Χωρις ιδιαιτερα προβληματα το περασμα του χιονια στη Ροδοπη

Διακοπή ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνίας σε Άνω και Κάτω Βυρσίνη

Σε ετοιμότητα βρήκε την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας Ροδόπης η προχθεσινή χιονόπτωση. Σε ό,τι αφορά το δήμο Κομοτηνής εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες ανέλαβαν δράση με έμφαση να δίδεται αρχικά στο περιφερειακό και επαρχιακό δίκτυο από το Φανάρι μέχρι την Αίγειρο ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι από και προς τους οικισμούς.
 
Αργότερα η επιχείρηση επεκτάθηκε και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες του ιστού της Κομοτηνής. Καθώς η χιονόπτωση έδωσε τη θέση της στον ήλιο της Πέμπτης -με τον υδράργυρο ωστόσο να παραμένει οριακά πάνω από το μηδέν και να παίρνει την κατιούσα με τη δύση του ηλίου- η επιχείρηση «αποχιονισμός» επεκτάθηκε και στις επιμέρους οδούς της πόλης.
 
 Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και οι πολίτες με  πολλούς καταστηματάρχες -είτε αυτοβούλως είτε μετά από την παρότρυνση της ΟΕΒΕΣ για αποχιονισμό των χώρων μπροστά από τα καταστήματά τους- να παίρνουν σκούπες και φτυάρια ανά χείρας, όπως και πολλούς πολίτες που καθάρισαν από το χιόνι τις εισόδους των σπιτιών τους.
 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε έλλειψη άλατος, ενώ δεν καταγράφηκε και κάποιο περιστατικό τραυματισμού. Προς την κατεύθυνση άλλωστε της αποφυγής τραυματισμών τόσο των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και των πολιτών δεν πραγματοποιήθηκε χθες η αποκομιδή των σκουπιδιών,  αφού εξαιτίας του χιονιού και των πάγων η προσέγγιση των κάδων από τα απορριμματοφόρα, σε πολλά σημεία των δρόμων, καθίσταται τουλάχιστον δυσχερής.
 
 Από σήμερα η διαδικασία αποκομιδής των σκουπιδιών θα ξεκινήσει κανονικά στα σημεία που μπορεί να προσεγγίσει ακώλυτα απορριμματοφόρο, ενώ η υπηρεσία καθαριότητας απευθύνει έκκληση για όσο το δυνατό περιορισμένη χρήση των κάδων από τους δημότες, έως ότου επανέλθει η «κανονικότητα» στον οδικό ιστό της πόλης. 

Ντίνος Χαριτόπουλος «Στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα» 

Χωρίς προβλήματα παρά την, κατά τι, εντονότερη σε σχέση με την Κομοτηνή, χιονόπτωση  κύλησε η χθεσινή ημέρα και στην έτερη πόλη της Ροδόπης, τις Σάπες. Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Άποψη της Ροδόπης» και δημοτικός σύμβουλος «εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα. Το ρεύμα δεν κόπηκε σε κανέναν οικισμό και με το νερό δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Παράλληλα οι μετακινήσεις από και προς Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη γίνονταν κανονικά. Μόνο κάποιες καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ σημειώθηκαν αλλά κι αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες».
«Σε κάποιους ορεινούς οικισμούς όπως είναι η Νέα Σάντα, τα Κασσιτερά, που ήταν το χιόνι πάρα πολύ υψηλό» συνέχισε ο ίδιος, «υπήρξε μια δυσχέρεια στις μετακινήσεις, αλλά ιδιαίτερα προβλήματα δεν εντοπίστηκαν. Δεν είχαμε αποκλεισμούς, ούτε κινδύνευσαν κάποιοι». 

«Η γενική εκτίμηση των γεωργών είναι ότι αυτό το χιόνι χρειαζόταν και μάλιστα σε αυτή την ποσότητα» 

Με δεδομένο ότι ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών είναι κατά βάση ένας αγροτικός δήμος στη συνέχεια ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και στις τυχόν ζημιές που μπορεί να συνέβησαν σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, επισημαίνοντας πως μια πλήρη εικόνα θα έχουμε μόλις ανοίξει ο καιρός. «Σε κάποια ελαιόδεντρα πιθανόν να έγιναν ζημιές, ίσως και σε κάποια οπωροφόρα δέντρα, αλλά νομίζω ότι η γενική εκτίμηση των γεωργών είναι ότι αυτό το χιόνι χρειαζόταν και μάλιστα σε αυτή την ποσότητα, γιατί εδώ στην περιοχή μας είχαμε από τον Ιούλιο μήνα παρατεταμένη ανομβρία» εκτίμησε ο ίδιος κλείνοντας. 

ΒΙ.ΠΕ. χωρίς αλάτι!!! 

Να σημειωθεί ότι το μοναδικό «μελανό» σημείο ως προς της αντιμετώπιση της χιονόπτωσης στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ήταν η έλλειψη αποχιονισμού και ρίψης άλατος στη ΒΙ.ΠΕ –τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της χθεσινής μέρας- με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι στις μονάδες της Βιομηχανικής να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τους χώρους εργασίας τους. 

Αποκλεισμένοι αρκετοί ορεινοί οικισμοί –  Χωρίς ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες  η Άνω και Κάτω Βυρσίνη 

Παρόμοια ήταν και η εικόνα στον δήμο Ιάσμου, ενώ χειρότερη ήταν η εικόνα στον δήμο Αρριανών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ αποκλεισμένα παρέμεναν χθες τα χωριά από τον οικισμό Κέχρου προς τους οικισμούς Άνω Καμπή, Βούρλα, Κάμπο, Κάτω Καμπή, Κερασιά, Μοναστήρι, Τσούκα, Χαράδρα, Χλόη και Σάπκα, καθώς  και οι οικισμοί Άνω και Κάτω Βυρσίνη, Κόβαλος, Μυρτίσκη, Σμιγάδα, Κύμη, Κάρδαμος, Πάτερμα.  Επίσης, στους οικισμούς της Άνω και Κάτω Βυρσίνης σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης όπως και της τηλεπικοινωνίας. 

Από Δευτέρα -καιρού επιτρέποντος- ανοίγουν τα σχολεία στη Ροδόπη 

Επισημαίνεται ακόμη ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη Ροδόπη και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Οι δήμαρχοι και των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης εξέδωσαν τις σχετικές αποφάσεις για την παράταση του κλεισίματος των σχολείων και για τη σημερινή ημέρα και έτσι η απόφαση περί ανοίγματος ή μη των σχολείων θα τους απασχολήσει ξανά από την ερχόμενη Δευτέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής, αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα της κακοκαιρίας. 

Παρατείνεται… μέχρι νεοτέρας η απαγόρευση κυνηγιού στη Ροδόπη 

Στα «παραλειπόμενα» του χιονιά τέλος ανήκει και η χθεσινή απόφαση της Διεύθυνσης Δασών να παρατείνει την απαγόρευση κυνηγιού για όλα τα θηράματα στη Ροδόπη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, η απαγόρευση κυνηγιού θα ισχύσει «από σήμερα και μέχρι νεοτέρας απόφασης, λόγω των ιδιαιτέρως δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή».
 
Η διεύθυνση Δασών παρακαλεί τους κυνηγούς για την εφαρμογή της παραπάνω απαγόρευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.