Χωρις παρασταση το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης το χειμωνα;

Με αφορμή την αρνητική απάντηση σε ερώτηση που υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης για τη δράση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής τους επόμενους μήνες, ο δημοτικός σύμβουλος Δάμων Δαμιανός σχολιάζει το γεγονός ότι για τη χειμερινή σεζόν το θέατρο προβλέπει το ανέβασμα μίας ερασιτεχνικής παράστασης. Επιχειρεί σύγκριση με την καλλιτεχνική δράση και προετοιμασία άλλων ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και υποβάλλει προς απάντηση ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση της επιχορήγησης. Αναλυτικά το κείμενο του κ. Δαμιανού έχει ως ακολούθως.

«Με την αιτιολογία ότι η προγραμματική σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με το Υπουργείο Πολιτισμού λήγει τον Ιανουάριο του 2008, η διοίκηση του θεάτρου της πόλης μας δεν προγραμματίζει καμία θεατρική παραγωγή για την φετινή χειμερινή σεζόν, που μόλις ξεκίνησε.

Σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε προς τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ από τον Δάμωνα Δαμιανό, στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης για την δράση του θεάτρου τους επόμενους μήνες, εκείνος απάντησε ότι «σχεδιάζεται μια ερασιτεχνική παραγωγή»!

Είναι βεβαίως δικαίωμα της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ να επικαλείται την λήξη της προγραμματικής σύμβασης για να δικαιολογήσει τα περί «ερασιτεχνικής παραγωγής», πλην όμως μια μικρή έρευνα στα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας που αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα με το δικό μας, αποδεικνύουν ότι εκείνα ετοιμάζουν πολλές φορές και δύο παραγωγές μέσα στο χειμώνα και ασφαλώς θα τύχουν και διαφορετικής αξιολόγησης βάση του νέου θεσμικού πλαισίου που ισχύει για τα Δημοτικά Θέατρα. Πιο αναλυτικά, παραγωγές ετοιμάζουν τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Βέροιας, Καβάλας, Χίου, Πατρών, Αγρινίου, Ρούμελης και πιθανώς και άλλα ανά την επικράτεια.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής έχει λαμβάνειν από το ΥΠΠΟ περί τα 100.000 ευρώ ως υπόλοιπο από την προηγούμενη θεατρική περίοδο και τα 205.000 ευρώ της επιχορήγησης βάση της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη το 2003 για την τρέχουσα περίοδο.

Ερωτώνται, συνεπώς, οι υπεύθυνοι του θεάτρου, με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και αν θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση παρεμβάσεων στον χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού στην πόλη της Κομοτηνής ή αν θα διατεθούν για να κλείσουν τα πολυθρύλητα οικονομικά ανοίγματα του Δήμου Κομοτηνής.

Ερωτώνται, επίσης, ποια είναι η πολιτική τους για το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ στο πλαίσιο της αναμενόμενης αναδιάρθρωσης των δημοτικών επιχειρήσεων. Θα συνεχίσει να υπάρχει ως φορέας πολιτισμού στην περιφέρεια ΑΜ-Θ και μετά το 2008 ή θα υπάρχει για να εξυπηρετεί τις κάθε είδους σκοπιμότητες της εκάστοτε διοίκησης;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.