Αξια σταθερη το βιβλιο στις θερινες διακοπες!

Ποια είδη βιβλίων επιλέγουν οι Κομοτηναίοι αναγνώστες

Η θερινή περίοδος αποτελεί παραδοσιακά την ιδανικότερη για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως ο καλύτερος φίλος των διακοπών, πράγμα που επιβεβαιώνεται ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, καίτοι για τους περισσότερους οι διακοπές δεν είναι αυτονόητες, καίτοι δεν είναι τόσο ξέγνοιαστες όσο ήταν άλλοτε. Σύμφωνα με τους βιβλιοπώλες της Κομοτηνής, το βιβλίο παραμένει αξία σταθερή που θα κρατήσει συντροφιά σε πολλούς συμπολίτες μας και στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. 

Ιωάννα Δεμιράκη «Η ανάγνωση στις διακοπές είναι η συνήθεια που δε σταματάει εύκολα και δε θα σταματήσει» 

«Είναι η συνήθεια που δε σταματάει εύκολα και δε θα σταματήσει», μας τόνισε η υπεύθυνη του «Δημοκρίτειου» βιβλιοπωλείου, κ. Ιωάννα Δεμιράκη.  «Το βιβλίο είναι ο πιο καλός φίλος του ανθρώπου», διέκρινε, «και ειδικά στις καλοκαιρινές του διακοπές». «Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει η ζήτηση που υπήρχε παλαιότερα», διευκρίνισε, «παρόλα αυτά βλέπουμε ότι έρχονται να πάρουν ένα βιβλίο για να το έχουν σα συντροφιά στις διακοπές τους». 

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος πέφτει στα βαθιά ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά πλέον ένα ιστορικό υπόβαθρο το θέλει» 

Ερωτηθείσα για τις επιλογές των ενήλικων αναγνωστών, η κ. Δεμιράκη διέκρινε ότι παρατηρείται μια στροφή του κοινού από τα ερωτικά ή κοινωνικά μυθιστορήματα, που είχαν την τιμητική τους τα τελευταία χρόνια, προς εκείνα που έχουν ένα ιστορικό υπόβαθρο και αυτά που δίνουν αφορμή για προβληματισμό. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος πέφτει στα βαθιά ιστορικά μυθιστορήματα», σημείωσε, «αλλά πλέον ένα ιστορικό υπόβαθρο το θέλει». Επίσης, το αστυνομικό μυθιστόρημα, το πλέον δημοφιλές είδος της καλοκαιρινής περιόδου, εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλη ζήτηση κατά την κ. Δεμιράκη, ενώ υπάρχει κι ένα κοινό που στρέφεται σε βιβλία με φιλοσοφικό περιεχόμενο, ιδίως άτομα νεαρής ηλικίας. 

«Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα» 

«Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη», παρατήρησε η κ. Δεμιράκη, «και υπάρχουν βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα». «Εμείς μπορούμε να προτείνουμε βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός και τι θέλει να διαβάσει», προσέθεσε. «Κι εγώ και οι υπάλληλοι του βιβλιοπωλείου», συμπλήρωσε, «προσπαθούμε να διαβάζουμε και να είμαστε ενημερωμένοι κατά τον καλύτερο τρόπο». 

«Οι μικροί μας φίλοι είναι αυτοί που ήρθαν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων για να προμηθευτούν τα βιβλία των διακοπών» 

Μια ειδική κατηγορία αναγνωστών, που το καλοκαίρι βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν περισσότερο χρόνο συντροφιά με ένα βιβλίο, είναι τα παιδιά. «Οι μικροί μας φίλοι είναι αυτοί που ήρθαν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων για να προμηθευτούν τα βιβλία των διακοπών», σημείωσε η κ. Δεμιράκη, εξηγώντας ότι η κίνηση συνίστατο κυρίως στα βιβλία με ασκήσεις και παιχνίδια, που αποτελούν μια ευχάριστη επανάληψη της ύλης που διδάχτηκαν οι μαθητές κατά την προηγούμενη χρονιά στο σχολεία. Και εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία, κατά την κ. Δεμιράκη, αφού οι εκδότες καταφέρνουν να κάνουν καλή δουλειά και ως προς τις τιμές και ως προς το περιεχόμενο των βιβλίων. 

«Ενώ κάποτε έρχονταν και έπαιρναν 5-6 βιβλία για τις διακοπές τους, πλέον τα παίρνουν ένα-ένα» 

Για την υπεύθυνη του «Δημοκρίτειου» βιβλιοπωλείου η βασική παράμετρος στις μέρες μας, που λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την ανάγνωση βιβλίων, είναι η οικονομική. Εξαιτίας ακριβώς της οικονομικής δυσπραγίας, οι φίλοι του βιβλίου έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν την αγαπημένη τους αυτή συνήθεια. «Ενώ κάποτε έρχονταν και έπαιρναν 5-6 βιβλία για τις διακοπές τους, πλέον τα παίρνουν ένα-ένα», παρατήρησε η κ. Δεμιράκη. Επισήμανε ωστόσο ότι για τον παραπάνω ακριβώς λόγο έχει μειωθεί και το κόστος αγοράς των βιβλίων, που πλέον κινείται γύρω στα 10 ευρώ, ενώ υπάρχουν και προσφορές  για παλαιότερες εκδόσεις, οι οποίες δεν έχουν χάσει την αξία τους. 

Μάλλον θετικός παρά αρνητικός ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην ανάγνωση, η κ. Δεμιράκη εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον θετικό παρά αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση επιφέρουν. Και τούτο γιατί οι νέες τεχνολογίες, το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν, όπως παρατήρησε, στην καλύτερη διάδοση μιας νέας έκδοσης και αυξάνουν τα ερεθίσματα, που είναι δυνατό να παρακινήσουν κάποιον προς την ανάγνωση ενός βιβλίου. 

