Αξιεπαινη πρωτοβουλια μαθητων της Κομοτηνης για συλλογη ανθρωπιστικης βοηθειας

3 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία - Νίκος Καλλιγάς-Χρύσα Σουσάμογλου «Αν έρθει κάθε πολίτης αυτής της πόλης και αφήσει ένα πακέτο μακαρόνια δεν θα έχουμε πού να τα βάλουμε»

Η λύση όλων των προβλημάτων ξεκινά από την παιδεία που λαμβάνει κανείς ήδη από τα μαθητικά του χρόνια.  Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν οι μαθητές του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Κινητοποιημένοι με δική τους πρωτοβουλία μέσα στο γενικότερο κλίμα εορτών προέβησαν σε μία συγκινητική πράξη αγάπης και προσφοράς,  οργανώνοντας μία εκδήλωση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Αισιόδοξο το μήνυμα που προκύπτει από την πράξη τους. Οι μαθητές ξέρουν να προσπαθούν, να διαδίδουν την ουσία της προσφοράς  και έχουν εμπεδώσει τις αξίες του εθελοντισμού. 

«Όλοι καλούνται να βοηθήσουν» 

Οι Νίκος Καλλιγάς και Χρύσα Σουσάμογλου, μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής και του Μουσικού Λυκείου αντίστοιχα, μίλησαν στο Ράδιο Παρατηρητής για την πρωτοβουλία αυτή ενόψει των γιορτινών ημερών. Όπως εξήγησαν, η συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης θα διεξαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου, ώρα 11.30 στην Πλατεία Ειρήνης  και «όλοι καλούνται να βοηθήσουν». «Αν έρθει κάθε πολίτης αυτής της πόλης και αφήσει ένα πακέτο μακαρόνια δεν θα έχουμε πού να τα βάλουμε» υπογράμμισαν ο Νίκος και η Χρύσα.

Εκτός από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα συγκεντρωθούν, επίσης, ρούχα και βιβλία. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κι άλλου είδους εκδηλώσεις για να προσελκύσουν, όπως διευκρίνισαν οι μαθητές, ακόμα περισσότερο κόσμο. Έτσι, η «αυλαία» ανοίγει  στις 11.30 με μουσική από το μουσικό λύκειο, ενώ στη 13.00 οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση του 1ου ΓΕΛ.
 
Μόνος τους στόχος , τόνισαν, είναι το κοινό καλό μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας. «Η χαρά που παίρνεις βοηθώντας τους ανθρώπους δεν περιγράφεται», είπε η Χρύσα Σουσάμογλου ενθουσιασμένη ενώ όπως διευκρίνισε ο Νίκος αναφορικά με τη συμμετοχή σχολείων και φορέων στην πρωτοβουλία «έκανα έκκληση στα δεκαπενταμελή όλων των σχολείων, κάποια ανταποκρίθηκαν ενώ κάποια όχι ενώ το Europe Direct και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αγκάλιασαν με προθυμία την πρωτοβουλία μου και τη στήριξαν». 

«Αν πρέπει να γίνει ένα μεγάλο βήμα προσπάθειας, πρέπει γίνει από τους νέους, το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας» 

Η Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτέλεσε πρωτοβουλία του Νίκου Καλλιγά, καθώς τέτοιες φιλανθρωπικές δράσεις,  ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών που αυξάνονται οι ανάγκες,  όπως είπαν τα δύο παιδιά, είναι επιτακτικές. Ο Νίκος -παρά το νεαρό της ηλικίας του- συμμετέχει ήδη από πέρσι σε προγράμματα εθελοντισμού της Europe Direct και, έτσι, συνειδητοποίησε, όπως εξήγησε ο ίδιος, πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη. «Τα προβλήματά τους αφορούν την επιβίωσή τους, τις βασικές ανάγκες τους και ξεπερνούν κατά πολύ τα απλά και καθημερινά», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
«Κατάλαβα πως αν κάποιος πρέπει να κάνει ένα μεγάλο βήμα προσπάθειας αυτοί πρέπει να είναι οι νέοι, το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας», συνέχισε ο Νίκος υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα ενεργούς δράσης από πλευράς των νέων, «θα πρέπει αυτοί πρώτοι να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη». 

Άψογα συνεργάστηκαν τα δύο σχολεία 

Όσο για το πού θα διατεθεί η βοήθεια εξαρτάται από την ποσότητα όσων συγκεντρωθούν. Πρώτες επιλογές των μαθητών είναι οι πληγέντες στην Μάνδρα Αττικής, τα παιδικά χωριά SOS και η εκκλησία.
 
«Η συνεργασία ήταν άψογη και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε με τις εθελοντικές δράσεις και θα δώσουμε έναυσμα στους επόμενους να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, για να δείξουμε πως οι νέοι είναι το ενεργό κομμάτι της κοινωνίας», είπαν κλείνοντας η Χρύσα και ο Νίκος, «ελπίζουμε η εκδήλωση να κινητοποιήσει την πόλη και του χρόνου όλα τα σχολεία να ενωθούν σαν μία γροθιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.