Χαμηλη η πληροτητα στα ξενοδοχεια τις γιορτες

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε για άλλη μια χρονιά η κίνηση στην πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ροδόπη. Μπορεί αυτό να οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες της χώρας μας αλλά κύρια αιτία σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Σούλα Χρυσοστόμου είναι η έλλειψη κινήτρων. Για αυτό, έστω κι αν φέτος η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από την περσινή, εν τούτοις δεν είναι και η ιδανική και «ευτυχώς υπάρχει το Δημοκρίτειο» όπως αναφέρει η κ. Χρυσόστομου, «γιατί διαφορετικά όλοι θα κλείναμε τα ξενοδοχεία».

Συγκεκριμένα χαμηλή ήταν η πληρότητα των ξενοδοχείων στο νομό Ροδόπης την περίοδο των Χριστουγέννων σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Σούλα Χρυσοστόμου.

«Για να υπάρξει τουριστική κίνηση θα πρέπει να υπάρχει και κίνητρο ώστε ο επισκέπτης να δει κάτι. Στο Νομό Ροδόπης γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Η κίνηση βέβαια περιορίστηκε, σε σχέση με την πληρότητα 60% αλλά και 70% που είχαμε με αφορμή τις ορκωμοσίες των φοιτητών του Δημοκριτείου, περίπου στο 10% έως και 15%. Αυτό το ποσοστό πληρότητας είχαμε κατά τη διάρκεια των γιορτών. Λέμε όμως και πάλι δόξα τω θεώ γιατί πέρσι αυτές τις ημέρες η κατάσταση ήταν χειρότερη. Φέτος υπάρχει κάποια κίνηση. Είμαστε όμως νεκρή περιοχή από τουρισμό, γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα. Ήρθαν κάποιες οικογένειες να δουν τους γνωστούς τους ή κάποιοι γονείς που τα παιδιά τους υπηρετούν, έμειναν μια βραδιά ή δύο βραδιές και έφυγαν».

Αναγκαία η προβολή

και τα κίνητρα

Κατά την κ. Χρυσοστόμου αν ο νομός είχε μεγαλύτερη προβολή θα είχε και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά απαραίτητο παράγοντα θεωρεί την ύπαρξη κινήτρων. «Ήρθαν κάποιες οικογένειες για να δουν την περιοχή. Θέλησαν να πάνε σε μουσεία και δεν μπόρεσαν γιατί ήταν κλειστά. Ήρθαν παραπονέθηκαν και έφυγαν».

Παρά το γεγονός ότι η πόλη της Κομοτηνής έχει χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, όπως και άλλες πόλεις της περιφέρειας για παράδειγμα η Δράμα η οποία συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, δεν έχει την ανάλογη επισκεψιμότητα. «Οι άλλοι δήμοι των άλλων νομών δίνουν κίνητρα, όπως η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη. Εμείς θα επαναλάβω λόγω έλλειψης κινήτρων δεν έχουμε επισκεψιμότητα», αναφέρει η κ. Χρυσοστόμου.

Στόχος η κίνηση γενικά

της αγοράς

Ο τουρισμός έστω και αυτός ο μικρός αυτές τις ημέρες αφορά κυρίως Έλληνες από άλλα μέρη. Σε ερώτηση αν η λειτουργία του κάθετου άξονα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την περιοχή η κ. Χρυσοστόμου υποστηρίζει ότι ενδεχόμενα ίσως υπάρξει μια κίνηση από Βουλγάρους. «Ήρθαν περίπου τρία άτομα αυτή την περίοδο και μιλώ συγκεκριμένα για το δικό μας ξενοδοχείο. Ρωτούσαν για τις τιμές, έκαναν παζάρια, ήθελαν περισσότερο φθηνά και κάποιοι έφυγαν. Με αυτό θέλω να πω ότι ο Βούλγαρος δεν είναι ο τουρίστας που θα έρθει και θα δει κάτι και θα ξοδέψει, όπως κάνουμε εμείς όταν πάμε στη Βουλγαρία. Είναι γνωστό ότι αυτή την εποχή έφυγαν κατά χιλιάδες στη Βουλγαρία στα χιονοδρομικά κέντρα. Πάμε με άλλες συνθήκες και προδιαγραφές. Από την Βουλγαρία δεν περιμένουμε να κινηθεί η αγορά. Γιατί προσωπικά εμένα με ενδιαφέρει να κινηθεί και η αγορά και όχι μόνο το ξενοδοχείο. Ο επισκέπτης θέλει να βγει να ψωνίσει, να φάει, να κινηθεί και όχι να σκέφτεται πόσα θα ξοδέψει»

Στα ίδια επίπεδη η κίνηση

και την Πρωτοχρονιά

Κατά την κ. Χρυσοστόμου στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί η πληρότητα των ξενοδοχείων και την Πρωτοχρονιά. «Είναι γιορτές που ο κόσμος έρχεται να δει τους συγγενείς του αλλά και να δει κάποια αξιοθέατα αλλά και για να περάσει καλά».

Όσον αφορά στις υποδομές η κ. Χρυσοστόμου υποστηρίζει ότι «υπάρχουν και όσος κόσμος και να έρθει μπορεί να εξυπηρετηθεί. Τα ξενοδοχεία έχουν υποδομές, δυστυχώς όμως δεν έχουμε τον κόσμο που περιμένουμε. Ευτυχώς που υπάρχει και το πανεπιστήμιο. Αν δεν υπήρχε αυτό θα είχαμε κλείσει όλοι τα ξενοδοχεία μας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.