Μπουγιουκανιτ: «Δεν θα φυγει ο στρατος χωρις να υπαρχει μονιμη επιλυση του Κυπριακου»

•Ο αρχηγός του Πεζικού, στρατηγός κ. Γιασάρ Μπουγιουκανίτ δήλωσε ότι εύχονται να βρεθεί μια μόνιμη επίλυση για το Κυπριακό, διαφορετικά «δεν θα φύγει από την Βόρεια Κύπρο ούτε ένας στρατιώτης».

Τον πρόεδρο κ. Ραούφ Ντενκτάς επισκέφθηκε ο στρατηγός κ. Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, ο οποίος πήγε στη Βόρεια Κύπρο με σκοπό να επιτηρεί τις μονάδες της Διοίκησης των Τουρκικών Ειρηνικών Δυνάμεων της Κύπρου. Ο κ. Μπουγιουκανίτ στη σχετική του δήλωση, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι χαρούμενος που επισκέπτεται τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου κ. Ραούφ Ντενκτάς. «Τουλάχιστον ευχόμαστε να εξασφαλιστεί μια μόνιμη ειρηνική επίλυση. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία και το πώς θα διασφαλιστεί αυτή η μονιμότητα. Εκείνο που φαίνεται σήμερα σαν μόνιμο, μπορεί να αλλάξει αύριο. Εμείς ως στρατιωτικοί, ασφαλώς για την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων, έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στην Κύπρο, οι οποίες αντλούν τη δύναμή τους από τις συμφωνίες. Χωρίς να υπάρχει μια οριστική και μόνιμη συμφωνία δεν θα φύγει από εδώ ούτε ένας στρατιώτης».

Ντενκτάς:

«Οι ελληνοκύπριοι είναι απατεώνες»

Ο πρόεδρος των τουρκοκυπρίων κ. Ντενκτάς σημείωσε ότι διεκδικούν την υπεράσπιση του κράτους και την ηγεμονία, ώστε να υπάρξει μόνιμη ειρήνη. «Δεν βλέπω κάποια άλλη λύση, πέρα από την ανεξαρτησία, για να μην κάνουμε δώρο στους άλλους την πολύ σημαντική, από στρατηγικής άποψης για την Τουρκία, αυτή πατρίδα».

Στην ομιλία του κατά την υποδοχή του κ. Μπουγιουκανίτ, ο κ. Ντενκτάς σημείωσε ότι ήταν μια επίσκεψη που την περίμεναν εδώ και πολύ καιρό. «Στην αρχή της Εβδομάδας των Πεσόντων είστε εδώ. Η επίσκεψη αυτή θα ευχαριστήσει τις ψυχές των πεσόντων μας».

Ο κ. Ντεκτάς τόνισε ότι προσπαθούν για τη μόνιμη ειρήνη. «Η όλη μας προσπάθεια είναι, παίρνοντας δυνάμεις από σας, να προστατέψουμε αιωνίως την ανεξαρτησία αυτή που στοίχισε ζωές και να την κάνουμε βάση μιας μόνιμης ειρήνης. Οι προσπάθειές μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητή η πρόθεση και ο σκοπός μας».

Ο πρόεδρος των τουρκοκυπρίων, ενώ τόνισε ότι διεκδικούν το κράτος και την ηγεμονία για να είναι μόνιμη η ειρήνη, σημείωσε ότι κατά το παρελθόν είχαν κάνει συμφωνία στα χαρτιά με τους ελληνοκυπρίους, αλλά αυτοί με απατεωνιά επιχείρησαν να πάρουν όλη την Κύπρο και το γνωρίζουν αυτό όλοι.

Ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν ένα καινούργιο συνεταιρισμό με τους ελληνοκυπρίους και τόνισε ότι αυτή τη φορά προσπαθούν να είναι ένας συνεταιρισμός που δεν θα απορριφθεί στην πορεία και δεν θα τρίζουν τα κόκαλα των πεσόντων. «Δεν βλέπω κάποια άλλη λύση, πέρα από την ανεξαρτησία, ώστε να μην κάνουμε δώρο στους άλλους, την πολύ σημαντική από στρατηγικής άποψης για την Τουρκία, αυτή πατρίδα » σημείωσε ο πρόεδρος των τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι μια ειρηνική επίλυση.

Ο κ. Ντενκτάς σημείωσε ότι «κάποια συμφωνία που θα γίνει με το επιχείρημα ότι δε θα υπάρξει ανεξαρτησία θα είναι σαν να παραδώσουμε εγγράφως το μέλλον μας σ’ αυτούς που διαμόρφωσαν το παρελθόν» και συνέχισε: «Η Τουρκία μάς υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει αυτό. Ο πρωθυπουργός μας (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) είπε ξεκάθαρα «εμείς δε θα αναγνωρίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διοίκησή της με τη σημερινή της κατάσταση». Εμείς το αποδεχτήκαμε αυτό ως εθνικό γραμμάτιο. Προσπαθούμε να είμαστε ήσυχοι. Αλλά έχουμε ανησυχίες. Γιατί ξέρουμε πώς είναι η καταπίεση και πώς θα αυξηθεί στο δρόμο για την Ε.Ε. Αλλά ελπίζουμε να φτάσουμε στη μόνιμη ειρήνη μέσα σε εθνική ενότητα, βγάζοντας από τη μέση αυτή την καταπίεση. Θέλει υπομονή, θέλει ψυχραιμία. Δόξα το Θεό, εμείς έχουμε υπομονή, έφτασε όμως στα 40 χρόνια. Ίσως κάποιες φορές την χάνουμε, αλλά έχουμε και ψυχραιμία. Γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, στο λαό μας, στο τουρκικό έθνος».

Χουριέτ

25/01/2005

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.