«Χαμηλες πτησεις» για τα εσοδα απο τις ρυθμισεις χρεων στο Δημο Κομοτηνης

Ελπίδα για περισσότερα έσοδα με την επερχόμενη ρύθμιση των 24 δόσεων που προωθεί το ΥΠΕΣ

Νέα κίνητρα για την αποπληρωμή πάσης φύσεως οφειλών των δημοτών προς τους δήμους εισάγει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή, 26 Αυγούστου και προβλέπεται τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Ο.Τ.Α.
 
Με τη προτεινόμενη διάταξη, εισάγεται ρύθμιση των οφειλών προς τους δήμους που αφορούν τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους.
Το υπουργείο θεωρεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων των Ο.Τ.Α. και, ως εκ τούτου, στην οικονομική τους ενίσχυση και ενδυνάμωσή, παρόλο που όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, πολλοί συνδημότες μας είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να μπουν στις ρυθμίσεις αυτές.
 
Άλλωστε πρόσφατα υπήρξε, και μάλιστα δύο φορές, δυνατότητα υπαγωγής των οφειλετών του Δήμου στο πρόγραμμα των 100 δόσεων, με δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων, ανάλογα με τις δόσεις.
 
Σε κάθε μία από αυτές τις ρυθμίσεις, που έγιναν η μία στα τέλη του 2014 και η άλλη στις αρχές του 2015,  ο μέσος όρος ήταν περίπου 120 άτομα, με τα ποσά όμως που ρυθμίστηκαν να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 12 δόσεις, ανάλογα φυσικά και με την οφειλή. «Από αυτές τις ρυθμίσεις κάποιες τηρούνται, κάποιες δεν τηρούνται» σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, τονίζοντας πάντως πως η αύξηση στις 24 δόσεις, μαζί με επιπλέον κίνητρα που προβλέπονται, όπως η μείωση των προσαυξήσεων και κάποιες διαγραφές, είναι ένα θετικό βήμα.
 
Όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα συμβάλει σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, και επειδή παρά τον μεγάλο αριθμό των οφειλετών, οι περισσότερες ατομικές οφειλές είναι μέχρι τα 500 ευρώ, οι ρυθμιζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αποφεύγοντας τυχόν κατασχέσεις -οι οποίες γίνονται πλέον υποχρεωτικά- ή στέρηση φορολογικής ενημερότητας λόγω εκκρεμοτήτων.
 
Άλλωστε ο Δήμος, τόνισε ο κ. Πολιτειάδης, δεν επιθυμεί να προχωρά σε κατασχέσεις και μονομερείς κινήσεις έναντι των χρεωστών του, αλλά να υπάρχει καλή συνεργασία ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα εκατέρωθεν, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. «Δεν είναι σωστό σήμερα, να περιμένει κάποιος να πάρει το μισθό ή τη σύνταξή του και να πάει στην τράπεζα και να δει ότι είναι δεσμευμένα» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «ιδιαίτερα όταν μιλάμε για οφειλές οι οποίες είναι μικρές και δεν χρειάζεται να μένουν “βραχνάς”».
 
Παρόλα αυτά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τονίζει πως ο δήμος τα πηγαίνει αρκετά καλά από άποψη οικονομιών, όπως δείχνει και ο ισολογισμός της χρήσης 2015 που θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Τι αλλάζει με τη ρύθμιση των 24 δόσεων 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η ρύθμιση των οφειλών γίνεται μετά από σχετική αίτηση των υπόχρεων στους δήμους μέσα σε 12 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου με τις εξής περιοριστικές διακρίσεις:
 
Για χρηματικές οφειλές που προέρχονται  από τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων τελών σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης  εκ των δόσεων αυτών, συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Εφόσον η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών τελών γίνει εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού 10% επί του συνολικού ποσού.
 
Για αυτοτελώς επιβαλλόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων προστίμων, αφού προηγουμένως μειωθούν κατά 50%, σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης από τις δόσεις αυτές συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτηση του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Να σημειωθεί ότι τα αυτοτελή πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις δεν επιδέχονται ποσοστιαία μείωση και καταβάλλονται αυτούσια.
 
Για διοικητικά πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων  προστίμων, αφού προηγουμένως μειωθούν κατά ποσοστό 50%, σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης εκ των δόσεων αυτές, συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Εφόσον η καταβολή των γίνει  εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού, το οποίον αντιστοιχεί στα εναπομείναντα αυτά πρόστιμα.
 
Για χρηματικές οφειλές οφειλών, που  προέρχονται, από εν γένει μισθώματα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των μισθωμάτων σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις. Εφόσον η καταβολή των μισθωμάτων γίνει εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10%.
 
Για χρηματικές οφειλές που προέρχονται από φόρους, δικαιώματα, εισφορές, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή φόρων και δικαιωμάτων και των εναπομεινασών εισφορών σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, ενώ παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού.
 
Σε περίπτωση παράλειψης καταβολής τριών δόσεων ανά έτος ρύθμισης, ο υπόχρεος χάνει το ευεργέτημα των ρυθμίσεων και αναβιώνει η συνολική χρηματική οφειλή του, με επαναφορά στην αρχική της κατάσταση, η οποία καθίσταται καταβλητέα, αφού αφαιρεθούν τα ήδη καταβληθέντα ποσά.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι όσοι δημότες έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους με προηγούμενο καθεστώς, έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο δήμο τους σε διάστημα επίσης 12 μηνών από την ισχύ του νόμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.