b>Εγκαινιαστηκε το 12ο Δημοτικο Σχολειο – 14ο Νηπιαγωγειο Κομοτηνης

Τα εγκαίνια του 12ου Δημοτικού Σχολείου και 14ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής (πίσω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής), τα οποία θεμελιώθηκαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, το Σαββάτο, 25 Οκτωβρίου 2008, παρουσία τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Αυτή η σχολική μονάδα εντάσσεται στα πλαίσια του μεγάλου έργου που υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός του σχολείου και έχει εξευρεθεί το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό.

Τα 80 εκατ. ευρώ αγγίζει ο συνολικός προγραμματισμός σχολικής στέγης για το νομό Ροδόπης, που έρχεται να καλύψει κενά και παραλείψεις πολλών ετών, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η παρέμβαση αυτή συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση υφιστάμενων ιστορικών διατηρητέων κτιρίων, καθώς και την δημιουργία πολλών καινούριων. Τα σημαντικότερα έργα αυτής της παρέμβασης -που αφορούν και τους 12 δήμους και κοινότητες του νομού Ροδόπης- είναι μια ολοκληρωμένη πιλοτική παρέμβαση για ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία αφορά την κατασκευή ειδικών σχολείων, ειδικού νηπιαγωγείου, ειδικού δημοτικού, ειδικού γυμνασίου και ειδικού εργαστηρίου για τα άτομα με αναπηρίες. Προβλέπονται και σχετικοί ξενώνες ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται σ’ αυτούς οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και «να απολαμβάνουν υψηλοτάτου επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών».

Αναφερόμενος στα εγκαίνια του 12ου Δημοτικού Σχολείου και 14ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την παραχώρηση του οικοπέδου, το Δήμο Κομοτηνής για την επιμέλεια του προαύλειου χώρου, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την συστηματική συνεργασία για τα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, κυρίως το περιφερειακό, τους τοπικούς διευθυντές, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα ώστε «από το καλοκαίρι μέχρι τώρα να ετοιμαστεί αυτή η προσωρινή μονάδα που στόχο έχει κατ’ αρχήν να αποφορτίσει τις υφιστάμενες σχολικές υποδομές, ώσπου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε πλήρως το πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, το οποίο έχει στερηθεί για πάρα πολλά χρόνια ο νομός Ροδόπης».

Εξίσου σημαντική παρέμβαση που προγραμματίζεται για το νομό Ροδόπης, όπως ενημέρωσε ο κ. υπουργός, είναι η κατασκευή μιας δημόσιας διαβαλκανικής βιβλιοθήκης που «θα συμπληρώσει τις υποδομές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και θα δοθεί και στην τοπική κοινωνία».

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων κλειστών γυμναστηρίων ή χώρων πολλαπλών χρήσεων σε τέσσερις διαφορετικούς δήμους, η ολοκλήρωση στο Δήμο Σαπών το Δεκέμβριο των νέων υποδομών για την ανωτάτη σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία προσήλκυσε το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων φέτος, οι οποίοι «μέσα απ’ αυτήν θα αποκτήσουν διδακτική επάρκεια για να μπορέσουν να διοριστούν γρηγορότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Αλλά και μια σειρά από νέα σχολεία που γίνονται στους δήμους ή στις περιοχές που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό για τους υπόλοιπους νομούς της Θράκης, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι για την Ξάνθη έχει γίνει πλήρης παρουσίαση από τον ίδιο, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο γειτονικό νομό. Όσο για το νομό Έβρου, η παρουσίαση προγραμματίζεται για τα μέσα του Νοεμβρίου, στα πλαίσια των εγκαινίων έργων που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε. «Θα περιοδεύσουμε στους δήμους του νομού Έβρου και θα ανακοινώσουμε ή θα παρουσιάσουμε κάποια έργα που θα έχουν ξεκινήσει μέχρι τότε. Ήδη, τα συνεργεία του ΟΣΚ οργώνουν αυτή την στιγμή και τους γειτονικούς νομούς. Επίσης, έχω κάνει τις πρώτες επαφές με την Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και για το νομό Έβρου».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, μιλώντας για τα εγκαίνια του 12ου Δημοτικού Σχολείου και 14ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω σχολική μονάδα θα συνεχίσει να τελειοποιείται μέσα από την δημιουργία αθλητικών γηπέδων μπάσκετ. «Μετά από την πρόθεση του Υπουργείου και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων να δημιουργηθεί μια νέα σχολική μονάδα στο συγκεκριμένο οικόπεδο -εφόσον υπήρξε η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου- ο Δήμος ανέλαβε με πολύ γρήγορες διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε μέσα σε διάστημα τριών μηνών να έχουμε έτοιμη μια σχολική μονάδα», δήλωσε ο κ. δήμαρχος ενώ ευχαρίστησε τόσο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσο και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ) για την συντονισμένη αυτή προσπάθεια.

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στο αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία καινούριων σχολικών μονάδων, ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης οικοπέδων, μιας και δεν υπάρχουν πολλά δημοτικά οικόπεδα για σχολικές μονάδες. Έτσι, αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία γυμνασίου και λυκείου στη νέα περιοχή του Δήμου, ανατολικά της πόλης, γιατί όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτή η ανισόρροπη ανάπτυξη της πόλης με όλα τα λύκεια να συγκεντρώνονται σε μια πλευρά της Κομοτηνής δημιουργεί έντονο πρόβλημα και στους γονείς γιατί μεταφέρουν τα παιδιά τους από μια πλευρά της πόλης στην άλλη».


Ταυτόχρονα, ο Δήμος Κομοτηνής τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και το θέμα του campus του Κοσμίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κοτσάκη. «Έχουμε συνεχείς επαφές και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το πολύ σπουδαίο πραγματικά έργο για την περιοχή μας, που θα συμβάλλει στην αναβάθμισή της, αλλά και θα της δώσει την πρωτοπορία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, μιλώντας για το μεγάλο έργο που υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΣΚ, αναφέρθηκε στα εγκαίνια του 12ου Δημοτικού Σχολείου και 14ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής που έγιναν το περασμένο Σάββατο, καθώς και στα εγκαίνια του 3ου Σχολείου που ακολουθούν και στις δύο μεγάλες εργολαβίες στην περιφέρεια του νομού Ροδόπης. Στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών, ενώ έχει εξευρεθεί το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό. «Το σχολείο αυτό έχει εξοπλιστεί, ενώ στα τέλη της εβδομάδας που μας έρχεται θα έχουμε οριστικοποιήσει τον αριθμό μαθητών, οι οποίοι θα μεταγραφούν από σχολεία της πόλης. Το σχολείο αυτό θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν και τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης μας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.