«Χοροταξιο»: Η τεχνη της κινησης & του συγχρονου χορου «συγκατοικουν» σε ενα προτυπο πολυχωρο τεχνης

Γιούλη Ιωαννίδου «Το Χοροτάξιο, πυρήνας τέχνης και πολιτισμού που θα λειτουργήσει και ως μοχλός αποκέντρωσης της τέχνης»

Στο κέντρο της Κομοτηνής, απέναντι από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης, από τη μεριά του Άλσους της Αγίας Παρασκευής, υπάρχει μία από τις πιο όμορφες και γραφικές γειτονιές της πόλης μας. Ο λόγος για τη γειτονιά από την οποία διέρχεται η οδός Αντιγόνου, μία ουσιαστικά ανατολίτικη συνοικία της πόλης, η οποία ξεχωρίζει από τα ασβεστωμένα και πεντακάθαρα σπίτια, στην πλειοψηφία τους μονοκατοικίες και κάποια θρακιώτικα παραδοσιακά διώροφα κτίρια, όρθια ακόμη με τα σαχνισιά τους και τα καφασωτά παράθυρα, που «βλέπει» στο πράσινο του κεντρικού Άλσους της πόλης μας.
 
Πριν από μία περίπου διετία, ένα εκ των παραδοσιακών αυτών παλαιών μουσουλμανικών κατοικιών, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο κατεδαφίστηκε, με τον νέο ιδιοκτήτη του οικοπέδου να ξεκινά άμεσα τις εργασίες κατασκευής – υλοποίησης του οράματός του που βρήκε τη στέγη του στο εν λόγω σημείο.
 

Για δύο ολόκληρα χρόνια, οι κάτοικοι της συνοικίας παρακολουθούσαμε καθημερινά τις ακατάπαυστες εργασίες που πραγματοποιούνταν από νωρίς το πρωί έως και αργά το απόγευμα, με το προαναφερθέν «όραμα» να παίρνει σάρκα και οστά στην κυριολεξία μπροστά στα μάτια μας.
 
Λίγους μήνες μετά την έναρξη των εργασιών το «όραμα» αυτό απέκτησε πρόσωπο, αυτό της Κομοτηναίας χορεύτριας και χορογράφου Γιούλης Ιωαννίδου, η οποία βρήκε στη συγκεκριμένη συνοικία και στον εν λόγω χώρο, την κατάλληλη «στέγη» για την υλοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων στόχων που είχε θέσει η ίδια για τον εαυτό της, τη δημιουργία δηλαδή ενός πολυχώρου τέχνης, που θα στεγάσει τις γνώσεις, την εμπειρία και την αγάπη της για την τέχνη του χορού, προσφέροντας της την ευκαιρία να «συγκατοικήσει» με καλλιτέχνες αντίστοιχης λογικής, νοοτροπίας και στόχευσης, και ένα κοινό που θέλει να ανακαλύψει τις δυνατότητες, την ομορφιά και τη μαγεία του χορού. 

Γιούλη Ιωαννίδου «Επιθυμία μου το Χοροτάξιο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο» 

Ένας νέος πρότυπος χώρος λοιπόν, ειδικά διαμορφωμένος, με στόχο να προωθήσει την τέχνη της κίνησης και του σύγχρονου χορού. Ένας χώρος που, όπως δήλωσε η κ.Ιωαννίδου μιλώντας στον «ΠτΘ», «θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, θα φέρει κοντά μας ανθρώπους από όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει έναν πυρήνα τέχνης και πολιτισμού που θα λειτουργήσει και ως μοχλός αποκέντρωσης της τέχνης».
 
Ο χώρος αυτός πλέον αποτελεί πραγματικότητα για την Κομοτηνή και έλαβε το όνομα «Χοροτάξιο». Έγινε δε πραγματικότητα χάρη στη συμβολή ανθρώπων που κατανόησαν εξ αρχής το όραμα της κ. Ιωαννίδου και το μετουσίωσαν σε πράξη. Άνθρωποι όπως η εκπληκτική αρχιτέκτονας του κτιρίου, κ. Άννα Πιατίδου, που «ζωγράφισε» την όψη του με μια εκπληκτική κινούμενη φιγούρα, επιλέγοντας σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία που εξάγουν τον χορό στο δημόσιο χώρο, εκμεταλλευόμενη το φως και το πράσινο τοπίο του κεντρικού πάρκου της πόλης με το οποίο συνορεύει, επιλέγοντας μεγάλα ανοίγματα και διαφάνειες, τζάμια αντί τοίχων, και επιμελήθηκε και την εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου, η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου που προσέφερε την τεχνογνωσία της στην επιλογή των υλικών, αλλά και ο έχων την καθημερινή επίβλεψη των εργασιών καθ’όλη τη διάρκεια των χρόνων αυτών, πατέρας της Γιούλης και της Κατερίνας, κ. Νίκος Ιωαννίδης.
 
Το «Χοροτάξιο» άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Αντιγόνου 7, πριν από λίγες ημέρες, ούτως ώστε να δώσει την ευκαιρία στο κοινό της πόλης, πριν την έναρξη των μαθημάτων, να γνωρίσει δια ζώσης, τις εγκαταστάσεις, τους ανθρώπους του αλλά και να ενημερωθεί από τους ίδιους για το σύνολο των προγραμμάτων που θα προσφέρει.
 

