Μπαρις Τουκενις, τραγουδοποιος «Το “Μεγαλωνοντας” αναφερεται στην συνειδητοποιηση που ερχεται καθως περναν τα χρονια»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού με τίτλο «Μεγαλώνοντας» ή "Büyüdükçe" - «Τα τραγούδια που γράφω, ενθύμια που αφήνω στον εαυτό μου»

Μια βδομάδα κυκλοφορίας στις διαδικτυακές μουσικές πλατφόρμες κλείνει αύριο το νέο τραγούδι του Κομοτηναίου καλλιτέχνη Μπαρίς Τουκενίς, με τίτλο «Μεγαλώνοντας».
 
Ένα τουρκόφωνο τραγούδι, οι στίχοι του οποίου φέρουν την υπογραφή του συνεργάτη του «ΠτΘ», δημοσιογράφου και ποιητή Μουσταφά Τσολάκ, αλλά και γενικότερα αποτελεί αποτέλεσμα συνέργειας των καλλιτεχνικών δυνάμεων της περιοχής και όχι μόνο. Μιας και την ενορχήστρωση, μεταξύ άλλων υπογράφει, ο Μαρίνος Τόκας ο οποίος παίζει πιάνο και στο video clip του τραγουδιού, πρωταγωνίστρια του οποίου είναι η επίσης Κομοτηναία χορογράφος Γιούλη Ιωαννίδου, που μετουσιώνει τους στίχους του τραγουδιού σε κίνηση. 
 
Το «Μεγαλώνοντας» ή “Büyüdükçe” διανέμεται από την εταιρεία “Ütopya Müzik” και σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας στο «ΠτΘ» ο Μπαρίς Τουκενίς αφορά στην συνειδητοποίηση των δυσκολιών της ζωής όσο περνάν τα χρόνια. «Ο Μουσταφά Τσολάκ σίγουρα θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα το νόημα των στίχων του, ωστόσο όπως τους κατανόησα εγώ, έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση που επέρχεται σε κάποιον όταν μεγαλώνει. Περιγράφει το πώς από ένα παιδί 17 – 18 ετών, που βλέπει την ζωή πολύ ωραία και αισιόδοξα, δίχως σκοτούρες και πολλές ευθύνες, μεγαλώνοντας συνειδητοποιεί πως η ζωή είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ δύναμη για να παραμείνεις όρθιος. Είτε σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τους άλλους, τις φιλικές, τις ερωτικές, τις κοινωνικές είτε σε ό,τι αφορά τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό που θέλει να πει είναι ότι όσο μεγαλώνουμε στα μάτια μας χάνεται η αξία μας, αλλά εκεί έγκειται και  το πρόβλημα, το συνειδητοποιούμε ή όχι;» εξήγησε χαρακτηριστικά.
 
Το τραγούδι αυτό αποτελεί το πρώτο τραγούδι του Μπαρίς που κυκλοφορεί επίσημα, μετά και τον πρώτο ολοκληρωμένο του δίσκο με τίτλο «Bende Kalanlar» που κυκλοφόρησε το 2015 στην Τουρκία. Ένας δίσκος για τον οποίο ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος, όντας ένας δίσκος που τον αντιπροσωπεύει πλήρως και εκφράζει την αγάπη του για την ροκ μουσική. 

«Ο Γιώργος Εφραιμίδης μου άλλαξε την ζωή, βοηθώντας με να βρω την ταυτότητά μου ως μουσικός» 

Αφηγούμενος την έως τώρα πορεία του στα μουσικά μονοπάτια της Κομοτηνής, που τον οδήγησαν και  εκτός των γεωγραφικών ορίων της, ο Μπαρίς δήλωσε πως η σχέση του με την μουσική ξεκίνησε στα 8 του χρόνια. «Ηθικός αυτουργός» ο πατέρας του, ο οποίος μία μέρα επέστρεψε στο σπίτι με ένα μαντολίνο, ανακοινώνοντας στον μικρό τότε Μπαρίς πως ξεκινάει μαθήματα σε μουσική σχολή της Κομοτηνής.  Η ενασχόλησή του με τη μουσική συνεχίστηκε και με τη «γνωριμία» του με την κλασική κιθάρα, η οποία και αποδείχθηκε το αγαπημένο του μουσικό όργανο, ωστόσο για τον ίδιο ο άνθρωπος που, όπως υπογράμμισε, «του άλλαξε τη ζωή» ήταν ο Γιώργος Εφραιμίδης,  δίπλα αλλά και με την βοήθεια του οποίου, γνώρισε την ροκ μουσική, κατανόησε ότι αυτό το είδος είναι αυτό που τον τραβάει και τον εκφράζει και κυρίως βρήκε την ταυτότητά του ως μουσικός.
 

«Η ροκ μουσική διευρύνει τους ορίζοντες σου, γιατί ακριβώς δεν έχει όρια» μας είπε, εξηγώντας ότι πριν φτάσει σε αυτή «πέρασε» από πολλά είδη, μεταξύ των οποίων και παραδοσιακά, που τραγουδούσε όντας, μικρότερους σε γάμους.
 
