Χαρης Σταφυλιδης: «Χρεος μας να συμβαλουμε στη συνεχεια της ανοδικης πορειας του Πανθρακικου και μετα τη διακοπη»

«Υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης όταν αποφασιστεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος»

«Οι καθηγητές στη ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών και τους τροφοδοτούν με πολύ σημαντικές γνώσεις»

Διαχρονικά η ΣΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τροφοδοτεί τον αθλητισμό τόσο στην στελέχωση του έμψυχου δυναμικού όσο και των προπονητικών επιτελείων των ομάδων. Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους προπονητές φυσικής κατάστασης είναι ο Χάρης Σταφυλίδης, στο πρόσωπο του οποίου οι διοικούντες του Πανθρακικού και ο Νίκος Μπαχαρίδης είδαν τον κατάλληλο άνθρωπο για να του δώσουν το «χρίσμα» προκειμένου να αναλάβει αυτό το καίριο πόστο στην ιστορική ομάδα της Κομοτηνής. Στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο νεαρός γυμναστής ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις αυτό του απαιτητικού πόστου πανηγυρίζοντας ήδη την κατάκτηση του SuperCup«Νίκος Ντοσίδης» αλλά και την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος.

Ο κ. Σταφυλίδης μίλησε στον «ΠτΘ» για την επόμενη ημέρα μετά την διακοπή – όποτε και αν είναι αυτή – και για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει κινούμενος σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Παράλληλα αποκάλυψε τις προσωπικές του βλέψεις αποκαλύπτοντας τους ανθρώπους που έχει πρότυπα σε προπονητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Μας στενοχωρεί η διακοπή αλλά με ένα καλά δομημένο πρόγραμμα προπόνησης θα επανέλθουμε δυναμικά στο γήπεδο»

ΠτΘ: Πώς νιώθεις που η δουλειά που έκανες στην προετοιμασία στον τομέα της φυσικής κατάστασης πάει στράφι με τη διακοπή των πρωταθλημάτων;
Χ.Σ.:
Όσον αφορά στην προετοιμασία μαζί με τον Νίκο Μπαχαρίδη είχαμε κάνει έναν σχεδιασμό που στρεφόταν όχι μόνο στη παρουσία μας στο πρωτάθλημα αλλά και στο κύπελλο Ελλάδος με κύριο στόχο να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε στο θεσμό. Θα ήθελα να αναφέρω πως το καλοκαίρι περνούσαν μέρες που καθόμουν πάνω από τα βιβλία και τον υπολογιστή μου για αρκετές ώρες έτσι ώστε να μπορέσω να προσφέρω στους αθλητές μου τις καλύτερες συνθήκες προπόνησης για κάτι τόσο επίπονο όσο είναι μια προετοιμασία ποδοσφαίρου. Με στεναχωρεί το γεγονός που υπάρχει αυτή η διακοπή ωστόσο δεν θεωρώ πως όλος ο ιδρώτας που «ρίξαμε» όλοι μας θα πάει χαμένος. Με τη σωστή καθοδήγηση και την συνέπεια των αθλητών οι αλλαγές που θα παρατηρηθούν δεν θα είναι «τρομακτικές» καθώς υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη διατήρηση της VO2maxοπότε αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλά δομημένο πρόγραμμα προπόνησης και συνέπεια από τους ίδιους τους αθλητές.

ΠτΘ: Περίμενες μία τέτοια εξέλιξη;
Χ.Σ.:
Περίμενα πως θα υπήρχε μια διακοπή διότι βλέπαμε πως τα κρούσματα αυξάνονταν ωστόσο θεωρώ πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είτε να μεριμνήσει το ίδιο το κράτος είτε οι ομάδες που βρίσκονται στις υψηλότερες κατηγορίες να προσφέρουν μια βοήθεια ώστε να μπορέσει το ποδόσφαιρο να συνεχιστεί πανελλαδικά.

«Υπάρχουν τα δεδομένα για να δομήσουμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης με την έναρξη των υποχρεώσεων»

ΠτΘ: Ποια είναι η επόμενη ημέρα και πόσο δύσκολο είναι για έναν υπεύθυνο φυσικής κατάστασης να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά;
Χ.Σ.: 
Όπως ανέφερα και στην αρχή λόγω της πληθώρας επιστημονικών δεδομένων που έχουμε μπορούμε πλέον να δομήσουμε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα το οποίο αν οι αθλητές μας τηρήσουν τότε δεν θα αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλα προβλήματα κατά την επανέναρξη των πρωταθλημάτων αλλά και των άλλων θεσμών.

