Χαμηλες πτησεις για τις Χριστουγεννιατικες αποδρασεις των Κομοτηναιων

Δραματική μείωση της κίνησης προς Κωνσταντινούπολη, ενώ μειωμένη, και λόγω έλλειψης χιονιού, η κίνηση προς τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας

Προορισμός αναδείχτηκαν φέτος τα Τρίκαλα και ο Μύλος των Ξωτικών εντός Ελλάδας

 
Μειωμένη είναι η φετινή κίνηση από την Ροδόπη προς τουριστικούς προορισμούς, με μεγάλη μείωση της κίνησης προς την Κωνσταντινούπολη, προς τη Βουλγαρία αλλά και διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.
 
Το ενδιαφέρον για την Τουρκία έχει μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και την ένταση που υπάρχει στα Ελληνοτουρκικά, ενώ και η κίνηση προς τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας είναι μειωμένη, εν μέρει και εξαιτίας της έλλειψης χιονιού.
 
Το ίδιο ισχύει και για τα χιονοδρομικά της Ελλάδας, με την κίνηση να επικεντρώνεται προς τους «χριστουγεννιάτικους προορισμούς», με μικρές εκδρομές μόνο προς το μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή, η οποία πλέον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον από όλα τα Βαλκάνια, συνδυαζόμενο με τα γύρω αξιοθέατα, όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άλλους προορισμούς εντός της Ελλάδας.

«Πάγωσαν» οι εκδρομές προς Κωνσταντινούπολη 

Όπως σημείωσε ο κ. Τάκης Δολιανίτης, ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου «Δημοκρίτειο», η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη, με πολλές ακυρώσεις εκδρομών και προς Τουρκία, λόγω της τεταμένης κατάστασης με τη γειτονική χώρα.
 
Η μείωση στην κίνηση προς Τουρκία ανέρχεται σε περίπου 50%, σε σχέση με πέρυσι, και έτσι δεν αποτελεί πλέον προορισμό.
 
Η Βουλγαρία έχει κάποια κίνηση, κυρίως προς Παμπόροβο, που γίνονται με εννιαθέσια λεωφορεία γιατί δεν μπορούν να περάσουν μεγαλύτερα, με προσιτές τιμές για τα Ελληνικά δεδομένα, παρόλο που είναι ανεβασμένες την εποχή της Πρωτοχρονιάς, γιατί συμπεριλαμβάνεται από τα ξενοδοχεία στην τιμή το γκαλά και το ρεβεγιόν.
 
Πιο χαμηλό κοστολόγιο έχουν οι εκδρομές προς το χιονοδρομικό στο Μπάνσκο, το οποίο όμως έχει και χαμηλότερο επίπεδο παροχών.
 
Γενικότερα πάντως τα χιονοδρομικά κέντρα δεν ευνοούνται φέτος, γιατί δεν βοήθησε ο καιρός, με πολύ περιορισμένες χιονοπτώσεις, και έτσι και τα δύο χιονοδρομικά έχουν μόνο από μία πίστα σε λειτουργία, και αυτή με τεχνητό χιόνι.

Πολλές ολιγοήμερες εκδρομές στα Τρίκαλα

Οι εκδρομές που δούλεψαν ήδη πολύ, και αναμένεται να έχουν σταθερότητα σε όλη την εορταστική περίοδο, ήταν οι ολιγοήμερες προς τα Τρίκαλα, με τον κόσμο να συνεχίζει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου να επισκέπτεται το Μύλο των Ξωτικών.
 
Ο κ. Δολιανίτης σημείωσε πως η όλη δομή έχει γίνει πολύ καλά, και πλέον και οι γύρω πόλεις, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και Λάρισα, έχουν γεμάτα ξενοδοχεία.
 
Βέβαια τους ευνοεί πως βρίσκονται περίπου στο κέντρο της Ελλάδας, αλλά έχουν και άλλα αξιοθέατα στην περιοχή, όπως τα Μετέωρα, που συνδυάζονται κατά τις εκδρομές.
 
Επίσης έχουν προσελκύσει κόσμο από όλα τα Βαλκάνια, με επισκέπτες από Σερβία, Βουλγαρία, ακόμα και Ρουμανία.
 
Παρόλο όμως το ενδιαφέρον για τα Τρίκαλα, οι άλλες περιοχές της χώρας δεν παρουσίασαν κίνηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας, που δεν έχουν χιόνι.

Αυξήθηκαν οι τιμές για χριστουγεννιάτικους προορισμούς εξωτερικού 

Όσο για τα υψηλότερα βαλάντια, σε εκδρομές εξωτερικού, όπως η Βουδαπέστη η Βιέννη και η Πράγα, που έχουν κάποια κίνηση, αυτή είναι αρκετά περιορισμένη, μιας και το κόστος πλησιάζει τα 500 ευρώ το άτομο, για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ την Πρωτοχρονιά οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες γιατί τα ξενοδοχεία έχουν υποχρεωτικό το Ρεβεγιόν, η χρέωση για το οποίο είναι αρκετά υψηλή.
 
Φέτος μάλιστα το κόστος, αεροπορικά, είναι υψηλότερο, μιας και αρκετοί προορισμοί, που ήταν προς Βιέννη, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα έχουν υψηλότερα κόστη, γιατί σταμάτησε τις πτήσεις η αεροπορική εταιρεία Astra.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.