Χορος του Συλλογου Ποντιων Σαπων «Τα Κασσιτερα»

Να χορέψουν υπό τους ποντιακούς ρυθμούς, συνοδεία ποντιακών παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν την ευκαιρία όσοι επέλεξαν για σαββατιάτικη διασκέδαση το Χορό που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».

Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όχι μόνο από την περιοχή μας, αλλά από τον Έβρο μέχρι και την Καβάλα, έγινε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» που έδωσε τη δυνατότητα στους παραβρισκόμενους να διασκεδάσουν παρέα με τους Κώστα Θεοδοσιάδη (λύρα-τραγούδι), Γιάννη Πολυχρονίδη (νταούλι), Δημήτρη Κενανίδη (λύρα-τραγούδι), Ηρακλή Κατηκαρίδη (ζουρνάς), Αβραάμ Φωτιάδη (νταούλι). Επίσης, η βραδιά ξεχώρισε με την παρουσία του σπουδαίου και πολυαγαπημένου καλλιτέχνη του Νίκου Ξανθόπουλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» Σάββας Μαυρίδης, αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους στον καθιερωμένο πλέον ετήσιο χορό του Συλλόγου και τους ευχήθηκε «μια χρονιά με υγεία, δημιουργική, μια χρονιά με περισσότερη αγάπη στις σχέσεις μας», αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του σπουδαίου και πολυαγαπημένου Έλληνα καλλιτέχνη του Νίκου Ξανθόπουλου, ο οποίος λάμπρυνε με την παρουσία του τη βραδιά αυτή.

«Ο γιος του τσαγκάρη και της υφάντριας που κανείς δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα ήταν από τους κύριους πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και ότι μια περίοδο θα ήταν ο πιο δημοφιλής Έλληνας. Ο Νίκος, ο Νικόλαος, ο Νικολάκης, ο αδερφός για τον κόσμο αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι από τον ελληνικό λαό. Αυτή η αγάπη οφείλεται στο ότι -όπως ανέφερε και στο βιβλίο του- «προσπαθούσα με τον καιρό να γίνομαι καλύτερος, πιο ταπεινός, πιο καταδεκτικός, πιο έντιμος, πιο εντάξει. Δεν απέφευγα τους ανθρώπους, βρισκόμουν ανάμεσά τους, δίπλα τους, να τους νιώθω, να τους καταλαβαίνω για να μπορώ και στα έργα να μιλάω για τους καημούς και τα προβλήματά τους που ήταν και δικά μου παλιότερα».

Όσο για το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας που είχαν οι ταινίες του αναφέρει σχετικά σε άλλο σημείο: «Οι ταινίες μου μίλαγαν κατευθείαν στην καρδιά των ανθρώπων, κοινωνικές, δραματικές πλημμυρισμένες από τραγούδια, υπερβολικές. Αλλά στην Ελλάδα ζεις στη χώρα των υπερβολών, ήταν παρηγοριά όμως, καταφυγή και παραμυθία για τον φτωχό κόσμο».

Αξιόλογη ήταν και η παρουσία του στο πάλκο αφού για τριάντα χρόνια μας χάρισε αξέχαστες επιτυχίες μεγάλων συνθετών όπως ο Καλδάρας, ο Ξαρχάκος, ο Μητσάκης, ο Νικολόπουλος.

Όσο για την προσωπικότητά του ήταν και είναι μια ζωή ολιγαρκής, «ποτέ στη ζωή μου δεν ζήτησα πολλά. Να μπορώ να ζήσω, να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Όσο για μένα, το ελαχιστότατο, την ησυχία μου και μια γωνιά να κάθομαι να διαβάζω».

Και μια άλλη πτυχή του σημαντική: «Τους φίλους μου ποτέ δεν τους εγκατέλειψα, δεν τους αρνήθηκα ποτέ».

Όσο για το βιβλίο του, είναι ευλογία που ένας άνθρωπος με παθολογική αγάπη για το βιβλίο, με μια απ’ τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες στη χώρα μας, αποφάσισε να γράψει και ο ίδιος ένα που πραγματικά είναι μια κατάθεση ψυχής, συγκινεί, ψυχαγωγεί, διδάσκει».

Γνωρίζοντας το πάθος του κ. Ξανθόπουλου για το βιβλίο ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» του δώρισε κάποια βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Ξανθόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς κατέληξε να γράψει αυτό το βιβλίο, ενώ είπε και μερικά ανέκδοτα και αστεία περιστατικά που αναφέρονται και στο βιβλίο του.

Στη συνέχεια, χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη, κ. Πατερόπουλος, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χ. Μανωλιά και ο δήμαρχος Σαπών Γ. Πιλιλίτσης.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ποντιακούς χορούς με πολύ κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τέλος, ας σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νομάρχης Ροδόπης Α. Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Σαπών Γ. Πιλιλίτσης, ο αντινομάρχης Π. Γρηγορόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χ. Τσαραμπουλίδης, η νομαρχιακή σύμβουλος Μ. Τρυφωνίδου, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Β. Κυπριανίδης, καθώς επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σαπών και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.