Baywach οn Fanari beach

Απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ, εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστών, ειδικευμένη στο κολύμπι, στο τένις, και στα άτομα με ειδικές παθήσεις.
Tη Σοφία τη γνωρίσαμε το καλοκαίρι στο κάμπινγκ Φαναρίου, να προστατεύει τους λουόμενους από τον πύργο των ναυαγοσωστών.
Κατάγεται από το Λουτράκι και είναι απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ.
Εχει ζήσει στην Κομοτηνή τα τελευταία πέντε χρόνια κι έχει πολλά να μας πει για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Πώς πέρασες το καλοκαίρι σου;
Όλο το καλοκαίρι εργαζόμουν στο Κάμπινγκ Φαναρίου. Φέτος το ανέλαβε ο Δήμος Αιγείρου και είναι πλέον υποχρεωτικό σε όλες τις παραλίες να υπάρχει ναυαγοσώστης. Όταν λοιπόν μου έγινε αυτή η πρόταση, δέχτηκα κι έτσι έμεινα όλο το καλοκαίρι στην Κομοτηνή.

Πώς προέκυψε αυτή σου η ενασχόληση;
Είμαι απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ και η κύρια ειδικότητά μου είναι το κολύμπι. Δευτερεύουσα ειδικότητά μου είναι το τένις και τρίτον η αποκατάσταση ατόμων με ειδικές παθήσεις.
Επιπλέον, είμαι και εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστών. Έχω δουλέψει παλιότερα και στο Λουτράκι στο ΠΟΣΕΙΔΩΝ RESORT ΗΟΤΕL κι αυτό που πρέπει να πω, είναι ότι η αντιμετώπιση του κόσμου εκεί ήταν πολύ διαφορετική.
Ίσως, επειδή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει εδώ, ο κόσμος δεν ήταν εξοικειωμένος με το να βλέπει μια κοπέλα στην παραλία να κάνει τη ναυαγοσώστια, τους φαινόταν λίγο περίεργο. Υπήρχαν στιγμές που αντιμετώπισα κακές συμπεριφορές και ιδιοτροπίες, όμως σε γενικές γραμμές όλο το καλοκαίρι κύλησε καλά και εκτός από κάποια μικροπεριστατικά, δεν είχαμε κανένα σοβαρό επεισόδιο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ζεις στην Κομοτηνή. Πώς σου φαίνεται η πόλη μας;
Είναι μια όμορφη πόλη, και σίγουρα έχει καλή ζωή. Δεν ξέρω όμως αν θα μπορούσα να μείνω εδώ οριστικά. Και η αλήθεια είναι πως δεν θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Έχω μεγαλώσει και ζήσει στο Λουτράκι κι έχω μάθει να τα έχω όλα δίπλα μου. Εδώ έχω την αίσθηση πως είμαι μακριά από παντού! Δεν είναι εύκολο για όλους τους φοιτητές να πηγαινοέρχονται αεροπορικώς στην Αθήνα.
Κι ο κόσμος εδώ έχει άλλη νοοτροπία. Είναι μεν φιλικός και φιλόξενος, όμως η συμπεριφορές είναι διαφορετικές απ ό,τι εγώ είμαι μαθημένη.

Βρίσκεις ότι στην Κομοτηνή επαρκεί η διασκέδαση; Πώς φαίνεται η πόλη μας σε κάποιον ξένο;
Πιστεύω ότι είναι μια πόλη όπου όλοι οι φοιτητές περνούν καλά και σίγουρα είναι ευχαριστημένοι από τη διασκέδαση! Έχει τα πάντα και για όλες τις προτιμήσεις.
Έπειτα, επειδή ο χώρος είναι μικρός, γνωρίζεσαι εύκολα με όλους, και με τους φοιτητές και με τους ντόπιους. Είναι δύσκολο να αισθανθείς εδώ χαμένος και μόνος! Μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα γνωριμίες και φιλίες.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι, και ιδιαίτερα για τα κορίτσια, το γεγονός ότι στην Κομοτηνή αισθάνεσαι άνετα να κυκλοφορήσεις. Δεν είναι επικίνδυνη πόλη και μπορείς να κυκλοφορείς άνετα όλες τις ώρες.

Οσον αφορά το εμπορικό κέντρο, βρίσκεις εδώ ό,τι θέλεις; Η θεωρείς ότι “κάτι λείπει”;
Από το εμπορικό κομμάτι, λείπουν πράγματα. Και επειδή η Κομοτηνή είναι μια πόλη με πάρα πολλούς φοιτητές, αλλά και ο ίδιος ο κόσμος της είναι σύγχρονος και μοντέρνος, πιστεύω ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα.
 

