Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα τα πνευματικα δικαιωματα για τους χρηστες

Προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά στην Κομοτηνή

Ενημέρωση για τα Πνευματικά δικαιώματα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία αφήνει μπερδεμένους τους χρήστες, αλλά και ζητήματα που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό των επαγγελματιών ανέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς στην Κομοτηνή το Σάββατο 4 Μαΐου.
 
Νωρίτερα ο κ. Καββαθάς, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη και μέλη του ΔΣ της ΟΕΒΕΣ, τους Ευκαρπίδη Νικόλαο, Δεμίρη Αθανάσιο και Τερζίδου Φιλίτσα, επισκέφθηκε την Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγους, το Φανάρι και την Μαρώνεια, όπου συνομίλησε με τοπικούς επαγγελματίες, ενώ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην περιοχή την Κυριακή με την ξενάγηση στο τοπικό οινοποιείο ΚΙΚΟΝΕΣ όπου τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων ως συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. 

Αλαλούμ με τα πνευματικά δικαιώματα 

Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα ταλανίζει την επιχειρηματική κοινότητα, και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και αναψυχής τα τελευταία 25 χρόνια, μετά τον νόμο 2121/93, που ο κ. Καββαθάς θεωρεί λεόντειο υπέρ των δημιουργών παρέχοντας ελάχιστα δικαιώματα στους χρήστες.
 
Μετά από πιέσεις κατάφεραν το 2013-14 να συγκροτηθεί εθνική επιτροπή διαβούλευσης για τα πνευματικά δικαιώματα, που έφερε ομόφωνα ένα σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε δύο φορές στη βουλή, το 2016, όταν και αποσύρθηκε, και ξανά το 2017, όταν ψηφίστηκε χωρίς όμως το άρθρο 46, που αποτελούσε αίτημα τους για 20 χρόνια και καθόριζε ότι το αμοιβολόγιο δεν μπορεί να είναι μονομερής απόφαση των οργανισμών διαχείρισης αλλά αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και των εκπροσώπων των χρηστών.
 
Έτσι επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση, ενώ μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ, που είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά τόσο στο Ελληνικό όσο και στο διεθνές ρεπερτόριο, υπάρχουν δύο οργανισμοί στην χώρα, η Αυτοδιαχείριση, που προϋπήρχε και έχει πάρει και δικαιώματα από το ξένο ρεπερτόριο, και η Ειδική υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης (ΕΥΕΔ).
 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, να καλούνται οι χρήστες να πληρώνουν σε δύο οργανισμούς για το ίδιο ρεπερτόριο, διπλασιάζοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις.
 
Αυτό, με δεδομένη τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και την αύξηση των ανελαστικών δαπανών στα χρόνια της κρίσης, κάνει την επιβάρυνση δυσβάσταχτη για τις επιχειρήσεις, όταν μάλιστα θα πρέπει να πληρωθούν και τα συγγενικά δικαιώματα στην GEA.
 
Για αυτό έχουν ζητήσει από την Κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά να επανέλθει το άρθρο 46, και να δημιουργηθεί ένας εισπρακτικός οργανισμός που θα εισπράττει συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, κάνοντας στη συνέχεια τη διανομή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, αλλά και να βρεθεί τρόπος ορθού χαρακτηρισμού των επιχειρήσεων, μιας και σήμερα οι Οργανισμοί Συλλογικής διαχείρισης κάνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό αυθαίρετα.
 
«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί άλλος εκτός από την αδειοδοτούσα αρχή να χαρακτηρίζει το είδος των επιχειρήσεων» τόνισε. Όμως η εκτίμησή του είναι πως η κ. Ζορμπά δεν έχει καμιά πρόθεση, και πολιτική βούληση, να προχωρήσει στην τροπολογία που ζήτησαν. 

Απαραίτητη η δημοσίευση ρεπερτορίου 

Πάντως ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολλά, μιας και παρόλο που η ανάρτηση νόμιμου αμοιβολογίου από τους δύο οργανισμούς έγινε το Νοέμβριο του 2018, δεν έχουν αναρτήσει ακόμη το ρεπερτόριο τους.
 
Όπως τόνισε, ο νομοθέτης δεν ζητά τους δημιουργούς, αλλά τους τίτλους των τραγουδιών, τον συνθέτη και τον ενορχηστρωτή, κάτι που δεν έχει γίνει από κανένα από τους δύο οργανισμούς.
 
Για αυτό και η ΓΣΕΒΕΕ ξεκίνησε δικαστικές διαδικασίες, στέλνοντας εξώδικο σε όλους τους εμπλεκόμενους, και μετά από ένα διάστημα ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων οι οργανισμοί ζήτησαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, για να βρουν κοινό τόπο για αυτά τα θέματα, σταθερά προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του νόμου. «Όταν απαιτούν, θα πρέπει και εκείνοι να έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος» υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς για να εξηγήσει πως για αυτό η ΓΣΕΒΕΕ είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από τους επαγγελματίες να πληρώσουν και τους τρείς οργανισμούς, κάτι το οποίο όμως θεωρεί δυσβάσταχτο, αν όχι αδύνατο.
 
Εξ αυτού του λόγου ο κ. Καββαθάς προέτρεψε τους επαγγελματίες να ζητήσουν από τους εισπράκτορες των οργανισμών το επίσημο ρεπερτόριο τους, όπως έχουν υποχρέωση. «Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα των οργανισμών και των δημιουργών που εκπροσωπούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να εισπράξουν χωρίς να έχουν αναρτήσει ρεπερτόριο, όπως έχουν υποχρέωση» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν απαλλάσσεται ο επαγγελματίας από την υποχρέωση καταβολής των δικαιωμάτων, και αν δεχτεί μήνυση από τους οργανισμούς, θα πρέπει μέσα από την τοπική Ομοσπονδία ή το επιμελητήριο του να ενημερώσει την ΓΣΕΒΕΕ για να αναλάβει την νομική του κάλυψη για τα ένδικα μέσα που πρέπει να ακολουθηθούν. 

Τρείς διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη 

Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, παρά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η χώρα παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση, και ενώ οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν βελτίωση, αυτό δεν έχει αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία, και στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Καββαθάς τα πρώτα στοιχεία από την περίοδο του Πάσχα δείχνουν μια μείωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 3-4% σε σχέση με πέρυσι, που σημαίνει πως τα προβλήματα στα νοικοκυριά παραμένουν όπως και τα προβλήματα σε επιχειρήσεις.
 
«Η χώρα χρειάζεται για να πάει σε ανάπτυξη να λύσει τρία, κατά την άποψή του, μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με πρώτο την υπερφορολόγηση τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων.
 
Το δεύτερο είναι η υπερχρέωση, μιας και το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 215 δις ευρώ, και το τρίτο είναι η έλλειψη τραπεζικού συστήματος ικανού να χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Και αυτό γιατί ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης που βλέπουμε την τελευταία περίοδο δεν είναι αρκετός για να επαναφέρει τη χώρα σε μια εποχή κανονικότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.