Μπηκε «στο αυλακι» το νεο υδραγωγειο Κομοτηνης

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020 η κατασκευή του νέου υδραγωγείου, που θα γίνει στο χώρο που βρίσκεται το υφιστάμενο υδραγωγείο

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020 εντάχθηκε η κατασκευή εγκατάστασης για την επεξεργασία πόσιμου νερού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ), με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου.
 
Η πράξη αφορά την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής με την ανέγερση δύο κτιρίων, ενός διυλιστηρίου και ενός αντλιοστασίου, στην εκτός σχεδίου κτηματική περιοχή Κομοτηνής, στις εγκαταστάσεις του κεντρικού υδραγωγείου Κομοτηνής
 

Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί με μέγιστη δυναμικότητα 600 κυβικών μέτρων ανά ώρα (Α' Φάση), ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας της σε 800 κυβικά μέτρα ανά ώρα (Β' Φάση), όταν αυτό απαιτηθεί από τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Κομοτηνής.
 
Πρόκειται για την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής με την ανέγερση δύο κτιρίων, ενός διυλιστηρίου και ενός αντλιοστασίου, στην εκτός σχεδίου κτηματική περιοχή Κομοτηνής, στις εγκαταστάσεις του κεντρικού υδραγωγείου Κομοτηνής, του Δήμου Κομοτηνής.
 
Ο χώρος, ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΚ είναι συνολικού εμβαδού 15.890,90 τ.μ.. Το κτίριο του διυλιστηρίου θα είναι 576 τ.μ., ο όγκος του 4.003,20 κ.μ. και θα είναι κατασκευασμένο με μεταλλικό σκελετό και επικάλυψη πάνελ μεταλλικά με πλήρωση πολυουρεθάνης πάχους 5εκ..
 
Το κτίριο του αντλιοστασίου θα είναι 66 τ.μ. και ο όγκος του 240,90 κ.μ. και θα είναι κατασκευασμένο με σύμμικτο σκελετό (σκυρόδεμα και μέταλλο) και επικάλυψη πάνελ μεταλλικά με πλήρωση πολυουρεθάνης πάχους 5εκ..
 

Τα έργα εισόδου περιλαμβάνουν το αντλιοστάσιο τροφοδοσίας νερού, στο οποίο εγκαθίστανται τέσσερις φυγοκεντρικές αντλίες, δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστη και τον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας νερού προς την εγκατάσταση διύλισης.
 
Τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού περιλαμβάνουν την κροκίδωση και συσσωμάτωση του προς επεξεργασία νερού με τη τροφοδοσία διαλύματος χλωριούχου πολυαργιλίου μέσω δύο δοσομετρικών αντλιών, που θα πραγματοποιούνται στις υφιστάμενες δεξαμενές των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνής.
 
Την εγκατάσταση διύλισης πόσιμου νερού, η οποία θα περιλαμβάνει, δύο παράλληλα δοχεία συλλογής χονδρόκοκκων στερεών / αμμοσυλλογης και έξι πολυστρωματικά, αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα διύλισης (ταχυδιυλιστήρια), κλειστού τύπου, δυναμικότητας 100,00 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστο, διατεταγμένα σε δύο παράλληλες συστοιχίες.
 
Επίσης προβλέπεται σύστημα αντίστροφης πλύσης των φίλτρων διύλισης με καθαρό νερό, μονάδα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, εφεδρικό σύστημα απολύμανσης με χλωρίωση (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου), το οποίο εγκαθίσταται για λόγους ασφαλείας και θα ενεργοποιείται όταν προκύπτει ανάγκη να παρακαμφθεί το στάδιο της κύριας απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, ενώ θα κατασκευαστούν και 3 παράλληλοι αγωγοί μεταφοράς επεξεργασμένου νερού προς την υφιστάμενη δεξαμενή αποθήκευσης, και διάφορες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.