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Ο σκοπός μου είναι, με το που θα πάρω το πτυχίο μου, να βρω κάποια δουλειά πάνω στο αντικείμενό μου. Σκέφτομαι επίσης να πάρω ειδικότητα πάνω σε άτομα με ειδικές παθήσεις, γιατί έχω ξαναδουλέψει με τέτοιες ομάδες στο παρελθόν και είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ ωραίο, να αισθάνεσαι ότι πραγματικά τους βοηθάς με τα προγράμματα που ακολουθούν.
Η αλήθεια είναι πως έχω κάποιες προτάσεις για να εργαστώ εδώ, όμως δεν έχω ακόμη αποφασίσει εάν θα μείνω ή όχι… Θα εξαρτηθεί από το μεταπτυχιακό μου. Εάν το ξεκινήσω, θα είμαι στην Κομοτηνή και το φετινό χειμώνα και τότε σίγουρα θα βρω σίγουρα κάποια απασχόληση για να καλύπτω τα έξοδά μου.

Ποιες είναι οι επιλογές για να εργαστείς εδώ;
Είναι δύσκολο να βρεις μια δουλειά. Συνήθως μπορεί κανείς να βρει δύο και τρεις δουλειές για να καλύπτεται κι αυτό θα είναι είτε σε γυμναστήρια είτε σε προγράμματα του Δήμου. Από την άλλη και το να διοριστείς στο δημόσιο είναι δύσκολο πλέον, γιατί πρέπει και πάλι να δώσεις εξετάσεις, και οι θέσεις είναι λίγες.

Τι γνώμη έχεις για τους άντρες στην Κομοτηνή;
Η αλήθεια είναι πως έχω γνωρίσει ωραίους άντρες εδώ, όμως είναι μετρημένοι. Και η άποψη των περισσοτέρων για τις φοιτήτριες είναι γνωστή: Ότι δηλαδή, επειδή είμαστε φοιτήτριες, ήρθαμε εδώ να κάνουμε τη ζωή μας και κατά συνέπεια είμαστε μια “εύκολη πρόσβαση” γι αυτούς.
Δεν έχουν σωστή συμπεριφορά απέναντι στο γυναικείο φύλο, και μερικές φορές όταν περπατάω στο δρόμο, αισθάνομαι άσχημα, γιατί σου μιλάνε περίεργα και κάποιοι σε ακολουθούν… Δεν νοιώθω να απειλούμαι από κάτι, αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητικό.

Είναι εύκολο να δημιουργήσεις σχέσεις εδώ;
Εξαρτάται από το τι άνθρωπος είσαι. Μεταξύ των φοιτητών είναι πιο εύκολο. Συναντιόμαστε στη σχολή καθημερινά και τα στέκια πάνω-κάτω είναι γνωστά. Αλλά και με τους ντόπιους είναι εύκολο να κάνεις γνωριμίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ είναι φιλόξενοι και φιλικοί με τους φοιτητές.

Μας είπες ότι εργάστηκες σε ομάδες ατόμων με ειδικές παθήσεις. Πώς προέκυψε αυτό;
Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, ειδικού προγραμμάτος της Ε.Ε. για την εκπαίδευση , λειτουργούν τέτοια τμήματα για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Δημιουργούνται κάποια γκρουπ, όπου οι ενδιαφερόμενοι, όπως άνθρωποι που υποφέρουν από καρδιά, από παθήσεις της μέσης ή από οστεοπόρωση, αθλούνται δωρεάν, κι εμείς κάνουμε την πρακτική μας. Παράλληλα παρακολουθήσαμε κάποια σεμινάρια για να ενημερωθούμε, και μερικοί από εμάς κάνανε και τη διπλωματική τους εργασία με διάφορες μετρήσεις.

Υπήρξε ενδιαφέρον από τον κόσμο;
Ναι, πάρα πολύ! Εγώ δούλεψα τρία συνεχόμενα χρόνια στην οστεοπόρωση και γενικά η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη σε όλα τα τμήματα. Κι αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι η κατάστασή τους βελτιώθηκε πάρα πολύ και μιλάω για μεγάλες ηλικίες, από 60άρηδες και πάνω. Μου ήρθε εμένα μία κυρία με καμπούρα και κατά τη διάρκεια του προγράμματος η κατάστασή της βελτιώνονταν συνέχεια. Και από άποψη ευλυγισίας αλλά και η κινητικότητά της. Κι αυτό έδινε σε όλους κουράγιο να μην τα παρατάνε.
Κι εμείς από την πλευρά μας χαιρόμασταν που μπορούσαμε να βοηθήσουμε.

Σοφία, ποια είναι η γνώμη σου για τη μόδα; Την ακολουθείς;
Δεν θα έλεγα ότι την ακολουθώ κατά γράμμα. Μ αρέσει η μόδα και την παρακολουθώ, αλλά προσπαθώ τις κατά καιρούς τάσεις να τις προσαρμόζω σ εμένα. Δεν θα πάρω κάτι επειδή είναι στη μόδα. Ντύνομαι απλά και δε φοράω αξεσουάρ. Μου αρέσει το απλό ντύσιμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.