«Σημαντική η συμβολή της ΣΕΦΑΑ και των καθηγητών στην διεύρυνση των γνώσεων μας»

ΠτΘ: Πώς κρίνεις την ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ και την συνεισφορά των καθηγητών σου πάνω στην δική σου εξέλιξη;
Χ.Σ.:
Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση, καθώς μου δίνεται η δυνατότητα να αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία με έχουν βοηθήσει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου πορείας. Οι υπεύθυνοι στο τομέα του ποδοσφαίρου (Μαντζουράνης, Ισπυρλίδης, Κυρανούδης) είναι αυτοί οι οποίοι μου έχουν δώσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές, καθώς μου απαντούνσε καθημερινά ερωτήματα τα οποία μου προκύπτουν και πρόκειται για άτομα καταξιωμένα στο χώρο του ποδοσφαίρου οπότε η γνώμη τους πάνω στο ποδόσφαιρο μόνο βοηθητική μπορεί να είναι. Σε συνεργασία με τους δύο καθηγητές μου μάλιστα πρόκειται να παρουσιάσω μια εργασία στο παγκόσμιο αθλητιατρικό συνέδριο (FIMS)που θα γίνει στην Αθήνα. Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο κύριο Χατζηνικολάου ο οποίος δίνει αρκετές ευκαιρίες στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με ερευνητικά μέσα και ταυτόχρονα σου μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του όσον αφορά στην προπονητική.Προσωπικά θα ήθελα να τελειώσω τις σπουδές μου με άριστα όσον αφορά στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών μου και να συνεχίσω κάνοντας ένα μεταπτυχιακό. Θέλω πολύ να δω αν μπορώ να ανταπεξέλθω σε μια ομάδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, εντούτοις αυτό προϋποθέτει μόχθο και δουλειά οπότε θα πρέπει να περιμένω λίγο καιρό μέχρι να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία.

ΠτΘ: Ποια είναι τα πρότυπα σου στον τομέα της προπονητικής;
Χ.Σ.:
Θα απαντήσω αυτή τη στιγμή ως προπονητής φυσικής κατάστασης και θα πω ο Χρήστος Μουρίκης του Ολυμπιακού. Προχθές μιλούσα με έναν φίλο και μου τον ανέφερε και έκατσα και έψαξα κάποια πράγματα γι’ αυτόν. Πιστεύω πως το να παραμένεις σε μια ομάδα για πάρα πολλά χρόνια, η οποία πρωταγωνιστεί τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για εμένα είναι σαν ένας μαραθώνιος δίχως τέλος. Φυσικά ο κύριος Μουρίκης ακόμα τρέχει απ’ ό,τι φαίνεται.

«Έχουν δοθεί προγράμματα στους ποδοσφαιριστές και παρακολουθούμε τις ατομικές τους προπονήσεις μέσω εφαρμογών»

ΠτΘ:  Έχεις δώσεις κάποια προγράμματα ατομικής εκγύμνασης στους αθλητές σου;
Χ.Σ.:
Έχω κάτσει και έχω κάνει μια ολόκληρη παρουσίαση PowerPointγια τους αθλητές μου όπου μέσα υπάρχει το πρόγραμμα το οποίο πρέπει να ακολουθούν και συνάμα τους εξηγώ φυσικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το εκτελέσουν. Επίσης έχουν δοθεί στο καθένα ξεχωριστά μέχρι και διατροφικές συμβουλές. Θεωρώ πως συνεργάζομαι με αθλητές υψηλού επιπέδου και αυτό φαίνεται βέβαια από την ποδοσφαιρική τους βιογραφία οπότε περιμένω όλοι να δουλέψουν το ίδιο σκληρά, όπως θα δούλευαν αν η ομάδα είχε αγωνιστικές υποχρεώσεις. Φυσικά η κατάσταση και οι προπονήσεις που κάνει ο κάθε αθλητής παρακολουθούνται ξεχωριστά από κάποιες πολύ εύχρηστες εφαρμογές.

ΠτΘ: Είσαι έτοιμος, αν χρειαστεί σε επίπεδο γνώσεων και ψυχολογίας, να προετοιμάσεις μία ακόμα προετοιμασία, εφόσον ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα;
Χ.Σ.:
Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά αν δεν είμαι εγώ έτοιμος να προσφέρω στους αθλητές μου όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στο γήπεδο και να μας δώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε τότε ποιος είναι; Με υπομονή και δουλειά όλα γίνονται. Οπότε το μόνο που μένει είναι να τελειώσει αυτή η πανδημία και ελπίζω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.