Αξιοποιειστε το ΕΣΠΑ, στηριξτε τις δημοτικες δομες για παιδια!

Κάλεσμα προς τους γονείς να κάνουν αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Η εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και της Επαγγελματικής Ζωής» έχει ανοίξει από το απόγευμα της Τρίτης, 12 Ιουλίου. Οι γονείς των παιδιών και νηπίων, που δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών(ΚΔΑΠ), έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου. Παρόλο που οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς, οι υπηρεσίες του δήμου και συγκεκριμένα του ΚΕΜΕΑ και της ΔΚΕΠΠΑΚ βρίσκονται σε εγρήγορση για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό η πολλαπλού οφέλους δυνατότητα που παρέχει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πέρα από τις δωρεάν παροχές, που υπόσχεται στους δικαιούχους γονείς, λειτουργεί επίσης ως πηγή πολύτιμων πόρων για τις δομές που λαμβάνουν μέρος, επιτρέποντάς τους να αναβαθμίζουν συνολικά τις υπηρεσίες τους και να εξυπηρετούν περισσότερες οικογένειες με καλύτερους όρους.

Κάλεσμα προς τους γονείς, που εμπίπτουν στις κατηγορίες των δικαιούχων και επομένως δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις, απηύθυναν ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής και υπεύθυνος για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κ. Γιάννης Γκαράνης, και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, υπεύθυνη για το Κέντρο Δημιουργική Απασχόλησης Παιδιών, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου.

Ανοιχτή για την εξυπηρέτηση του κοινού η γραμματεία του ΚΕΜΕΑ

Ο κ. Γκαράνης υπενθύμισε αρχικά ότι η γραμματεία των παιδικών σταθμών του ΚΕΜΕΑ θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, μέχρι αύριο, Παρασκευή 15 Ιουλίου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, ήτοι από την προσεχή Δευτέρα έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα εξυπηρετούνται καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. «Νομίζω πως είναι σωστό να έρθουν στα γραφεία του ΚΕΜΕΑ, όπου υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα, για να τους κάνουμε την αίτηση σωστά», σημείωσε ο κ. Γκαράνης, απευθυνόμενος στους ενδιαφερόμενους γονείς.

Γύρω στις 60 αιτήσεις με το «καλημέρα» στο ΚΕΜΕΑ

Αναφερόμενος στην προσέλευση, που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες μετά από το άνοιγμα της διαδικασίας, γνωστοποίησε ότι στα γραφεία του ΚΕΜΕΑ απευθύνθηκαν ήδη περί τα 60 άτομα, διευκρινίζοντας με την ευκαιρία πως δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για τη συμμετοχή, δεδομένου ότι αρκετοί θα προτιμήσει να υποβάλλουν μόνοι τους τις αιτήσεις. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων μπορεί να φτάσει στα περσινά επίπεδα.

Γιάννης Γκαράνης
«Οι γονείς που δικαιούνται τις παροχές του ΕΣΠΑ να κάνουν τα χαρτιά τους και να βοηθήσουν το νομικό πρόσωπο και τις οικογένειες που δε μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ»

Κλείνοντας ο κ. Γκαράνης κάλεσε τους γονείς που δικαιούνται τις παροχές του ΕΣΠΑ «να έρθουν και να κάνουν τα χαρτιά τους και να βοηθήσουν το νομικό πρόσωπο, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδά του, αλλά και να βοηθήσει τις οικογένειες που δε μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ ώστε να έχουν χαμηλά δίδακτρα». «Επίσης να μπορέσουμε να κρατήσουμε το προσωπικό μας», συμπλήρωσε, «που αυτή τη στιγμή είναι 40 παιδαγωγοί, οι οποίοι εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ».

Στη ΔΚΕΠΠΑΚ και στο Μουσικό Σχολείο μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τα ΚΔΑΠ

Στο ίδιο μήκος κύματος και το κάλεσμα της κ. Λιβεριάδου, η οποία απευθύνθηκε σε γονείς παιδιών, ηλικίας 6 έως 12 ετών, που μπορούν να λάβουν μέρος στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Κομοτηνής και της Μελέτης. Ενημέρωση και συνδρομή στους ενδιαφερόμενους γονείς θα προσφέρουν καθημερινά έως τις 29 Ιουλίου, τόσο οι υπάλληλοι της ΔΚΕΠΠΑΚ, όσο και το προσωπικό που υλοποιεί το υφιστάμενο πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας. Τα γραφεία της ΔΚΕΠΠΑΚ, που βρίσκονται επί της οδού Κούλογλου 14, θα είναι ανοιχτά για να εξυπηρετούν τους γονείς από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Τις ίδιες ώρες λειτουργεί και το ΚΔΑΠ Κομοτηνής στο μουσικό σχολείο, όπου επίσης οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Νατάσσα Λιβεριάδου
«Το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία και αυτό δείχνει ότι οι γονείς είναι ευχαριστημένοι»

«Το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία και αυτό δείχνει ότι οι γονείς είναι ευχαριστημένοι», σημείωσε η κ. Λιβεριάδου, για να προβεί στην εκτίμηση ότι «θα πάει καλά και φέτος». «Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλούς που έχουν περάσει και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα», προσέθεσε, «όμως δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το λόγο ότι οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και επομένως κάποιοι γονείς θα τις κάνουν από το σπίτι».  

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ δημιουργικό και γι’ αυτό οι γονείς να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία»

Στο μήνυμά της η κ. Λιβεριάδου υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ δημιουργικό», υπενθυμίζοντας ότι οι γονείς δεν πληρώνουν τίποτα για τη συμμετοχή των παιδιών τους. «Γι’ αυτό το λόγο», προσέθεσε, «καλό θα είναι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή και να φέρουν τα παιδιά».

Η τρέχουσα λειτουργία των ΚΔΑΠ Κομοτηνής και Μελέτης

Να σημειωθεί ότι κατά την τρέχουσα χρονιά στα ΚΔΑΠ της ΔΚΕΠΠΑΚ συμμετέχουν συνολικά 177 παιδιά, τα 159 στη δομή της Κομοτηνής και τα υπόλοιπα 18 στην αντίστοιχη της Μελέτης. Στις ανωτέρω δομές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 8 άτομα, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, γυμναστές και μουσικοί.
Η λειτουργία των ΚΔΑΠ ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Στη διάρκεια της χρονιάς το πρόγραμμα λειτουργεί τα απογεύματα, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9.30 το βράδυ, ενώ το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μεταφέρεται στις πρωινές ώρες, ήτοι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι.

Ποιοι μπορούν να είναι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ μπορούν να είναι μόνο γενείς, που είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούμενοι, ενώ αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Βασικό επίσης κριτήριο είναι το εισόδημα, που δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πρέπει να εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ αν έχουν έως δύο παιδιά, έως 30.000 ευρώ αν έχουν 3 παιδιά, έως 33.000 ευρώ αν έχουν 4 και έως 36.000 ευρώ αν έχουν 5 ή παραπάνω. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.