Μπαινουν κανονες επι υποθεσεων δικαιοδοσιας του Μουφτη

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος – Τι περιλαμβάνει

Μετά από πολύμηνη επεξεργασία από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έθεσε χθες σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο  «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή-Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες».
 
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 7  Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00.
 
Χαρακτηρίζοντας ως σπουδαία τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο υπουργός παιδείας κάλεσε σε δήλωσή του όλους τους ενδιαφερομένους να λάβουν μέρος στη διαβούλευση.
 
Αναφορικά με το περιεχόμενο των διατάξεων του υπό διαβούλευση προεδρικού διατάγματος αφενός καθορίζουν τους αναγκαίους δικονομικούς κανόνες για τη συζήτηση των υποθέσεων δικαιοδοσίας του Μουφτή και την έκδοση των αποφάσεων του αφετέρου ρυθμίζουν θέματα οργάνωσης, σύστασης και διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού (μονίμων, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μετακλητών υπαλλήλων) και λειτουργίας της Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες.
 
Πιο συγκεκριμένα όσο αφορά τους δικονομικούς κανόνες ορίζεται ότι ο Μουφτής ασκεί δικαιοδοσία, υπό τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄11) όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.4511/2018 (Α’ 2) και στο παρόν προεδρικό διάταγμα, μεταξύ Ελλήνων πολιτών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας μονίμων κατοίκων της περιφέρειάς του επί γάμων, διαζυγίων, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και της εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφόσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο και τα μέρη έχουν ρητά επιλέξει τη συγκεκριμένη δικαιοδοσία».
 
 Παράλληλα τονίζεται ότι «η κατ’ εξαίρεση υπαγωγή των εν λόγω υποθέσεων στη δικαιοδοσία του Μουφτή γίνεται μόνο με την από κοινού κατάθεση αιτήσεων αμφότερων των μερών για επίλυση της συγκεκριμένης διαφοράς, οι οποίες πρέπει να περιέχουν τα στοιχεία των εισαγωγικών δικογράφων κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και, επί ποινή ακυρότητας, ρητή ανέκκλητη δήλωση κάθε μέρους περί επιλογής της συγκεκριμένης δικαιοδοσίας. Η υπαγωγή της υπόθεσης στη δικαιοδοσία του Μουφτή είναι αμετάκλητη και αποκλείει τη δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων για τη συγκεκριμένη διαφορά». 

Κληρονομικές υποθέσεις 

Επίσης το υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι για την κατ’ εξαίρεση υπαγωγή στη δικαιοδοσία του Μουφτή των κληρονομικών υποθέσεων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, απαιτείται η ενώπιον συμβολαιογράφου σύνταξη δήλωσης τελευταίας βούλησης του διαθέτη, κατά τον τύπο της δημόσιας διαθήκης, με αποκλειστικό περιεχόμενό της τη ρητή επιθυμία του να υπαχθεί η κληρονομική του διαδοχή στον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο. Η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή είτε με μεταγενέστερη αντίθετη δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου, είτε με σύνταξη μεταγενέστερης διαθήκης, κατά τους όρους του Αστικού Κώδικα. Ταυτόχρονη εφαρμογή του Αστικού Κώδικα και του Ιερού Μουσουλμανικού Νόμου στην κληρονομική περιουσία ή σε ποσοστό ή και σε διακεκριμένα στοιχεία αυτής απαγορεύεται. 

Υποχρέωση παράστασης πληρεξούσιου δικηγόρου 

Άξιο μνείας είναι ότι στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα ορίζεται ρητά ότι «ενώπιον του Μουφτή τα μέρη έχουν υποχρέωση να παρίστανται με πληρεξούσιο δικηγόρο» ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3226/2004 (Περί Παροχή Νομικής Βοήθειας). 

Θεμελιώδεις αρχές 

Ταυτόχρονα καθορίζονται και οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν στην προσφυγή στον Μουφτή ως εξής:
1. Τα μέρη έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και είναι ίσα ενώπιον του Μουφτή.
2. Ο Μουφτής ενεργεί μόνο ύστερα από αίτηση των μερών και αποφασίζει με βάση τους πραγματικούς ισχυρισμούς που προτείνουν και τις αιτήσεις που υποβάλλουν.
3. Η διαδικασία πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης είναι πάντοτε έγγραφη.
4. Τα μέρη οφείλουν κατά τη συζήτηση να εμφανισθούν αυτοπροσώπως.
5. Οι αποφάσεις του Μουφτή δεν επιτρέπεται να εκδοθούν χωρίς προηγούμενη ακρόαση των μερών ή των πληρεξουσίων τους.
6. Οι αποφάσεις του Μουφτή δημοσιεύονται σε δημόσια συνεδρίαση.
7. Τα μέρη και οι πληρεξούσιοί τους οφείλουν να τηρούν τους κανόνες ευπρεπούς συμπεριφοράς και καλής πίστης, να αποφεύγουν ενέργειες που φανερά οδηγούν στην παρέλκυση της διαδικασίας, να εκθέτουν τα πραγματικά γεγονότα που αναφέρονται στην υπόθεση, έτσι ακριβώς όπως τα γνωρίζουν, με πληρότητα και σύμφωνα με την αλήθεια, αποφεύγοντας διφορούμενες και ασαφείς εκφράσεις. 

Προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση απόφασης 

Ακολούθως το σχέδιο ΠΔ στα άρθρα 7 με 10 ορίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με το παράβολο, τις αιτήσεις, την εισαγωγή προς συζήτηση και τη συζήτηση ενώ στο άρθρο 11 τονίζονται τα της απόφασης αναφέροντας ρητά ότι «ο Μουφτής εκδίδει οριστική απόφαση αν κρίνει πως η υπόθεση είναι ώριμη γι' αυτό και πάντως εντός προθεσμίας τριών μηνών από την περάτωση της συζήτησης» με εξαίρεση «σε περιπτώσεις λύσης γάμου, εφόσον ο Μουφτής κρίνει σκόπιμο και επωφελές για τα μέρη να αναβάλει την έκδοση απόφασης με την ελπίδα της συμφιλίωσης τους, είναι δυνατό να αναβάλει την έκδοση απόφασης μέχρι έξι μήνες». 

Εκτελεστότητα-Δεδικασμένο 

Όσο για την εκτελεστότητα και το δεδικασμένο των αποφάσεων ορίζεται τέλος πως «οι εκδιδόμενες από το Μουφτή αποφάσεις επί υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας δεν μπορούν να εκτελεσθούν ούτε αποτελούν δεδικασμένο, αν δεν κηρυχθούν εκτελεστές από το μονομελές πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου η έδρα του Μουφτή, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας» και ταυτόχρονα «η απόφαση δεν κηρύσσεται εκτελεστή ούτε αποτελεί δεδικασμένο εάν δεν έχει επιδοθεί στα μέρη». 

Σύσταση Διευθύνσεων Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή 

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου ΠΔ συστήνονται  Διευθύνσεις Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις τρεις Μουφτείες της Θράκης, οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με την  υποστήριξη του Μουφτή κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας του. Οι εν λόγω διευθύνσεις θα αποτελούνται από το Τμήμα Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή και Το Τμήμα Αρχείου και Εκδόσεων. Τέλος καθορίζεται ο αριθμός του προσωπικό που θα στελεχώσει τις εν λόγω υπηρεσίες  ενώ προβλέπεται η σύσταση ειδικών θέσεων καθώς και τα προσόντα διορισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.