Αθληση απο κοινου για ατομα με και χωρις αναπηρια

Το T.In.Basket βρήκε ένα νέο σπίτι στο ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής - Με τη βοήθεια του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΗΡΟΔΙΚΟΣ»

Το νέο αναπτυσσόμενο άθλημα «Totally Integrated Basketball» (T.In.Basket) γνώρισαν από κοντά φοιτητές της Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «Ηρόδικος».
 
Αρχικά έγινε μια τεχνική γνωριμία με το άθλημα και εκπαίδευση ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αγώνας μέσα στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Δ.Π.Θ., με τη συμμετοχή και των φοιτητών της Σχολής.
 
Το «T.In.Basket» παίζεται μεικτά από Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου και άτομα χωρίς αναπηρία, και αποτελεί μία σύγχρονη παραλλαγή της καλαθοσφαίρισης με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας και της άθλησης από κοινού ατόμων με και χωρίς αναπηρία.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι για πρώτη φορά σε ομαδικό άθλημα συνδυάζεται η συμμετοχή αθλητών με αναπηρία και αθλητών χωρίς αναπηρία ως ίσοι σε μία ομάδα με κοινό χρόνο συμμετοχής και ευθύνης κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος.
 
Το άθλημα παίζεται σε ένα κανονικό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο έχει χωριστεί ουσιαστικά σε ένα ρόμβο στο εσωτερικό του οποίου μπορούν να παίξουν μόνο άτομα που κάθονται σε καρότσι, ενώ στο εξωτερικό κινούνται οι αρτιμελείς. Ο ένας δεν μπορεί να επέμβει στο χώρο του άλλου, οι άμυνες γίνονται από μη ανάπηρους σε μη ανάπηρους και από ανάπηρους σε ανάπηρους, ενώ οι κανόνες οι οποίοι ισχύουν είναι αυτοί που ισχύουν για το μπάσκετ σε αμαξίδια για το εσωτερικό του ρόμβου και του κανονικού μπάσκετ στο εξωτερικό του ρόμβου, ενώ και από τους διαιτητές ο ένας γνωρίζει τους κανόνες του μπάσκετ με αμαξίδιο και ο άλλος τους κανόνες του κανονικού μπάσκετ. 

Μιχάλης Ραγκούσης «Η ανταπόκριση από όσους το δοκιμάζουν είναι θετική»


Σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη και προώθηση του αθλήματος μέσα από διαδραστικές δράσεις και ημερίδες με την συμμετοχή ΑμεΑ, φοιτητών, ακαδημαϊκών και αθλητικών συλλόγων που ασχολούνται με την καλαθοσφαίριση με σκοπό να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα του νέου αθλήματος και την ευχαρίστηση που προσφέρει η από κοινού συμμετοχή σε αυτό αθλητών με αναπηρία και χωρίς αναπηρία.
 
Το πρόγραμμα ονομάζεται «Σημεία Στήριξης» και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, σε συνεργασία με το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και τη Φιλανθρωπική Οργάνωση «Hellenic Hope» τόνισε ο πρόεδρος του «Ηρόδικου» κ. Μιχάλης Ραγκούσης, ευχαριστώντας τα ιδρύματα που επέλεξαν το σύλλογο και τις προτάσεις, που είχε καταθέσει, ώστε να τον χρηματοδοτήσουν για να μπορέσει να υλοποιήσει την ανάπτυξη αυτού του αθλήματος, όπως και σε δεύτερη φάση του αθλήματος Boccia.
 
Μέσα από το T.In.Basket, ένα νέο παιχνίδι και εκκολαπτόμενο άθλημα, ο σύλλογος επιθυμεί να προωθήσει την ένταξη αλλά και τη χαρά, σε ένα άθλημα όπου για πρώτη φορά συνδυάζεται η συμμετοχή αθλητών σε αναπηρικό αμαξίδιο και μη.
 
«Είναι μια πάρα πολύ ωραία διαδικασία. Η ανταπόκριση από όσους το δοκιμάζουν είναι θετική, ενώ ήδη υπάρχουν ερωτήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να το συνεχίσουμε εδώ» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα αποκαλυφθεί αργότερα, όταν στηριχτούν καλύτερα πάνω σε αυτό, όμως υπάρχει ανταπόκριση και σκοπός του συλλόγου είναι από την επόμενη σεζόν να ξεκινήσουν την ανάπτυξή της ακόμη περισσότερο. 

Δημήτρης Κανελλόπουλος «Από την στιγμή που υπάρχει συνδυασμός αθλητών, υπάρχει ενδιαφέρον»


Την εκπαίδευση πραγματοποίησαν μέλη του σωματείου Α.Σ. ΑμεΑ «Ήφαιστος», το μοναδικό σωματείο το οποίο ασχολείται εντατικά με το άθλημα. «Από την στιγμή που υπάρχει συνδυασμός, υπάρχει ενδιαφέρον» σημείωσε ο αθλητής του σωματείου κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό ότι κάποιος μη ανάπηρος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο άθλημα μαζί με άτομα σε καροτσάκι.
 
Η προσπάθεια ξεκίνησε από ένα κοινοτικό πρόγραμμα με σκοπό την ένταξη ατόμων με αναπηρία, μέσα από την άθληση ατόμων μη αναπήρων με άτομα με αναπηρία.
 
«Δεν είναι άθλημα σε επίπεδο ανταγωνισμού, είναι σε επίπεδο διασκέδασης αυτή τη στιγμή, αλλά έχει τα φόντα για να εξελιχθεί σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είμαστε το μόνο σωματείο που ξέρει να το δείξει, και το έχουμε δείξει και σε άλλες πόλεις, τώρα ήρθαμε στις Σέρρες το πρωί και στην Κομοτηνή το απόγευμα»
 
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι το Μάιο είχε πραγματοποιηθεί τουρνουά στο οποίο είχαν συμμετάσχει δώδεκα χώρες, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον «Ήφαιστος», ενώ το σωματείο είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που συνεχίζει να ασχολείται συστηματικά με αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.