικές του στοχεύσεις για την επόμενη μέρα της περιφέρειας. Δεν παραλείπει βέβαια να αναφερθεί στο διακύβευμα των εκλογών αλλά και στα όσα αποκόμισε ο ίδιος από την προεκλογική περίοδο.
 
Χρήστος Χατζηπέμου όμως αναλυτικά…  
 
ΠτΘ: κ. Χατζηπέμου κατέρχεστε στην «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών στο πλευρό του Κώστα Κατσιμίγα ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης με την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής αυτής περιόδου, ποια η εμπειρία που αποκομίσατε;
Χ.Χ.: Η συμμετοχή μου στις εκλογές αυτές ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Κατσιμίγα, αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί, πραγματικά για εμένα μια πολύτιμη εμπειρία. Είναι η πρώτη φορά που διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου, η πρώτη φορά που μετέχω σε ένα σύστημα ανάδειξης αντιπροσώπων στους θεσμούς της δημοκρατίας. Μέχρι και σήμερα η συμμετοχή μου τα κοινά είχε άλλα χαρακτηριστικά, άμεσης δημοκρατίας, με συναποφάσεις αλλά κυρίως με χαρακτήρα άμεσης δράσης. Αποφασίζουμε να φτιάξουμε κάτι στα όρια του εφικτού, συνεργαζόμαστε και το υλοποιούμε. Όλοι μαζί. Κι αυτό αντανακλάται στον τρόπο δράσης του Συλλόγου Εβριτών Ν.Ροδόπης. Με το ιδιόκτητο κτήριό του – κτισμένο κατά κύριο λόγο με ίδιους πόρους των μελών του, τον εξοπλισμό του, την απόκτηση υποδομής πολιτιστικών εκδηλώσεων και ακολούθως στην εκτίναξη των πολιτιστικών του δράσεων.
 
ΠτΘ: Σε προσωπικό επίπεδο μπορεί κανείς να πει πως αλλάξατε τον χάρτη των πολιτιστικών δρωμένων στην περιοχή μας.  Υπήρξατε κατά κάποιον τρόπο σκαπανέας, πρωτοπόρος, με πολύ κόσμο να μην γνωρίζει ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται και η προσωπική σας υπογραφή…
Χ.Χ.:
Χρόνια τώρα προσπαθώ να ταρακουνήσω τα στάσιμα νερά της πόλης. Με όχημα και αρωγό τον Σύλλογο Εβριτών -του οποίου πρόεδρος διατελώ από το 2008- δημιουργούμε συνεχώς πρωτοπόρες δράσεις. Ενδεικτικές αυτών η δημιουργία Θρακικής Χαρτοθήκης με την συλλογή χιλιάδων χαρτών (τμήμα της οποίας δωρίθηκε και φιλοξενείται μόνιμα στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής), η μελέτη και έρευνα της ιστορίας του τόπου σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι εκθέσεις χαρτών και φωτογραφιών. Η δημιουργία του  ωραιότερου πάρτυ.  Του δώσαμε  όνομα, λογότυπο και το «KOM on party»  έγινε θεσμός στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου και με την πολύτιμη βοήθεια του Σύλλογου trel@kademy, απογειώθηκε. Οραματιστήκαμε  και ξεκινήσαμε  τη δημιουργία του Φεστιβάλ Φαναρίου, το οποίο υιοθέτησε στη συνέχεια ο Δήμος. Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο τα ετήσια ανταμώματα παιδικών χορευτικών τμημάτων, στηρίζουμε την «Μαθητιάδα» παραδοσιακών χορών των δημοτικών σχολείων όλου του νομού, παρουσιάσαμε ως υπερπαραγωγή θεατρική στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη, το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη θρακιώτικη παράδοση τη «Χαρά της Δουκινιώς» του Μίλτου Παρασκευαΐδη, εμπνευστήκαμε κι οργανώσαμε πέρυσι το φεστιβάλ «Καλωσήρθες Καλοκαίρι», προχωρήσαμε σε δεκάδες άλλες δράσεις τα τελευταία χρόνια πάντα με γνώμονα την πολιτιστική ανάταση της ευρύτερης περιοχής. Και δεν σταματάμε εδώ. Προχωρούμε. Ενδεικτικά αναφέρω πως ο Σύλλογος Εβριτών προετοιμάζεται να γιορτάσει τον προσεχή Οκτώβρη τα 100 χρόνια της Διασυμμαχικής Διοίκησης στην Θράκη και την άφιξη των γαλλικών στρατευμάτων, να πρωτοπαρουσιάσει για πρώτη φορά την έκθεση του στρατηγού Charpy για τον τρόπο οργάνωσης της Διασυμμαχική Διοίκησης συνοδευόμενη από έκθεση σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν τον Μάη του 2020 και στους πανηγυρικούς εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Θράκης στον ελλαδικό κορμό.
 
Επίσης προετοιμάζεται για ένα ευρύ παιδικό φεστιβάλ που θα σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον προσεχή Σεπτέμβριο.
 
Προετοιμάζεται για τη δημιουργία ενός λυκειακού πρότζεκτ το 2019-2020 για την ιστορία των πόλεων της Ανατολικής Θράκης που θα οδηγήσει προοδευτικά στη διαμόρφωση ενός εκθεσιακού μουσείου αναφοράς στην Ανατολική Θράκη με την επιδαπέδια ανάπτυξη της χάρτας του Ρήγα Φεραίου για το τμήμα της Ανατολικής Θράκης και την αξιολόγηση των πληροφοριών που αυτή παρέχει. 
 
