«Μπαραζ» ασφαλτοστρωσεων ενοψει σε Κομοτηνη και οικισμους

Προτεραιότητα στην οδό Υψηλάντου και στην παλιά οδό Ξάνθης

Οι διαθέσεις του καιρού αποτελούν τη μοναδική πια εκκρεμότητα για την έναρξη της υλοποίησης του πρώτου φετινού έργου, που αφορά στην αλλαγή ασφαλτοτάπητα σε προβληματικά σημεία και δρόμους της Κομοτηνής. Το έργο, που είχε προϋπολογισμό ύψους 300.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με ποσοστό έκπτωσης κοντά στο 45%, περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις οδούς Υψηλάντου, Ν. Πλαστήρα, Λαέρτου και Ζυμβρακάκη. 

Οι δρόμοι όπου θα γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις

Ειδικότερα, στην οδό Υψηλάντου προβλέπεται να γίνει αλλαγή του ασφαλτοτάπητα μόνο στην πλευρά του ρεύματος εισόδου στην πόλη, δηλαδή στο τμήμα του δρόμου που ξεκινάει από τις γέφυρες και καταλήγει στα φανάρια του ΙΚΑ. Αντίστοιχη παρέμβαση προβλέπεται να γίνει επί της οδού Ν.Πλαστήρα, από το ύψος του Προσκοπισμού έως τη σιδηροδρομική διάβαση της παλιάς οδού Ξάνθης. Στην οδό Λαέρτου, που βρίσκεται πίσω από το δικαστικό μέγαρο, προβλέπεται να γίνει η ασφαλτόστρωση της διάνοιξης που καταλήγει στην διασταύρωση των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Εγνατίας. Πρόκειται για έναν χωματόδρομο, που τις βροχερές ημέρες, όπως η χθεσινή, μετατρέπεται κυριολεκτικά σε βούρκο ταλαιπωρώντας διερχόμενους και περιοίκους. Τέλος, στην οδό Ζυμβρακάκη και συγκεκριμένα από το ύψος της συμβολής της με την οδό Κουρτίδη μέχρι την είσοδο του 5ου δημοτικού σχολείου, προβλέπεται να κατασκευαστούν πεζοδρόμια ένθεν κακείθεν του οδοστρώματος για την καλύτερη και ασφαλέστερη διέλευση των πεζών και ιδίως των μαθητών, που πηγαίνουν στις παρακείμενες σχολικές μονάδες. 

«Ο ανάδοχος είναι ήδη σε ετοιμότητα και με την καλυτέρευση του καιρού θα ξεκινήσουν οι εργασίες»


Για το συγκεκριμένο έργο η σύμβαση με τον εργολάβο έχει ήδη υπογραφεί, όπως ο γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Ισμαήλ Λεβέντ. «Ο ανάδοχος είναι ήδη σε ετοιμότητα και με την καλυτέρευση του καιρού θα ξεκινήσουν οι εργασίες», σημείωσε. Με την ευκαιρία ζήτησε από τους δημότες να δείξουν κατανόηση κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ανωτέρων παρεμβάσεων, όπου θα απαιτηθεί να γίνουν κυκλοφοριακές αλλαγές για τη διοχέτευση της κίνησης των οχημάτων.
Στα «σκαριά» δεύτερη εργολαβία με ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις, αντικατάσταση τσιμεντοϊστών και παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό
 
Πέρα από τη συγκεκριμένη, στα «σκαριά» βρίσκεται μία ακόμα εργολαβία, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, αντικατάσταση παλιών τσιμεντοϊστών και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οδοφωτισμού. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη εργολαβία θα ενταχθεί και η αποκατάσταση του χρόνιου προβλήματος με την έλλειψη οδοφωτισμού στην οδό Γ.Παπανδρέου, στην Εκτενεπόλ. Η σχετική μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εκπόνησής της και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου για την ανάδειξη αναδόχου.
Στα τέλη Μαρτίου η δημοπράτηση δύο έργων για τους οικισμούς του δήμου Κομοτηνής
 
Σε διαδικασία δημοπράτησης-και μάλιστα εντός του τρέχοντος μηνός- οδεύουν δύο ακόμα παρόμοιες εργολαβίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις στους οικισμούς του δήμου Κομοτηνής. Η πρώτη περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης του εσωτερικού οδικού δικτύου των οικισμών, ενώ η δεύτερη την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας σε όλη τη χωρική επικράτεια του δήμου. Για την αγροτική οδοποιία η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι 300.000 ευρώ και κατανέμεται ανάμεσα στις τρεις δημοτικές ενότητες ως εξής: 120.000 ευρώ για την δημοτική ενότητα Κομοτηνής, 90.000 ευρώ για τη δημοτική ενότητα Αιγείρου και 90.000 ευρώ για τη δημοτική ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου. Τα συγκεκριμένα έργα θα βγουν σε δημοπρασία στα τέλη Μαρτίου, εκτίμησε ο κ. Λεβέντ, ενώ εξέφρασε την πίστη ότι οι εργασίας θα ξεκινήσουν άμεσα μετά από την ανάδειξη των εργολάβων, παρατηρώντας ότι ειδικά στους αγροτικούς δρόμους τα προβλήματα είναι έντονα εξαιτίας των βροχοπτώσεων του φετινού χειμώνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.