Αυλαια για την μεγαλυτερη Agrotica ολων των εποχων

Παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και «Θρακιώτικων» εταιρειών

Άνοιξε την Πέμπτη η «αυλαία» της 27ης Agrotica στη ΔΕΘ,  η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του υπογράμμισε πως ο αγροτικός τομέας μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
 
Η φετινή Agrotica είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών και σημειώνει νέα ρεκόρ τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Καλύπτει συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, ενώ οι εκθέτες ανέρχονται σε 1.950 από 45 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι) έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014.
 

Τόνισε επίσης πως στους στόχους για το 2018, το υπουργείο θα εστιάσει στην ενεργοποίηση μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των βασικών δομών στήριξης των παραγωγών.
 
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε επίσης πως ο αγροτικός χώρος δείχνει ότι έχει δυνατότητες να αποτελέσει «το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», ενώ απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι «θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες» και ότι «σημείο αναφοράς» της κυβερνητικής πολιτικής «θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους». «Η ψυχή μας είναι κοντά τους» πρόσθεσε ο υπουργός.
 
Στις μεγάλες δυνατότητες του αγροτικού κλάδου και την ώθηση που μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνουν τα αυξημένα μεγέθη της φετινής Agrotica, εστίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ.Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας πως η εξωστρέφεια είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα. 

Χρήστος Μέτιος «Επιτακτική η στήριξη του πρωτογενούς τομέα» 

Τον λόγο έλαβε έπειτα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ.Φάνης Παπάς ο οποίος υπογράμμισε τον αγροτικό χαρακτήρα της περιφέρειάς του σημειώνοντας πως παράγει το 26,6% του αγροτικού ΑΕΠ και εξάγει πάνω από το ένα τρίτο των εξαγόμενων προϊόντων της χώρας από τον πρωτογενή τομέα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στον χαιρετισμό του και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την Agrotica, για να τονίσει πως και η ΠΑΜ-Θ είναι κατεξοχήν αγροτική, σημειώνοντας πως η διοίκησή της σχεδιάζει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη, αφού είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
 
«Η καρδιά του πρωτογενούς τομέα χτυπά σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην Agrotica» σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ.Κώστας Μπακογιάννης, ενώ χαιρετισμό έστειλε επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,κ. Γιάννης Μπουτάρης.  

500 εμπορικοί επισκέπτες από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής 

Στη φετινή διοργάνωση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και όλοι οι οίκοι που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ).
 
Μεταξύ αυτών, από την Θράκη είδαμε τα περίπτερα των εταιρειών «ΑΥΓΗ ΕΠΕ» εκκοκκιστήρια βάμβακος που εδρεύει στον οικισμό της Μελέτης στην Κομοτηνή και η εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων «ΕΡΟΛ», που εδρεύει στον οικισμό Βάκος, Κομοτηνής.
 
Επίσης συμμετέχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης.
 

Η 27η Agrotica φιλοξενεί πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και περίπου 500 προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται μαζικά στην έκθεση, ενώ μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται από όλη την Ελλάδα.
 
Σήμερα, Σάββατο και αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν Test Drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.
 
Το ωράριο λειτουργίας της Agrotica είναι Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή 10:00 με 19:00 και Σάββατο 10:00 με 20:00.

Προαναγγελία ενίσχυσης των μπλόκων από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες 

Τα δικά τους, ξεχωριστά «εγκαίνια» έκαναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα που έδωσαν το «παρών» στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας.
 
Οι αγρότες, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες του ν. Ροδόπης, κατόπιν σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης των Αγροτικών Συλλόγων Δήμου Κομοτηνής και Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, άφησαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της ΧΑΝΘ όπου είχαν συγκεντρωθεί και πέρασαν πεζοί στις τρεισήμισι το μεσημέρι στο χώρο της ΔΕΘ, φτάνοντας μπροστά στο περίπτερο 8, όπου συμβολικά έκοψαν μια κορδέλα, «εγκαινιάζοντας, όπως κάθε χρόνο» την κλαδική έκθεση που χαρακτήρισαν «γιορτή της αγροτιάς» και «απαρχή των αγώνων» τους.
 

Συγκεκριμένα  περίπου 30 τρακτέρ με αγρότες μέλη της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδος έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  
 
Σε δηλώσεις τους, οι αγρότες υπογράμμισαν ότι το κύριο ζητούμενό τους είναι να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να παράγουν, επιβιώνοντας από τη δραστηριότητά τους και «προς όφελος και της εθνικής οικονομίας», προαναγγέλλοντας κι άλλα μπλόκα, ενώ κάλεσαν όλες τις παραγωγικές δυνάμεις σε κοινό αγώνα καθώς όπως υπογράμμισαν  «το ζήτημα το αγροτικό και του πρωτογενή τομέα είναι εθνικό ζήτημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.