Ατου στη διεκδικηση της EXPO 2008

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, η εμπειρία της ΔΕΘ και της Helexpo από τη διοργάνωση εκθέσεων και η θεματική που προτείνει η συμπρωτεύουσα για την EXPO 2008, γεωργία- διατροφή – γνώση της γης, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία στηρίζονται τα στελέχη της Helexpo στις επαφές που ξεκίνησαν από την Κυριακή και ολοκληρώνονται την Παρασκευή με μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της EXPO, Μανόλης Μιχαηλίδης μίλησε με τον ΠτΘ για τις εντυπώσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης να διοργανώσει την EXPO 2008. Βρισκόταν στον αεροδρόμιο «Μακεδονία», το μεσημέρι της Τρίτης, για να υποδεχτεί τα μέλη της επιτροπής και να παρουσιάσει τους φακέλους.



«Στην Αθήνα, η Επιτροπή Αξιολόγηση του φακέλου μας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έλαβε από όλους τη διαβεβαίωση ότι σύσσωμοι υποστηρίζουν τη διοργάνωση της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη. Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν και τα χρήματα για την ενίσχυση των απαραίτητων υποδομών» υποστήριξε ο κ. Μιχαηλίδης, εμμένοντας με νόημα στην ενότητα της ελληνικής πλευράς.

Η αξιολόγηση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, οπότε θα αποχωρήσει η επιτροπή. «Η βαθμολόγηση έχει την έννοια του απορρήτου και θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο στους 91 του BIE, πριν ψηφίσουν για την επιλογή της χώρας». Ο κ. Μιχαηλίδης πιστεύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, με την προϋπόθεση να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς τις προσπάθειες. «Είμαστε η μεγαλύτερη πόλη, με καλύτερες υποδομές από τις άλλες δύο και πλήρη υποστήριξη από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα. Το θέμα μας είναι πολύ καλό και αφορά όλο τον κόσμο, είναι η γεωργία και η διατροφή. Είμαστε στην επίμαχη περιοχή των Βαλκανίων όπου όλες οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων σκέφτονται τη μελλοντική τους ανάπτυξη. Δεν πρέπει βέβαια να εφησυχάζουμε γιατί οι αντίπαλοί μας, οι ισπανοί και οι ιταλοί ξέρουν να ελίσσονται στη διπλωματία».

Οι θεματικές της ελληνικής πλευράς αφορούν τη γεωργία, τη διατροφή και τη γνώση της γης. Η Ιταλία έχει σαν θέμα την κινητικότητα της γνώσης, ενώ η Ισπανία το νερό και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του νερού στις πόλεις. Το θέμα της Θεσσαλονίκης έχει αυξημένο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ περισσότερο σε ελληνικό, λόγω του μεγάλου ποσοστού αγροτικού πληθυσμού. «Είμαστε μια χώρα με μεγάλη γεωργική παραγωγή, κοντά σ’ ένα μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και της Παρευξείνιας Ζώνης, η μόνη χώρα όπου με ηρεμία μπορούν να αναπτύσσονται οι εμπορικές συναλλαγές».

Η εμπειρία της ΔΕΘ και της Helexpo στη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων είναι ένα ακόμη χαρτί στα χέρια της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι οι άλλες πόλεις δε διαθέτουν μεγάλο εκθεσιακό φορέα.

Οι δε εγκαταστάσεις της έκθεσης του 2008 θα μεταφερθούν στη Σίνδο. «Έχουμε προβλέψει στη νομοθεσία έγκριση ώστε μέρος των κονδυλίων να χρησιμοποιηθεί στην αναβάθμιση των σημερινών εγκαταστάσεων της Helexpo. Προσδοκούμε να μεταφέρουμε μεγάλες δραστηριότητες της Helexpo στο δυτικό άκρο της πόλης, στη Σίνδο. Στο κέντρο της πόλης θα διεξάγονται οι πιο ελαφρές εκθέσεις, όπως το κόσμημα και η ένδυση και στη Σίνδο οι μεγάλες όπως η Agrotica».

Σε πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis φάνηκε ότι πάνω από το 90% των Θεσσαλονικέων υποστηρίζουν τη διοργάνωση της έκθεσης, επομένως αρωγός στις διαπραγματεύσεις είναι η ομοψυχία πολιτικών και πολιτών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.