Χ. Τοψιδης: «Ο κ. Μετιος συμμεριζεται τις αποψεις του κ. Βενετιδη;»

Επερώτηση της Περιφερειακής Σύνθεσης για την θέση της ΠΑΜΘ στις δηλώσεις περί ρύθμισης του αντικαπνιστικού νόμου

Επερώτηση κατέθεσε η Περιφερειακή Σύνθεση, δια του επικεφαλής της, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, για το ερχόμενο τακτικό Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΑΜΘ, με θέμα την «αποκατάσταση της άποψης της ΠΑΜΘ για τον αντικαπνιστικό νόμο», έπειτα από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Κώστα Βενετίδη, ο οποίος πρότεινε ειδική ρύθμιση για την εφαρμογή του νόμου στην Βόρεια Ελλάδα και στον Βόρειο Έβρου, εξαιτίας του κρύου. Ο κ. Τοψίδης ζητά από τη διοίκηση της περιφέρειας να πάρει θέση στο ζήτημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στο πανελλήνιο και διερωτάται αν η συμπολίτευση συμμερίζεται τις δηλώσεις του κ. Βενετίδη, τις οποίες ακόμη δεν έχει ανακαλέσει.
 
Το κείμενο της επερώτησης διατυπώνεται ως εξής:
 
«Στο πλαίσιο των σχετικών διατάξεων του Ν.3852/2010, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν και του Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ. Θέτουμε υπόψη σας την ακόλουθη επερώτηση και αναμένουμε τις δικές ενέργειες.
 
Ενώ όλες έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων αλλά και η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι οι 'Έλληνες έχουμε αποδεχθεί πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλη την χώρα παρά το όποιο κόστος προκαλεί, φαίνεται ότι κάποιος επιχειρεί να αναιρέσει την εφαρμογή του. Η ενέργεια αυτή αγνοεί και υποτιμά τους προφανείς λόγους δημόσιας υγείας που επιβάλλουν τον περιορισμό ταυ καπνίσματος, τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και πρώτιστα την ανάγκη διαφορετικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς.
 
Συγκεκριμένα, σάλος έχει προκληθεί με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειάς μας, υπό τις άστοχες παρατεταμένες δηλώσεις του περί της «ειδικής ρύθμισης» του αντικαπνιστικού νόμου στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στον Βόρειο 'Έβρο λόγω κρύου. Οι δηλώσεις αυτές πήραν διαστάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο τόσο σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης όσο και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δείχνοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και γενικότερα οι πολίτες εφαρμόζουν πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο στο σύνολο τούς, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ζητά μία διαφοροποίηση, η οποία οδηγεί στην καταστρατήγηση και τελικά στην μη εφαρμογή του νόμου.
 
Ο αρμόδιος για θέματα υγείας της Περιφέρειάς μας αγνοεί ότι την ίδια ώρα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η θερμοκρασία κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κανείς δε σκέφτηκε να υπάρξει εξαίρεση υπό τις διατάξεις των ισχυόντων αντικαπνιστικών νόμων.
 
Ο κ. Βενετίδης υιοθετώντας μία παλαιοκομματική λογική παροχής «εξυπηρετήσεων κατόπιν δικών του ενεργειών» προσπαθεί να πουλήσει μία εκδούλευση για μικροκομματικούς πολιτικάντικους και ωφελιμιστικούς (για τον ίδιο) σκοπούς, αγνοώντας όλους τους λόγους δημόσιας υγείας, διαπαιδαγώγησης των νέων που αυτονόητα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
 
Μετά ταύτα ερωτώ

  • Ο κ. Βενετίδης ως αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας πράττει αυτοβούλως;
  • Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ τι γνώμη έχει για τις δηλώσεις του συνεργάτη του; Απηχεί η διατυπωθείσα και ως σήμερα μη ανακληθείσα δήλωση του κ. Βενετίδη και στις δικές του απόψεις;
  • Και αν όχι γιατί δεν έχει γίνει κάποια δήλωση από την πλευρά του ώστε να εκφράσει τη γνώμη της ΠΑΜΘ;

Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να πάρει θέση στο ζήτημα αυτό που έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση σε πανελλήνιο επίπεδο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πιστεύει η Περιφέρεια μας και ποια γνώμη υιοθετεί πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.