Αυριο στην Ολομελεια της Βουλης η συζητηση των πολιτικων αρχηγων για την πανδημια και τις επιπτωσεις της

Δημήτρης Χαρίτου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιπες δυνάμεις δώσαμε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για να προετοιμάσει την χώρα για το δεύτερο κύμα πανδημίας, παρόλα αυτά η κυβέρνηση μας άφησε απροετοίμαστους»

Στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για τον κορωνοϊό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω του δεύτερου lockdown αλλά και υψηλών τόνων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις συνέπειες της πανδημίας, ειδικά μετά και την απόρριψη των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και σχέδιο 6μηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των αποτελεσμάτων αυτήν.

Μία ώρα ευθύνης όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» το πρωί της Τρίτης, 10 Νοεμβρίου ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» «για όλους και πρωτίστως για την κυβέρνηση που οφείλει γρήγορα να το αντιληφθεί».  «Στο πρώτο κύμα πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε και έβαλε πλάτη, ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας να σταθεί όρθια και τα κατάφερε» δήλωσε  ο ίδιος τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι άλλες δυνάμεις, δώσαμε στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου, ώστε να προετοιμάσει την χώρα και ιδιαίτερα να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με υγειονομικό προσωπικό, ώστε να αντέξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, για το οποίο προειδοποιούσαν όλοι οι επιστήμονες». Παρόλα αυτά η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης «άφησαν απροετοίμαστη την χώρα και μπροστά στο δεύτερο πιο ισχυρό κύμα της πανδημίας με δική τους ευθύνη την οδήγησαν στο δεύτερο lockdown με αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, την εργασία, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα» εξήγησε επαναλαμβάνοντας πως «είναι ώρα ευθύνης και αναγκαιότητας να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, μέσω του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Χαρίτου υπενθύμισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην διαμόρφωση ενός πλαισίου συμφωνίας στα υγειονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας για ένα εξάμηνο, αλλά και υπουργός Υγείας κοινής αποδοχήςμε επιστημονική γνώση και εμπειρία, που θα μπορεί να συνεννοείται με τις πολιτικές δυνάμεις και όχι να αντιπαρατίθεται. Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ο ίδιος «είναι ανάγκη να παγώσουν ρυθμίσεις, όπως του πτωχευτικού κώδικα, γιατί δε μπορεί εν μέσω πανδημίας και ενώ πλήττεται η επιχειρηματικότητα, να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη η ρευστοποίηση της περιουσίας και της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό που αφορά τα εργασιακά και οι αλλαγές στον ΑΣΕΠ, δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν αυτήν την περίοδο στη Βουλή».

Οικονομική στήριξη και ρευστότητα και όχι δάνεια τα αιτούμενα του επαγγελματικού κόσμου

Σε συνέχεια των πρόσφατων τηλεδιασκέψεων που είχε ο ίδιοςμε τους εκπροσώπους φορέων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας της περιοχής μίλησε για τη μεγάλη αγωνία και απογοήτευση για όσα μέτρα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί που κυριαρχούν στον επαγγελματικό κόσμο για να τονίσει πως «ο επαγγελματικός κόσμος δε ζητάει νέα δάνεια ή μετάθεση των υποχρεώσεων του, αλλά άμεση οικονομική στήριξη και ρευστότητα για την αντιμετώπιση αυτών των υποχρεώσεων. Ο επαγγελματικός κόσμος και ιδιαίτερα ο κόσμος της εστίασης βγαίνει πληγωμένος από το πρώτο κύμα περιοριστικών μέτρων και μπαίνει σε ένα δεύτερο με πολλές πληγές, που ακόμη δεν έχουν επουλωθεί».

«Υπάρχει ανασφάλεια για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, αν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους» σημείωσε γνωστοποιώντας πως ήδη έχει καταθέσει στην Βουλή τα συγκεκριμένα αιτήματα που διατύπωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, για να υπενθυμίσει συγκεκριμένες δέσμες μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της οικονομίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για τους επαγγελματίες, κάλυψη του μισθολογικού και του ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή, αλλά και μόνιμες ρυθμίσεις, όπως μείωση 50% προκαταβολής φόρου, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ από 13% στο 6% στην εστίαση.

Ο κ. Χαρίτου στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας που, όπως υπογράμμισε, «την ώρα που θέλουν να ξεκινήσουν την εργασία τους πλήττονται» κάνοντας λόγο για «ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν μεροκάματο και δεν το βρίσκουν σε μία “παγωμένη” κοινωνική και οικονομική ζωή», υπενθυμίζοντας επίσης την πρόταση για την κατάθεση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης των 400 ευρώ για κάθε άτομο και 200 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, προκειμένου στοιχειωδώς να επιβιώσει όποιος δεν

Παρέμβαση στην Ένωση Τραπεζών για συνέχιση λειτουργίας του υποκαταστήματος της Πειραιώς στην Ξυλαγανή

Την ίδια ώρα ο κ. Χαρίτου με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητά την παρέμβασή του στην Ένωση Τραπεζών ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή. Ο βουλευτής τονίζει στην ερώτησή του ότι «υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί, κοινωνικοί και υγειονομικοί λόγοι που επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος» και υπογραμμίζει ξεκαθαρίζει πως«κάθε άλλη απόφαση θα πλήξει την ήδη χειμάζουσα τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως αγροτών και άλλων επαγγελματιών. Ενώ θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες στην πόλη της Κομοτηνής, όπου ήδη παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός».

Ο βουλευτής υπενθυμίζει ακόμα το ρυθμιστικό ρόλο που έχει το Κράτος σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία οφείλουν με τις αποφάσεις τους να υπηρετούν και το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και ζητά από τον υπουργό να λάβει μέτρα ώστε μην ανασταλεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.