Προετοιμάζεται να συνδράμει το Τμήμα Ιστορίας κι Εθνολογίας του ΔΠΘ γύρω από την έρευνα κι ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων και πόρων. Σκοπός είναι με την χρήση σύγχρονων πολυπροβολικών συστημάτων  να αξιοποιηθεί το χαρτογραφικό και φωτογραφικό Αρχείο του Συλλόγου ώστε να μετατραπεί η προβολή της ιστορίας του τόπου σε πολιτιστικό αλλά και τουριστικό προϊόν.
Κι αυτά είναι μόνο ενδεικτικά των όσων ετοιμάζουμε για το άμεσο μέλλον… 

«Το ΔΠΘ, οι σχολές και οι φοιτητές του δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως ενισχυτικός παράγοντας της τοπικής οικονομίας» 

ΠτΘ: Σε συνεντεύξεις και τοποθετήσεις σας πάντα αναφέρεστε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στην αξία του για το τόπο μας. Αξία η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτή από το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων και όσων διεκδικούν την ψήφο μας.
Χ.Χ.:
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας πρέπει να είναι καθοριστικός. Το ΔΠΘ, οι σχολές και οι φοιτητές του δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως ενισχυτικός παράγοντας της τοπικής οικονομίας που συνδέεται με την εκμετάλλευση ακινήτων και τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Η αξιοποίηση του πανεπιστημιακού campus, η ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και η στήριξη της έρευνας στους τομείς της τεχνολογίας, της γεωργίας της δασοπονίας κλπ, η ίδρυση μιας Σχολής Ξεναγών, η ίδρυση ενός Νομικού Παρατηρητηρίου βαλκανικού επιπέδου για την εναρμόνιση των βαλκανικών νομοθεσιών, αλλά και τοπικού επιπέδου για την εξάλειψη γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και νομικών ατελειών, η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου υποστήριξης της αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων, είναι ζητήματα που αφορούν όλη την Περιφέρεια. Όπως και η αξιοποίηση των Σχολών του ΔΠΘ στην ανάδειξη της Τοπικής και Βαλκανικής Ιστορίας, στην ανάδειξη της δύναμης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στον απόδημο ελληνισμό αλλά κι ευρύτερα, στην υποβοήθηση των διασυνοριακών δράσεων του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας μέσω των Επιμελητηρίων, την ανάπτυξη του συνεδριακού αλλά και του φοιτητικού τουρισμού. Η δυνατότητα προσφοράς του Πανεπιστημίου είναι μεγάλη. Αρκεί να το πιστέψουμε. Πρώτα απ’ όλα.    

«Οι πολιτικοί μας “αντίπαλοι” χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, εξάντλησαν τις προεκλογικές τους αναφορές σε γενικόλογες θέσεις» 

ΠτΘ: Λίγο πριν την λήξη της προεκλογικής περιόδου τι θα λέγατε ότι καταγράψατε από πλευράς του κόσμου, των πολιτών της ΑΜ-Θ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων και συζητήσεων που κάνατε;
Χ.Χ.:
Ο κόσμος όπου κι αν πήγαμε, με ή χωρίς τον Κώστα Κατσιμίγα, μας αντιμετώπισε με θετική ενέργεια. Δυστυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου (μεταξύ των οποίων και αρκετοί εκ των συνυποψηφίων μου σε άλλα ψηφοδέλτια) δεν γνωρίζουν ούτε καν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, αλλά ούτε και τις δυνατότητές της. Έτσι, μοιραία, οι περιφερειακές εκλογές, αν και θα έπρεπε να αποτελούν την κορωνίδα των εκλογικών διεργασιών στην περιοχή μας, στέκουν στο περιθώριο των δημοτικών εκλογών, των πολλών δημοτικών υποψηφιοτήτων εξαιτίας και της άμεσης συναλλακτικής σχέσης των πολιτών με τον κάθε Δήμο στο πλαίσιο εξασφάλισης της καθημερινότητας του δημότη. Ο κύριος ρόλος της Περιφέρειας είναι ο σχεδιασμός της ανάπτυξης, ο συντονισμός της γι’ αυτό και τα αποτελέσματά της δράσης της κάθε Περιφερειακής Διοίκησης, συχνά, δεν είναι άμεσα ορατά στον πολίτη, ούτε άμεσα μετρίσιμα. Γι’ αυτό και συχνά οι πολιτικοί μας «αντίπαλοι» χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, εξάντλησαν τις προεκλογικές τους αναφορές σε γενικόλογες θέσεις αναπαράγοντας – καμιά φορά και κατά τρόπο ασύνδετο και ξένο προς την περιφέρειά μας – τα 17 σημεία του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη ως το 2030! 

Το διακύβευμα των Περιφερειακών Εκλογών 

ΠτΘ: Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα των φετινών Περιφερειακών εκλογών;
Χ.Χ.:
Ο σχεδιαστικός και συντονιστικός ρόλος της Περιφέρειας στην πολυπόθητη ανάπτυξη πρέπει να καταστεί ουσιαστικός κι ελπιδοφόρος. Μέσα από ευρύτερες συνεργασίες, μακριά από κομματικές δεσμεύσεις και οικονομικά συμφέροντα.Να φύγει επιτέλους από το περιθώριο και την στασιμότητα. Να μπορέσει η Περιφέρεια να χαράξει τη δική της πορεία στο μέλλον, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική θέση της, όχι στην άκρη της Ελλάδας αλλά στο βαλκανικό νότο σαν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Αξιοποιώντας τους φυσικούς της πόρους και τις δυνατότητές της, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.