«Αζτεκοι, Ινκα, Μαγια»

Οι πρώτοι εξερευνητές του Νέου Κόσμου σαγηνεύτηκαν από τις φήμες που ψιθυρίζονταν για χώρες πλούσιες σε χρυσάφι και σε θησαυρούς κρυμμένους σε λίμνες και σε απρόσιτες κορφές. Απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πρώτοι οι Ισπανοί οργάνωσαν αποστολές για την κατάκτηση των μυθικών αυτών χωρών. Η δίψα για δόξα και πλούτη ώθησαν τους Κονκισταδόρους σε απίθανα ανδραγαθήματα. Κατάκτησαν, λεηλάτησαν και εξολόθρευσαν ολόκληρους λαούς (Αζτέκους, Ίνκα, Μάγια), χωρίς να ενδιαφερθούν για τους πολιτισμούς τους, οι οποίοι κινδύνευαν να χαθούν από την παγκόσμια μνήμη. Χάρη όμως στις γραπτές μαρτυρίες των ιεραποστόλων και γραμματέων, που ακολούθησαν τις ιεραποστολές, μάθαμε την μυθολογία τους, την ιστορία τους, την κοινωνική και διοικητική τους οργάνωση και τα επιτεύγματά τους. Αργότερα, οι αρχαιολόγοι με τα ευρήματα που έφεραν στην επιφάνεια, συμπλήρωσαν την ιστορία τους.

Η συγγραφέας Διώνη Ντόντη, μεταφέρει το βασικό της ενδιαφέρον για τους αρχαίους πολιτισμούς στο χαρτί και μας δίνει ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο και αναζητήσεις, διηγήσεις κατακτήσεων και γραφής πολιτισμού. Με γλαφυρότητα διηγείται ιστορίες και θρύλους, συμπεριλαμβάνοντας στο πιο πρόσφατο αναγνωστικό της πόνημα και τη λιγότερο γνωστή θρυλική ιστορία της Κολομβίας. Πέρα από τη γλαφυρότητα των περιγραφών, η Διώνη Ντόντη χρησιμοποιεί την απλή γλώσσα για να εξηγήσει τα γλωσσικά, αστρονομικά και επιστημονικά επιτεύγματα των λαών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία και τους πολιτισμούς του κόσμου.

Πρόκειται για μια συναρπαστική ματιά στους Αζτέκους, τους Ίνκας, τους Μάγια και του λαούς που έζησαν πριν από αυτούς. Καταπληκτικές, ολοζώντανες φωτογραφίες όπλων και εργαλείων, γλυπτών, κατασκευών και οικοδομημάτων συμπληρώνουν το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Μέθεξις». Σημειώνεται ότι στην ίδια σειρά των «Εκδόσεων Μέθεξις» κυκλοφορούν και τα: Ν. Παπαγεωργίου, «Ινδία: Μύθος και Πραγματικότητα», 2006 (συνοδεύεται από DVD Ντοκιμαντέρ) και «Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης» 2007 (Διπλό DVD Ντοκιμαντέρ).

Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.