Χαρισματικα παιδια και πως να τα αναγνωρισετε

Εκδήλωση από το Τμήμα ΑΧΕΠΑ "ΟΡΦΕΥΣ" HJ-20 Κομοτηνής

Το ενδιαφέρον αρκετών Κομοτηναίων συγκέντρωσε το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Χαρισματικά παιδιά-αναγνώριση, διαχείριση από γονείς και εκπαιδευτικούς» που οργάνωσε το Τμήμα ΑΧΕΠΑ “ΟΡΦΕΥΣ” HJ-20 Κομοτηνής το απόγευμα της Κυριακής 30 Απριλίου.
 
Σε αυτή αναλύθηκαν το ΙQ, η χαρισματικότητα και πώς αυτή αναγνωρίζεται, αλλά ξεκαθαρίστηκαν και αλήθειες και μύθοι για την χαρισματικότητα των παιδιών και όχι μόνο.
 
Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του τομέα παιδείας των ΑΧΕΠΑ, σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Ιωάννης Τζαμπάζης, που τόνισε πως η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1922 με ιδεώδη τον ανθρωπισμό, την φιλανθρωπία την κεντρική υπευθυνότητα και την εξέλιξη του ανθρώπου, για αυτό και στον τομέα της παιδείας κάλεσαν την κ. Δανάη Δεληγιώργη, παιδοψυχολόγο και την κ. Σωτηρία Κοτοπούλου, υπεύθυνη γονέων της MEΝSA, ώστε να ενημερώσουν όσους ενδιαφέρονται.
 
Να σημειώσουμε ότι η MEΝSA είναι ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός το οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τους κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού. 

Δανάη Δεληγεώργη «Τα χαρισματικά παιδιά είναι και χαρισματικοί άνθρωποι» 

«Τα χαρισματικά παιδιά είναι και χαρισματικοί άνθρωποι» σημείωσε η ομιλήτρια κ. Δανάη Δεληγεώργη, Ψυχοπαιδαγωγός Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης, Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγραμμάτων Χαρισματικότητας MEΝSA, που τόνισε πως οι δυνατότητες τους, τους κατατάσσουν στο ανώτατο 2% του τυπικού πληθυσμού, κάτι που πολλές φορές μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
 

«Η ενίσχυση προς τους γονείς είναι να το ψάξουν το παιδί τους, για να το βοηθήσουν να είναι ευτυχισμένο και να πατάει στα πόδια του, να χτίσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ώστε να μην συγκρίνεται και να μην φοράει προσωπεία για να μπορέσει να ενταχθεί στο υπόλοιπο σύνολο» σημείωσε, κάτι το οποίο στην Ελλάδα σήμερα απαιτεί προσωπική πρωτοβουλία, μιας και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν υπάρχει η ειδικότητα της χαρισματικότητας.
 
Αυτό άλλωστε είναι ο λόγος που βρέθηκαν στην Κομοτηνή με την κ. Κοτοπούλου, στο πλαίσιο διαλέξεων για το θέμα σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προκαλέσουν την αφύπνιση σε αυτό τον τομέα. «Αυτό που λέμε πάντα στους γονείς είναι ότι είναι χίλιες φορές προτιμότερο να συμπεριφέρεσαι σε ένα τυπικό παιδί σαν χαρισματικό, μιας και θα κερδίσει περισσότερα, από το να έχεις ένα χαρισματικό παιδί και να του συμπεριφέρεσαι ως παιδί τυπικού πληθυσμού» σημείωσε, τονίζοντας πως όσο περισσότερο αφυπνούν γονείς και εκπαιδευτικούς τόσο περισσότερο θα ευαισθητοποιήσουν το σύστημα ώστε να υπάρξει μέριμνα. 

Σωτηρία Κοτοπούλου «Θέλουμε να καταλάβουν όλοι τι είναι η χαρισματικότητα και πως δεν αναγνωρίζεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, άλλα ότι είναι ένα ευρύ αντικείμενο» 

Για την εμπειρία της ζωής με τρία χαρισματικά παιδιά, τα οποία παρακολουθούν τα προγράμματα χαρισματικότητας της ελληνικής MENSA που λειτουργούν εδώ και 2 χρόνια, μίλησε η κ. Κοτοπούλου, αλλά και το κενό που διαπίστωσαν τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και γενικότερα στους γονείς.
 

«Θέλουμε να καταλάβουν όλοι τι είναι η χαρισματικότητα, και πως δεν αναγνωρίζεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά άλλα ότι είναι ένα ευρύ αντικείμενο που πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικούς για να μπορέσει να γίνει η αναγνώρισή τους» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή τα προγράμματα της MENSA λειτουργούν στην Αθήνα με 120 παιδιά, άλλα 50 στην Πάτρα και να επεκταθούν στην Θεσσαλονίκη.
 
Όσο για το θέμα της στήριξης των χαρισματικών παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών από το εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε ότι αυτό γίνεται μόνο μετά από πίεση προς το εκπαιδευτικό σύστημα από καλά ενημερωμένους πολίτες, για αυτό και η διάλεξη στην Κομοτηνή αφορούσε τόσο γονείς όσο και εκπαιδευτικούς.
 
«Είναι σύνηθες εκπαιδευτικοί να έχουν ένα χαρισματικό παιδιά και να το αντιμετωπίζουν έως ένα παιδί με πρόβλημα, ενώ χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική διαχείριση» σημείωσε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.