Αβασιμη η θεση της Ευρωπαικης Ενωσης για την καταργηση των επιδοτησεων του καπνου

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις αντιδράσεις της Νομαρχίας Ξάνθης, σχετικά με την σταδιακή εξάλειψη των επιδοτήσεων του καπνού, γνωστοποίησε ο Νομάρχης Ξάνθης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στα έγγραφα διαμαρτυρίας και αντίδρασής μας, όχι μόνο εμμένει στην κατάργηση των επιδοτήσεων, αλλά επικαλείται το άρθρο 152 της Ρώμης, που ορίζει ότι κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της κοινότητας, εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας του ανθρώπου. Η επίκληση αποτελεί νέα θέση της Ε.Ε. και βάση αιτιολόγησης της σχεδιαζόμενης κατάργησης των επιδοτήσεων, που προβλέπονται από την κοινή αγροτική πολιτική, σε διάφορα προϊόντα, στο όνομα της δημόσιας υγείας”.

Παρατηρώντας πως “η υποκειμενική διάκριση των προϊόντων σε προκαλούντα βλάβη στην υγεία ή όχι και η κατάργηση δυνάμει της κρίσης αυτής των επιδοτήσεων, ανατρέπει την μέχρι τώρα αγροτική πολιτική που είχε ως στόχο την προστασία των αγροτών. Πολύ περισσότερο όταν αυτή δεν συνοδεύεται από αντισταθμιστικά τέλη και δασμούς στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση να καθίσταται ευνοϊκότερη η θέση της καπνοβιομηχανίας, να έχουμε χαμηλότερο κόστος παραγωγής προϊόντων καπνού, άρα να βλάπτεται περισσότερο η δημόσια υγεία”.

Ο Νομάρχης συμφωνεί να γίνει κατάργηση των ενισχύσεων αν συνοδεύεται από εναλλακτικά εισοδήματα, προσθέτοντας όμως ότι είναι επισφαλής και άνευ περιεχομένου, δεδομένου ότι δε διασφαλίζεται ισόποσο και μακροπρόθεσμα το σημερινό εισόδημα από τον ακατέργαστο καπνό, που αποτελεί για εμάς παράδοση, ιστορία, πολιτισμό.

Και κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Νομαρχία εμμένει στη διατήρηση των επιδοτήσεων γιατί θεωρεί ότι δεν σχετίζεται με τη βλάβη της υγείας, ούτε η ενδεχόμενη κατάργησή της βελτιώνει την κατάσταση. Ενώ διατύπωσε την άποψη ότι οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. έπρεπε πριν προχωρήσουν σε σχεδιασμούς:

*Να εκπονηθεί μελέτη, ανά Νομό, δυνατοτήτων υποκατάστασης των εισοδημάτων με ιεράρχηση των περιοχών ανάλογα με τη διασύνδεσή τους με το συγκεκριμένο προϊόν (μονοκαλλιέργεια καπνού κ.λπ.)

*Να σχεδιαστούν αντισταθμιστικά τέλη και δασμοί στο σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων καπνού, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο της μείωσης του κόστους των προϊόντων καπνοβιομηχανιών προς βλάβη της δημόσιας υγείας.


Ο κ. Παυλίδης θα κινητοποιήσει τους 31 συναδέλφους του των καπνοπαραγωγικών περιοχών, στους οποίους θα προτείνει τη συγκρότηση Δικτύου για το συντονισμό των περαιτέρω αντιδράσεών τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.