Αυριο η αποφαση για το επιδομα πετρελαιου θερμανσης

Στη Β΄ Ζώνη ξανά η Ροδόπη, επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας

Αύριο, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί και να σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
 
Έτσι στη συνέχεια θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος, το οποίο αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 50%.
 
Να σημειωθεί πως η Ροδόπη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά στη Β΄ Ζώνη (επιδοτούνται 15 λίτρα ανα τμ), ενώ στην Α΄Ζώνη (επιδοτούνται 25 λίτρα ανα τμ) από την Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται μόνο η Δράμα, με τον Έβρο, που πέρυσι είχε μετακινηθεί στην Α΄ Ζώνη, να φαίνεται πως πέφτει ξανά στη Β΄, αν και θα πρέπει αν περιμένουμε την τελική έκδοση της απόφασης για να φανεί που κατατάσσεται η κάθε ΠΕ.
 

Τι αλλάζει φέτος

 
Το επίδομα από 25 λεπτά το λίτρο, θα περιοριστεί περίπου στα 12,5 λεπτά το λίτρο. Έτσι δεν αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα το λάβουν το 2018 μειωμένο.
 
Επίσης λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης και με δεδομένο ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη οι προθεσμίες θα μεταφερθούν. Πέρυσι όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορούσε να εισπράξει το επίδομα στο τέλος Ιανουαρίου. Φέτος το πιθανότερο είναι το επίδομα να πληρωθεί Φεβρουάριο για όσους υποβάλουν την αίτηση, για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσει, εντός του Ιανουαρίου. Άλλη μια πληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη
 

Πως διαμορφώνονται οι ζώνες

 
Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία διαμονής του. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει διαχωρισμό της επικράτειας της χώρας σε 4 μεγάλες γεωγραφικές ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Συγκεκριμένα:
 
Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
 
Στην Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
 
Στην Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
 
Στην Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
 

Δικαιούχοι

 
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι:
 
1. Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (το 2016) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
 
 
2. Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2016 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 
3. Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2016 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.