Πρόκειται για ένα κτίριο υψηλών προδιαγραφών, όπως περιέγραψε η κ.Ιωαννίδου, πράσινο και ενεργειακό, που τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται από μια επαγγελματική σχολή χορού. Ένας πρότυπος χώρος, ο οποίος πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, οι υψηλές κατασκευαστικές του προδιαγραφές μεταφράζονται σε ειδικά αντικραδασμικά πατώματα, ειδικό εξαερισμό που ανανεώνει τον αέρα ανά δέκα λεπτά, ρυθμίζοντας παράλληλα τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, ειδική θερμομόνωση και ηχομόνωση στην τοιχοποιία.
 
Οι καινοτομίες που φέρνει μαζί του το «Χοροτάξιο» δεν περιορίζονται ωστόσο μονάχα στο κατασκευαστικό κομμάτι και σε αυτό των υποδομών συνολικότερα, αλλά και στο κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει αλλά και των ανθρώπων που το απαρτίζουν. 

«Η επιλογή των προγραμμάτων που θα προσφέρονται έγινε λόγω της σύνδεσης που υπάρχει μεταξύ τους» 

Ξεκινώντας από το πρώτο τα μαθήματα που θα προσφέρονται, αρχής γενομένης από το προσεχές Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να επιλέξουν, πέρα από τα βασικά μαθήματα του κλασικού μπαλέτου, του δημιουργικού και σύγχρονου χορού, ανάμεσα στη μουσικοκινητική αγωγή, πολεμικές τέχνες όπως η capoeira και το kung-fu, καθώς επίσης pilates,yoga και εναέρια άσκηση.
 

Εξηγώντας τις επιλογές των προγραμμάτων με τα οποία το «Χοροτάξιο» κάνει φέτος την πρεμιέρα του, η κ. Ιωαννίδου τόνισε πως «αυτές έγιναν διότι το pilates, η yoga αλλά και οι πολεμικές τέχνες ήταν πάντα κοντά και δίπλα στον χορό, την κίνηση και όλη την φιλοσοφία που τον διακατέχει». «Ο σύγχρονος χορός έχει δανειστεί πάρα πολλά πράγματα από τις πολεμικές τέχνες, καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων, όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα» εξήγησε. «Eπίσης οι ασκήσεις με ιμάντες αιώρησης, είναι ένας τρόπος, για έναν χορευτή ή έναν ασκούμενο, για να ενδυναμώσει το σώμα του περισσότερο. Ένας πολύ καλός τρόπος να εξελιχθεί στον χώρο, γυμνάζοντας συγκεκριμένες μυικές ομάδες, γιατί στον σύγχρονο χορό χρειαζόμαστε να έχουμε δυνατό σώμα και όχι μόνο. Επιλέχτηκαν λοιπόν όλα αυτά γιατί δένουν μεταξύ τους».
 
Οι «παροχές» όμως του «Χοροταξίου» δεν σταματούν εδώ, καθώς στο πλαίσιο του ανταποδοτικού χαρακτήρα λειτουργίας που θα έχει, όπως υπογράμμισε η ίδια, στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσουν και τα σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλλιτέχνες και δάσκαλοι του χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης ο χώρος θα είναι ανοιχτός για συνεργασίες και με άλλους επιστημονικούς κλάδους, με στόχο όπως επεσήμανε «μία ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης έκφρασης μέσω της κίνησης».
 

Στον εδικά διαμορφωμένο χώρο αναμονής του «Χοροταξίου», και όχι μόνο, θα μπορεί κανείς, στο εγγύς μέλλον επίσης, να παρακολουθήσει παραστάσεις αλλά και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο, ενώ σκοπός είναι και η εκ βαθέων σύνδεση των μελών του «Χοροταξίου» και δη των παιδιών με την έννοια του χορού, μέσα από εκδηλώσεις που θα εξηγούν το τι είναι ο χορός, πώς συνδέεται κοινωνικά, πολιτιστικά, ιστορικά με τη σημερινή κοινωνία, ποια η ιστορία και οι ρίζες του, πληροφορίες που όπως υπογράμμισε «θα κάνουν τα παιδιά να είναι συνειδητά μέσα σε μια αίθουσα και να γνωρίζουν τι κάνουν». 

Η ομάδα του «Χοροταξίου» 

Την ομάδα του «Χοροταξίου» αποτελούν, κατά κύριο λόγο, ντόπιοι καλλιτέχνες ο καθένας εκ των οποίων φέρει τα διαπιστευτήριά του στο κομμάτι εκείνο της διδασκαλίας που έχει αναλάβει και οι οποίοι είναι οι εξής:
 
Η Κατερίνα Ραπτέλη, η οποία θα διδάσκει κλασικό χορό, ο Δημήτρης Χιονίδης capoeira, ο Chris Coyne kung Fu, η Κική Συνοδινού – Παυλίδου και η Μαρίνα Φωτιάδη pilates, η Νατάσα Φαλέκα TRX, η Ήβη Παπαδοπούλου yoga, η Άννα Τουμπαλίδου θα διδάσκει το αντικείμενο μαθηματικά και χορός και η Γιούλη Ιωαννίδου σύγχρονο χορό.

info
Κέντρο Τέχνης, Χορού και Κίνησης «Χοροτάξιο»
Αντιγόνου 7, 69100 Κομοτηνή
Email: [email protected]
Τηλ.: 25310 – 23040

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.