Μπορει να μην ειδε «Ανασταση» η αγορα

Τουλάχιστον δεν επαναλήφθηκε το «κάθε πέρσι και καλυτέρα» για ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής αγοράς, που κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα, κυρίως τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, είδε τους καταναλωτές να βγαίνουν και να προβαίνουν σε έστω περιορισμένες αγορές. Όπως ήταν αναμενόμενο, τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού εξασφάλισαν τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, κυρίως εκείνα που απευθύνονται σε παιδιά, όπως επίσης και τα καταστήματα, με είδη δώρων ή προϊόντα, που συνδέονται άμεσα με τις γιορτές τους Πάσχα.

«Σίγουρα ότι δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε όλοι μας ή όπως άλλες χρονιές», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Γιώργος Κασάπης, επισημαίνοντας όμως ότι τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας υπήρξε μια κίνηση στην αγορά, ικανή να αγγίξει τα δεδομένα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Βέβαια, διευκρίνισε ότι η περίοδος του Πάσχα πέρυσι ήταν μια από τις πιο υποτονικές σε ό,τι αφορά την καταναλωτική κίνηση.

Περιορίστηκαν, αλλά δεν εγκαταλείφθηκαν, τα έθιμα της περιόδου

Το ευχάριστο, πάντως, είναι οι καταναλωτές δεν έδειξαν διατεθειμένοι, παρά την οικονομική στενότητα, να εγκαταλείψουν τα έθιμα της ανταλλαγής δώρων ή της αγοράς συγκεκριμένων προϊόντων, που σχετίζονται με τις γιορτές, έθιμα τα οποία αποδείχτηκε ότι περιορίστηκαν ως προς το εύρος τους μεν, αλλά δεν εγκαταλείφθηκαν.

Λιγότερες μετακινήσεις, μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά

Σημαντικός επίσης παράγοντας κρίνεται και το γεγονός ότι δεν είχαμε πολλές μετακινήσεις φέτος στις γιορτές, σαφώς περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Το γεγονός αυτό επηρέασε θετικά την αγορά της Κομοτηνής, αφού «έμεινε κόσμος στην πόλη και σαφώς οι ανάγκες, που δημιουργήθηκαν, της τελευταίας στιγμής, προκάλεσαν και την όποια κίνηση», όπως σημείωσε ο κ. Κασάπης.

Η ψυχολογία των καταναλωτών, ένας καθοριστικός παράγοντας για την αγορά, δείχνει να αλλάζει προς το καλύτερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπως εκτίμησε και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, χωρίς όμως να έχει εξαλειφθεί η φοβία για το μέλλον, για τα νέα μέτρα που ακούγεται ότι θα εφαρμοστούν τον Ιούνιο, με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.λπ.

Γιώργος Κασάπης, «Ο ένας βοηθάει τον άλλο, ο καταναλωτής παίρνει το θάρρος και μπαίνει στα καταστήματά μας, εμείς προσπαθούμε να το ανταποδώσουμε»

Πάντως ο κ. Κασάπης υπογράμμισε, ότι τόσο τις προηγούμενες ημέρες, όσο και το διάστημα που θα ακολουθήσει, οι επαγγελματίες είχαν και έχουν ως πρόταγμά τους τη διευκόλυνση των καταναλωτών σε οικονομικό επίπεδο, κάνοντας καλύτερες τιμές ή με τα δεκαήμερα προσφορών, που αναμένεται να εφαρμοστούν κατά κόρον το επόμενο διάστημα. «Ο ένας βοηθάει τον άλλο», σημείωσε ο κ. Κασάπης, «ο καταναλωτής παίρνει το θάρρος και μπαίνει στα καταστήματά μας, εμείς προσπαθούμε να το ανταποδώσουμε με μια καλύτερη τιμή».

Με το βλέμμα στις εκλογές…

Βέβαια, το βλέμμα του εμπορικού κόσμου, όπως άλλωστε και όλης της κοινωνίας, είναι στα αποτελέσματα, που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκλογές, από την κυβέρνηση που θα προκύψει, από τη μορφή που θα έχει αυτή, και από τα μέτρα φυσικά τα οποία θα εφαρμόσει για τη στήριξη της αγοράς και γενικότερα των εισοδημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.