Ατμοσφαιρα Κομοτηνης στην Ξανθη

Παρόλο το χθεσινό τετρασέλιδο αφιέρωμα στο βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου «Αθανασίου Διάκου, Αδιέξοδος β», με αφορμή την παρουσίασή του στην Ξάνθη, πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία του ρεπορτάζ έμειναν εκτός του αφιερώματος, εφόσον προτεραιότητα δόθηκε στη φιλοξενία των εισηγήσεων, που συντέλεσαν στη φιλολογική προσέγγιση του βιβλίου.

Σήμερα επανερχόμαστε έτσι σ’ αυτή, δικαιολογημένα μάλλον…Γιατί σε κάθε εκδήλωση, αξία περισσή έχει και η ατμόσφαιρά της…

«Αθανασίου Διάκου, Αδιέξοδος β» και ως εκδήλωση με την ατμόσφαιρά της λοιπόν…

Πληθώρα κόσμου παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Πανδρευμένου στην Ξάνθη κι ας ήταν το θέμα του βιβλίου, η παλιά Κομοτηνή, πρωταγωνίστρια του βιβλίου, κι ας μην το είχαν διαβάσει οι περισσότεροι, μια και η πρώτη έκδοση του βιβλίου έχει, ήδη, εξαντληθεί.

Υπάρχει, βέβαια, η υπόσχεση από τον αρμόδιο φορέα του Δήμου, τη ΔΕΠΑΚ, ότι το βιβλίο θα επανεκδοθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε όσοι θα ήθελαν να το διαβάσουν – κι αξίζει να το διαβάσουν – θ΄ αποζημιωθούν.

Να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για το βιβλίο είναι δικαιολογημένο, γιατί αρκετές σελίδες του είναι αφιερωμένες στην Ξάνθη, καθότι ο παππούς του συγγραφέα ζούσε στην Ξάνθη κι ο Θανάσης Πανδρευμένος έζησε κάποια καλοκαίρια, παιδί εκεί. Εκτός των άλλων και η σύζυγός του, Χρυσούλα Κονταρίδου – Πανδρευμένου είναι Ξανθιώτισσα, οπότε πολλές φορές ανταμώνει με την Ξάνθη ο συγγραφέας.

Στην ίδια εκδήλωση, στο πέρας της οποίας συγκινητικά ήταν τα θερμά συγχαρητήρια που απέσπασε ο Θανάσης – και οι συγγραφείς ενίοτε δικαιώνονται -, στην απόδοση της ποιότητας και της ατμόσφαιρας του βιβλίου τα πλείστα προσέφεραν τόσο οι προβολές slides για την παλιά Κομοτηνή και τους πρωταγωνιστές της, που επιμελήθηκε ο συγγραφέας, όσο και η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, που συνόδευε την προβολή τους.

Ατμοσφαιρικό το σκηνικό που στήθηκε στο θεατρικό χώρο της Καπναποθήκης «Π» και συγκλονιστική, η θεατρική απόδοση αποσπασμάτων του βιβλίου, που διάβασαν, ουσιαστικά έπαιξαν, ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης και η Μυρσίνη Λαντζουράκη.

Το βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου περιέχει, συν τοις άλλοις, ολοκληρωμένα κομμάτια με διαλόγους και πρόσωπα που θα μπορούσαν πραγματικά ν΄ ανέβουν στη σκηνή.

Ποιος ξέρει, στο μέλλον…

Μεταξύ αυτών που παρέστησαν να σημειώσουμε και την παρουσία συναδέλφων του Θανάση Πανδρευμένου στην Περιφέρεια, όπως αυτές της κ. Τσέγκα και του Νίκου Γιουφτσιάδη, της προέδρου της ΔΕΑΞ κ. Τζόλα και Ξανθιωτών φίλων του Θανάση, που στην πλειοψηφία τους έδειχναν γοητευμένοι.

Με τα καλά βιβλία πάντοτε όμως έτσι συμβαίνει. Και το βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου, αν και το πρώτο του, είναι γοητευτικό.

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.