Χωρις λογο η συνεχιση των μαθηματων και των εξετασεων για φορτηγα

Αλέξανδρος Σκιαδόπουλος: «Δεν μπορούμε, με αυτή την έξαρση της πανδημίας, να κάνουμε εξετάσεις στα φορτηγά, όταν σε τρία μέτρα χώρο θα κάτσουν τρεις άνθρωποι»

Ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις εξετάσεις για σήματα στη Ροδόπη αναμένεται να φέρει το lockdown

Την άποψη πως εν μέσω lockdown και πανδημίας, είναι τουλάχιστον ανεξήγητο να προχωρούν οι εξετάσεις και τα μαθήματα για τις εξετάσεις για επαγγελματικό δίπλωμα, εξέφρασε ο κ. Αλέξανδρος Σκιαδόπουλος, δάσκαλος οδήγησης και συντονιστής στη Σχολή Οδηγών «Auto-Κίνησις» ένας από τους τρεις δασκάλους που κάνουν μαθήματα σε φορτηγά στην περιοχή.

Όπως σημείωσε, τουλάχιστον ακόμα ένας από τους συναδέρφους του επίσης σχεδιάζει να μην πραγματοποιήσει μαθήματα και εξετάσεις, μιας και με την τρέχουσα κατάσταση, δεν έχει ουσιαστικά νόημα, και πως η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες περιοχές, όπου αναμένεται να γίνουν διαγωνισμοί για πρόσληψη οδηγών με επαγγελματικό δίπλωμα.

Την ίδια ώρα όλες οι θεωρητικές εξετάσεις, που ήδη είχαν καθυστερήσει σημαντικά όλη την προηγούμενη περίοδο λόγω του κορωνοϊού, θα πάνε ακόμα πιο πίσω, μιας και ακόμα και όταν μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά, θα υπάρχει μια μεγάλη ουρά αναμονής. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπου έγιναν και αναμένεται να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, η έλλειψη προσωπικού στην τοπική διεύθυνση Μεταφορών, καθιστά αμφίβολη ανάλογη κίνηση και στην Ροδόπη.

Κατ’ εξαίρεση εξετάσεις για επαγγελματικά διπλώματα

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πραγματοποίηση μαθημάτων αλλά και εξετάσεων για την απόκτηση επαγγελματικών διπλωμάτων οδήγησης, ενώ αναστέλλεται έως και τις 30 Νοεμβρίου η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων και δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς που αφορά στις μοτοσικλέτες και στα αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί για τα θεωρητικά μαθήματα, υπάρχουν απαιτήσεις για τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου και μέγιστου αριθμού πέντε εκπαιδευόμενων που ορίζονται, αφορούν στη διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, μαθημάτων περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι. και θεωρητικών εξετάσεων.

Πέρα από κάθε λογική το μέτρο

Το μέτρο, σημείωσε ο κ. Σκιαδόπουλος, είναι πέρα από κάθε λογική, υπενθυμίζοντας πως μετά το τέλος της προηγούμενης καραντίνας, οι εξετάσεις στα φορτηγά ξεκίνησαν μετά από όλα τα υπόλοιπα, μιας και θεωρήθηκε, ορθώς κατά την άποψή του, ότι είναι το πιο επικίνδυνο όχημα, μιας και σε ένα πολύ μικρό χώρο, στα 3 μέτρα, μπαίνουν μόνον 3 άτομα.

«Δεν μπορούμε, με αυτή την έξαρση της πανδημίας, να κάνουμε εξετάσεις στα φορτηγά» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως σε τρία μέτρα χώρο θα καθίσουν τρείς άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, επιτρέπονται τα θεωρητικά μαθήματα, για τα επαγγελματικά διπλώματα, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Ο ίδιος θεωρεί πως το μέτρο αποσκοπεί σε κάποια συμφέροντα, αν και αυτό που ακούστηκε από Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ότι επειδή τρέχουν διαγωνισμοί για εργαζόμενους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με στενές προθεσμίες υπάρχει πίεση για να πάρουν τα διπλώματα οι μαθητές για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτούς.

Στην πόλη μας όμως, τέτοια ζητήματα δεν εγείρονται, δηλαδή δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα πίεση, για αυτό και τόσο ο ίδιος, όσο και οι πελάτες και οι εξεταστές δεν θεωρεί πως θα χρειαστεί να το διακινδυνεύσουν, με τον κίνδυνο και της καραντίνας να επικρέμεται από επάνω τους.

Ακόμα και τα θεωρητικά μαθήματα δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να πραγματοποιούνται, μιας και γίνεται το εξής παράδοξο: επιτρέπεται σε κάποιον να καταθέσει τώρα τα χαρτιά για να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης διπλώματος, την ώρα που αν ξεκινήσει τώρα, θα χρειαστεί δύο μήνες τουλάχιστον να τα ολοκληρώσει.

Στην Κομοτηνή τουλάχιστον δύο από τις τρεις σχολές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στα μαθήματα και τις εξετάσεις, και θα δουν πως θα κινηθούν ανάλογα και με τις καταστάσεις.

Ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις θεωρητικές εξετάσεις

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις εξετάσεις των θεωρητικών μαθημάτων, σε όλες τις κατηγορίες, όταν τους επιτραπεί να ξεκινήσουν ξανά.

Αυτές οι εβδομάδες που θα μείνουν κλειστά λόγω lockdown, είναι φυσικό να πάνε πίσω όλες τις εξετάσεις, δημιουργώντας προβλήματα και στον προγραμματισμό των εξεταζόμενων, μιας και πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες.

Ήδη στην περιοχή μας, υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις, μιας και οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων στις αίθουσες λόγω της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή μηνών για τις εξετάσεις.

Αν προστεθεί σε αυτό και η ακύρωση των θεωρητικών εξετάσεων τις εβδομάδες του lockdown, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Σε κάποιες περιοχές, όπως η Αττική, το πρόβλημα έχει λυθεί, γιατί έχουν το απαραίτητο προσωπικό, με επιπλέον εξετάσεις, όμως ειδικά στη Ροδόπη, σημείωσε ο κ. Σκιαδόπουλος το πρόβλημα είναι λίγο μεγαλύτερο λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας.

Αν υπήρχαν ακόμα ένα ή δύο άτομα, θεωρείται πως θα μπορούσαν να έχουν εξετάσεις για σήματα ακόμα μια μέρα, ανακουφίζοντας την πίεση που υπάρχει, όμως προς το παρόν αυτό φαίνεται δύσκολο. «Υπάρχει διάθεση να εξυπηρετηθούμε, αλλά το πρόβλημα είναι και μεγαλύτερο εδώ» ανέφερε, σημειώνοντας πως ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος, αν κάποιος αρρωστήσει  από την υπηρεσία ή πρέπει να μείνει σε καραντίνα, να έχουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.