«Μπαλωσαν» τις πληγες του Δημοτικου Σχολειου Προσκυνητων

Τριάντα περίπου κάτοικοι του οικισμού συμμετείχαν στην εθελοντική δράση καθαρισμού του σχολείου που μένει να ρημάζει στον χρόνο

Το είπαν και το έκαναν, οι κάτοικοι του οικισμού των Προσκυνητών, οι οποίοι στάθηκαν παραπάνω από συνεπείς στο ραντεβού που έδωσαν το πρωί της Κυριακής στο εγκαταλελειμμένο πρώην δημοτικό σχολείο του οικισμού για να «γιατρέψουν τις πληγές» που άνοιξαν το πέρασμα του χρόνου και η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού.
 
30 περίπου άτομα έδωσαν το «παρών» στην πρωτοβουλία καθαρισμού και περιποίησης των χώρων του κτιρίου, η παλιά αίγλη του οποίου υπήρχε έως και σήμερα μόνο ως ενθύμηση στο μυαλό όσων πέρασαν τα καλύτερα και πιο αθώα χρόνια τους στους διαδρόμους, τις αίθουσες διδασκαλίας και τον αύλειο χώρο του, όντας μαθητές του.

Οι κάτοικοι του οικισμού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους μη μπορώντας να μείνουν θεατές στον συνεχόμενο μαρασμό του κτιρίου, πόσο δε μάλλον στην καταστροφή που υφίσταται τα τελευταία 9 χρόνια, που παραμένει κλειστό, από βανδαλισμούς που λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Απουσία οποιασδήποτε μέριμνας από πλευράς των αρμοδίων οι κάτοικοι του οικισμού με πρωτοβουλία του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Πάνου Παρασκελίδη αλλά και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου των Προσκυνητών, ανέλαβαν τον καθαρισμό και το ευπρεπισμό στο μέτρο του δυνατού του σχολείου.
 
Συγκεκριμένα καθάρισαν το σύνολο των αιθουσών αλλά και τον αύλειο χώρο, από σκουπίδια, σπασμένα τζάμια, πεταμένα έπιπλα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αναμορφώνοντας πλήρως τον χώρο ο οποίος πήρε πίσω ένα μικρό μόλις κομμάτι της παλιάς του αίγλης.

Πάνος Παρασκελίδης «Η δράση αυτή δεν ακυρώνει τις ελπίδες μας για κάτι ουσιαστικό» 

Ένα μικρό κομμάτι το οποίο όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Πάνος Παρασκελίδης μιλώντας στον «ΠτΘ» όσοι μετείχαν στην εθελοντική αυτή πρωτοβουλία ευελπιστούν να μην αποτελέσει ένα μικρό διάλειμμα στον χρόνιο μαρασμό και την εγκατάλειψη του σχολείου, αλλά αντίθετα να αποτελέσει ένα πρώτο έναυσμα για την επαναλειτουργία του, αρχικά σε προσωρινή βάση, ενδεχομένως με την παραχώρησή ενός μέρους αυτού στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού ή στην ομάδα της Δόξας Προσκυνητών.
 

Μία πρόταση για την υλοποίηση της οποίας ωστόσο είναι απαραίτητη και η συνδρομή του δήμου για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών, όπως η αντικατάσταση των σπασμένων τζαμιών αλλά και η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της, για την οποία όπως επεσήμανε ο κ. Παρασκελίδης θα ξεκινήσουν άμεσα τις επαφές με τις αρμόδιες αρχές.
 
Η προσωρινή ωστόσο αυτή λύση δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τις προσπάθειες των κατοίκων του οικισμού για την εύρεση μία μονιμότερης λύσης για την αξιοποίηση του κτιρίου, στο πλαίσιο πάντα της λογικής της ανάδειξης της περιοχής και των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων.
 

«Δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την ελπίδα μας για κάτι ουσιαστικό που θα δώσει επιτέλους στην περιοχή τον σεβασμό που τις αξίζει» επεσήμανε ο κ. Παρασκελίδης χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η πρόταση που κατέθεσε μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» την προηγούμενη εβδομάδα για την δημιουργία μίας εκκλησιαστικής σχολής γεωργικής επιμόρφωσης ή και οποιαδήποτε βιώσιμη και αναπτυξιακή για την περιοχή πρόταση είναι καλοδεχούμενη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.