Βασίλης Βαφειάδης «Φέτος ο κόσμος έχει καλύτερη ψυχολογία, οπότε βγαίνει στην αγορά και αναζητά τον φίλο του για το καλοκαίρι» 

«Αναμφισβήτητα το καλοκαίρι είναι η εποχή που η κίνηση του βιβλίου είναι μεγαλύτερη», παρατήρησε ο υπεύθυνος των Βιβλιοχαρτοπωλείων Βαφειάδης, κ. Βασίλης Βαφειάδης, για να διακρίνει ότι η εικόνα που διαμορφώνεται φέτος είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της περσινής περιόδου, που είχε συμπέσει με τα capital controls. «Πέρυσι με τα capital controls η κίνηση ήταν πολύ πιο “μαζεμένη”», σημείωσε, «ενώ φέτος βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και καλύτερη ψυχολογία, οπότε βγαίνει στην αγορά και αναζητά τον φίλο του για το καλοκαίρι». «Οπότε, είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την κίνηση», συμπλήρωσε. 

«Στον καλοκαιρινό κατάλογό μας με βιβλιοπροτάσεις ο κόσμος μπορεί να βρει βιβλία για όλες τις ηλικίες και από όλες τις κατηγορίες» 

«Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου»,  υπογράμμισε ο κ. Βαφειάδης, «και εμείς, και αυτό το καλοκαίρι, προτείνουμε στους φίλους πελάτες μας τα καλύτερα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τη φετινή χρονιά». «Και φέτος τυπώσαμε τον καλοκαιρινό κατάλογό μας με βιβλιοπροτάσεις», προσέθεσε, «όπου εκεί ο κόσμος μπορεί να βρει βιβλία για όλες τις ηλικίες και από όλες τις κατηγορίες». 

«Ο κόσμος ζητάει περισσότερο μυθιστορήματα με ιστορικό υπόβαθρο και αληθινές ιστορίες, από ό,τι τελείως ρομαντικά και φανταστικά» 

Από την εμπειρία του διέκρινε ότι την τιμητική της αυτήν την εποχή έχει η λογοτεχνία ενηλίκων, ελληνική και μεταφρασμένη, με τις γυναίκες να κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» στο  αναγνωστικό κοινό. Εξήγησε δε ότι ενώ «ανέκαθεν είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν το καθαρά μυθιστόρημα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τους συγγραφείς να κάνουν μια στροφή και μέσα στα μυθιστορήματά τους να έχουν ένα ιστορικό υπόβαθρο, μεγάλο ή μικρό. Αυτά πλέον, μαζί και με τις αληθινές ιστορίες, δηλαδή τα βιβλία που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, τα ζητάει περισσότερο ο κόσμος. Δηλαδή τα τελείως ρομαντικά και φανταστικά μυθιστορήματα δεν έχουν τόση ζήτηση πλέον». 

Στα βιβλία πνευματικής αναζήτησης οι προτιμήσεις των αντρών 

Κλείνοντας την αναφορά στα είδη των βιβλίων, που επιλέγει το κοινό, παρατήρησε ότι μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα βιβλία πνευματικής αναζήτησης, στα οποία παρατηρείται μία αυξημένη προτίμηση από τους άνδρες αναγνώστες. 

«Οι εκδοτικοί οίκοι πλέον κάνουν εξαιρετική δουλειά στη χώρα μας, με βιβλία που έχουν στόχο να προσελκύσουν τα παιδιά» 

Σε ό,τι αφορά στους μικρούς αναγνώστες, το ενδιαφέρον τους συνίσταται κυρίως στα γνωστά βιβλία με ασκήσεις και παιχνίδια για τις διακοπές, αλλά και σε κάποια λογοτεχνικά βιβλία, ειδικά για την ηλικία τους.  «Βλέπουμε ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ασχολούνται με υπολογιστές, τάμπλετ και ηλεκτρονικές συσκευές», παρατήρησε ο κ. Βαφειάδης, «πράγμα το οποίο αποσπά πολλές ώρες της ημέρας». «Για το λόγο αυτό», προσέθεσε, «δυστυχώς βλέπουμε ότι με τα χρόνια τα παιδιά όλο και λιγότερο ασχολούνται με την ανάγνωση βιβλίων». Ένα αντίβαρο όμως σε αυτήν την τάση, όπως έσπευσε να επισημάνει, είναι ότι «οι εκδοτικοί οίκοι πλέον κάνουν εξαιρετική δουλειά στη χώρα μας». «Τα βιβλία όλα έχουν στόχο να προσελκύσουν τα παιδιά», εξήγησε, «και να τα οδηγήσουν προς την ανάγνωση, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας». «Και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», συμπλήρωσε, «που βλέπουμε ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό». 

«Μπορεί κάποιος που διάβαζε ένα ή δύο βιβλία την εβδομάδα να διαβάσει ένα τον μήνα, αλλά δεν έχει σταματήσει να διαβάζει» 

Κλείνοντας, ο κ. Βαφειάδης έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι παρά την κρίση ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να διαβάζει. «Μπορεί κάποιος που διάβαζε ένα ή δύο βιβλία την εβδομάδα να διαβάσει ένα τον μήνα, αλλά δεν έχει σταματήσει να διαβάζει», τόνισε χαρακτηριστικά. «Θα κάνει επαναλήψεις τα προηγούμενα βιβλία, θα δανειστεί από κάποιον φίλο ή θα πάρει από τη βιβλιοθήκη της πόλης», προσέθεσε, «αλλά δεν έχει σταματήσει να διαβάζει». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.