Η ηλεκτροακουστική κιθάρα έχει πλέον πάρει τη θέση της κλασικής, ως σταθερός του «συνοδοιπόρος» και στη συγγραφή μουσικών κομματιών, την οποία συνεχίζει, έχοντας ήδη στα συρτάρια του περισσότερα από 20 προσωπικά κομμάτια. «Γράφω γι’ αυτά που ζω. Ό,τι περνάω καθημερινά, ό,τι βλέπω, ό,τι αισθάνομαι» επεσήμανε «σαν να αφήνω ενθύμια στον εαυτό μου, κομμάτια της προσωπικής μου και όχι μόνο ιστορίας».
 
Ζητηθείς να περιγράψει τη σχέση του με τη μουσική, δήλωσε πως η λέξη που την χαρακτηρίζει καλύτερα είναι «αρρώστια», υπό την έννοια ότι τα πάντα στη ζωή του έχουν να κάνουν με αυτή. Ωστόσο ο ίδιος δεν υιοθετεί τον τίτλο του επαγγελματία μουσικού, καθώς, όπως εξήγησε, «για να δηλώσεις επαγγελματίας πρέπει να βγάλεις λεφτά και να καταφέρνεις να βιοπορίζεσαι από αυτή». 

«Σε κάποια πράγματα πρέπει να παραμένουμε ρομαντικοί» 

«Εγώ σήμερα δεν το κάνω και δεν μπορώ ενδεχομένως να το κάνω» συνέχισε, τονίζοντας πως ο ίδιος προτιμά να βιοπορίζεται διαφορετικά και αφήσει τη μουσική του ως έχει. «Είναι ευχής έργο το να καταφέρεις να βγάλεις λεφτά από αυτό που αγαπάς. Είτε αυτό λέγεται μουσική, τέχνη, είτε λέγεται οποιαδήποτε επιστήμη ή επάγγελμα. Ωστόσο αν ποτέ γινόταν αυτό θα ήθελα να  υπάρχουν κάποιες συνθήκες. Θεωρώ πως σε κάποια πράγματα θα πρέπει να παραμένουμε ρομαντικοί και έτσι λειτουργώ εγώ σε ό,τι αφορά τη μουσική. Θέλω κάθε νότα που πατάω, κάθε στίχο που τραγουδάω να είναι όπως εγώ θέλω. Μπορείς να βγάλεις ένα εμπορικό κομμάτι, βασιζόμενος στα εύκολα, τρεις συγχορδίες, έναν πιασάρικο στίχο. Ωστόσο εγώ προτιμώ την τέχνη, αυτή που απαιτεί πολύ προσπάθεια και δυσκολία και δυστυχώς η εμπορία δεν αγαπά την τέχνη. Αν κάνεις κάτι για τα λεφτά θα φτάσεις μέχρι ενός σημείου. Αν όμως υπάρχει θέληση, σεβασμός και αγάπη σε αυτό που κάνεις τότε γίνονται πολλά περισσότερα».  

«Το “Μεγαλώνοντας” είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας» 

Στη βάση αυτή όπως εξήγησε προέκυψε το «Μεγαλώνοντας». Το οποίο από την ενορχήστρωσή του, η οποία, όπως τόνισε, είναι πολύ δύσκολη ακόμα και για τους ίδιους τους δημιουργούς του, ως και το σύνολο των συντελεστών, τόσο του τραγουδιού όσο και του video clip, έγινε χάρη στη συλλογική προσπάθεια όλων. «Το σύνολο των φίλων και συνεργατών μου πίστεψαν το τραγούδι από την πρώτη στιγμή, το αγάπησαν, το έκαναν δικό τους και έτσι προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα που νομίζω πως μας δικαιώνει» τόνισε, κρατώντας όπως επεσήμανε το μεγαλύτερο ευχαριστώ για όλους αυτούς.
 

Ερωτηθείς τέλος για τα επόμενα βήματά του, ο Μπαρίς δεν ήταν αρνητικός στην κυκλοφορία και ενός ελληνικού κομματιού. Όπως τόνισε «δεν επιμένω με τις γλώσσες. Είτε είναι τούρκικα είτε ελληνικά είτε οποιαδήποτε άλλη. Άλλωστε τραγουδάω πολλά ελληνικά τραγούδια, ακούω πολύ ελληνική μουσική και ήδη στις σκέψεις μου είναι στο άμεσο μέλλον να κυκλοφορήσω και κάτι στα ελληνικά».

Τα ευχαριστώ που κράτησε για το τέλος 

Ο Μπαρίς θέλησε να ευχαριστήσει δια μέσου και των σελίδων του «ΠτΘ» τους συντελεστές του «Μεγαλώνοντας» ξεκινώντας από τον Μουσταφά Τσολάκ, τον Γιάννη Αμπατζόγλου που ανέλαβε το mix- mastering του τραγουδιού, τον Κωνσταντίνο Μουρατίδη διευθυντή φωτογραφίας του video clip, τους σκηνοθέτες και βασικούς συντελεστές αυτού Ιωάννη Καρακασίδη και Αντώνη Μαργαρίτη, την Γιούλη Ιωαννίδου, χορογράφο και ιδιοκτήτρια της Στέγης Χορού, Κίνησης και Πολιτισμού «Χοροτάξιο», τον Μιχάλη Ρινέλλη, τον Γιάννη Καραγκιουλμέζη, την Τζανάν Πεχλιβάν, το κομμωτήριο «CUT POINT-hair hall» καθώς και την μουσική σχολή «Θράκες» στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση του τραγουδιού και τη Λέσχη Κομοτηναίων που έγιναν τα γυρίσματα του video clip. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.