Χελιδονισματα 2016: Τραγουδια για την ανοιξη, μηνυματα για τους προσφυγες

Ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο «ποτάμι» διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, χαρίζοντας μια πολύτιμη ανάσα αισιοδοξίας

Ξεχωριστό χρώμα και ατμόσφαιρα είχε το πρωινό της Δευτέρας στο κέντρο της Κομοτηνής. Με σύμμαχο τους τον καιρό, που φάνηκε απρόσμενα γενναιόδωρος τη χθεσινή μέρα, εκατοντάδες παιδιά «ξεχύθηκαν» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να αναγγείλουν τον ερχομό της Άνοιξης και να μεταφέρουν τα μηνύματα της αναγέννησης σε όσους συναντούσαν στο διάβα τους.

Το παραδοσιακό αυτό δρώμενο, γνωστό ως «χελιδονίσματα», με ρίζες που ανάγονται στη βυζαντινή εποχή, αναβιώνει από το 2003 στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου. Κατά πολλούς, τα φετινά «χελιδονίσματα» ήταν τα πλέον εντυπωσιακά των τελευταίων χρόνων, αφού χαρακτηρίστηκαν από την αθρόα συμμετοχή μαθητών κάθε ηλικίας. «Χαιρόμαστε για τα παιδιά που είναι εδώ, ξεχνάμε τα άσχημα και γιορτάζουμε τον ερχομό της Άνοιξης», ήταν το μήνυμα της προέδρου του Συλλόγου, κ. Βιβής Χατζηγεωργίου.
 

Εξάλλου, στα παιδιά των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων, αλλά και στα μέλη του «Περπατώ», που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου, προστέθηκαν και δεκάδες μαθητές από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής. Θυμίζουμε ότι μετά από αρκετά χρόνια το δρώμενο διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Βυζαντινού Φρουρίου και το Μουσικό Σχολείο, με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.
 

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, πιστοί στην επιλογή που κάνουν κάθε χρόνο με αφορμή τη συμμετοχή τους στα «χελιδονίσματα», να προωθούν ένα μήνυμα με κοινωνικό περιεχόμενο, φέτος επέλεξαν να αφιερώσουν τα «Κάλαντα της Άνοιξης» στους ανθρώπους, ιδίως στους συνομηλίκους τους, που έζησαν τον εφιάλτη του πολέμου και συναντούν τείχη, στην προσπάθεια που κάνουν για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. «Σταματήστε τον πόλεμο, σώστε τα παιδιά», ήταν το κεντρικό μήνυμα στο πανό, που έφεραν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, ενώ σε μικρότερα πλακάτ αναγράφονταν παρόμοια μηνύματα, όπως «Ναι στην Ευρώπη των αξιών», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» και «Love, not war».

Η εντυπωσιακή πολύχρωμη πομπή, που δημιούργησαν τα μικρά «χελιδονάκια», ξεκίνησε από τη νότια πλευρά του Βυζαντινού Τείχους, διέσχισε τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Εκεί στήθηκε μια μεγάλη γιορτή, με χορό και τραγούδι και εκατοντάδες λαμπερά χαμόγελα. Και του χρόνου… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.